Tragedie aviatica in Apuseni: Patru procurori se ocupa de caz - in ce stadiu e ancheta

Miercuri, 12 Februarie 2014, ora 16:58
1908 citiri
Tragedie aviatica in Apuseni: Patru procurori se ocupa de caz - in ce stadiu e ancheta
Foto: Arhiva

Procurorul general, Tiberiu Nitu, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, la Alba Iulia, ca anchetatorii nu au in vedere "persoane determinate care ar avea vreo forma de raspundere penala" cu privire la accidentul aviatic din Muntii Apuseni, el mentionand ca sunt patru procurori care instrumenteaza acest dosar.

Tiberiu Nitu a mentionat ca toate discutiile si punctele de vedere emise in spatiul public in legatura cu o eventuala interventie intarziata a autoritatilor statului la fata locului, ce ar fi contribuit la decesul victimelor, "echivaleaza in limbajul procesual penal cu existenta unor indicii ca anumite persoane cu functii de natura sa coordoneze astfel de activitati ar fi avut vreo culpa in organizarea interventiei la fata locului".

"Nu avem in vedere persoane determinate care ar avea vreo forma de raspundere penala cu privire la acest accident aviatic", a subliniat procurorul general al Romaniei.

Intrebat cat anume crede ca ar putea dura ancheta, Nitu a spus ca ar fi neprofesionist din partea sa sa faca estimari asupra unei anchete privind un accident aviatic. "Nu e simplu, e foarte complex, foarte greoi si orice decizie grabita sau pripita ar fi de rau augur", a apreciat procurorul general.

Acesta a mentionat ca dosarul este in studiu la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie - Sectia Parchetelor Militare, unde au fost desemnati patru procurori care sa instrumenteze acest dosar.

"Dumnealor studiaza dosarul, isi intocmesc propriul plan de ancheta si, cu siguranta, vor desfasura activitati in mod ritmic si, cum spuneam si cu alta ocazie, pe masura ce activitatile vor fi efectuate si acele activitati care vor putea fi comunicate public, va asigur ca vom avea o buna comunicare publica", a mai spus Tiberiu Nitu. El a mentionat ca a si fost realizat un plan de comunicare publica pe acest dosar.

In ceea ce priveste concluziile rapoartelor medico-legale, procurorul general a precizat ca nu are cunostinta despre acestea.

"Nu am cunostinta despre concluziile rapoartelor medico-legale. Nici nu stiu daca au fost intocmite si redactate rapoartele finale. Ultima oara cand am avut o discutie in legatura cu acest dosar era vorba despre niste concluzii preliminare, dar eu nu am cunostinta despre aceste concluzii", a declarat Nitu.

El a mai spus ca procurorii de caz ar fi in masura sa dea un raspuns. Nitu a subliniat ca, in masura in care comunicarea publica a unor date din dosar nu impieteaza ancheta, acestea vor fi comunicate presei.

Doi morti, cinci raniti, niciun vinovat

In 4 februarie, dosarul privind accidentul aviatic din Muntii Apuseni a fost declinat de catre Parchetul Curtii de Apel Alba Iulia catre Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie - Sectia Parchetelor Militare.

"Din actele de urmarire penala realizate pana in prezent a rezultat ca se impune audierea unor persoane din cadrul unor institutii centrale ale statului cu atributii in gestionarea situatiei de urgenta generate de producerea unui accident de aviatie civila, persoane avand calitati ce atrag competenta Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia parchetelor militare", se mentiona intr-un comunicat dat publicitatii la vremea respectiva de catre PCA Alba Iulia.

Astfel, printr-o ordonanta a PCA Alba Iulia, s-a dispus declinarea competentei de solutionare a acestei cauze in favoarea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia parchetelor militare.

Procurori ai Sectiei de urmarire penala din cadrul PCA Alba Iulia au dispus, in 22 ianuarie, inceperea urmaririi penale in rem in cauza privind accidentul aviatic produs in Muntii Apuseni pentru incalcarea de catre personalul aeronautic civil a indatoririlor de serviciu sau neindeplinirea lor, daca fapta este de natura sa puna in pericol siguranta zborului, si vatamare corporala din culpa.

Doua persoane au decedat si cinci a fost ranite dupa ce aeronava in care se aflau, de tip BN 2, a cazut in 20 ianuarie intr-o zona impadurita din Apuseni, in zona Varfului Petreasa, la 1.600 de metri altitudine. Cele sapte persoane aflate la bordul aeronavei, doi membri ai echipajului si cinci persoane din echipa medicala, se deplasau la Oradea pentru o operatie de prelevare de organe pentru transplant.

Epava avionului si victimele au fost descoperite de catre trei sateni din Horea, o comuna din judetul Alba.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#procurori accident Apuseni, #Tiberiu Nitu dosar accident Apuseni , #Accident avion Apuseni