Tragedie aviatica in Apuseni: Noi audieri in dosar

Luni, 10 Noiembrie 2014, ora 15:02
1917 citiri
Tragedie aviatica in Apuseni: Noi audieri in dosar
Foto: Romania TV

Procurorii au audiat, in calitate de martori, noua angajati de la ROMATSA, Ministerul Transporturilor si Scoala Superioara de Aviatie Civila si au cerut date despre angajatii care aveau atributii in operatiunile de cautare si salvare care au avut loc dupa accidentul aviatic din Muntii Apuseni.

"In continuarea cercetarilor privind accidentul aviatic produs la data de 20 ianuarie 2014, in Muntii Apuseni, echipa de procurori a Sectiei parchetelor militare, desemnata cu efectuarea actelor de urmarire penala in cauza, a procedat, in perioada 27 octombrie - 7 noiembrie 2014, la audierea a 9 martori, reprezentand persoane din cadrul Scolii Superioare de Aviatie Civila, angajati ai ROMATSA si ai Ministerului Transporturilor", arata Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ), intr-un comunicat de presa transmis luni.

Tragedie aviatica in Apuseni: Primele concluzii ale anchetei CIAS - Cine a fost de vina (Video)

In cadrul anchetei, au fost cerute informatii de la Ministerul Transporturilor si ROMATSA cu privire la indatoririle de serviciu ale angajatilor care aveau atributii in operatiunile de cautare si salvare care au avut loc dupa accidentul din 20 ianuarie.

"In raport de datele rezultate din aceste activitati, va fi readaptat si planul de ancheta in vederea solutionarii cu celeritate a cauzei", a precizat PICCJ.

Pilotul Adrian Iovan si o studenta au murit in accident

Pilotul Adrian Iovan si studenta Aurelia Ion si-au pierdut viata in accidentul aviatic produs in 20 ianuarie, in Muntii Apuseni, intr-o zona accidentata, la peste 1.400 de metri altitudine, la granita dintre judetele Cluj si Alba.

In accident au fost raniti copilotul Razvan Petrescu si medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Catalin Pivniceru de la Spitalul "Sfanta Maria" si Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beius, judetul Bihor.

Accident aviatic in Apuseni: Supravietuitorii au mers la locul tragediei

Echipa medicala din avion mergea de la Bucuresti la Oradea, unde urma sa preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.

Epava avionului si victimele au fost gasite de trei localnici, dupa cautari care au durat aproximativ cinci ore si la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, politisti, salvamontisti, angajati ai Parcului National Muntii Apuseni si localnici.

Cercetarile in dosarul accidentului din Apuseni sunt facute de procurorii militari din Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dupa ce Parchetul Curtii de Apel Alba Iulia si-a declinat competenta, in 4 februarie, din cauza ca trebuie audiate persoane din institutii centrale ale statului cu atributii in gestionarea situatiilor de urgenta.

Ministri suspectati

Procurorul general al Parchetului Curtii de Apel Alba Iulia, Augustin Lazar, declara atunci ca in cazul accidentului aviatic din Apuseni exista "suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au facut parte din celulele de criza, persoane care au calitatea de ministru".

Procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia au facut cercetarea locului producerii accidentului si au ridicat mijloace materiale de proba.

De asemenea, au fost audiate persoanele ranite in accident, medici de urgenta, personalul ISU, al Jandarmeriei, personalul silvic, localnicii, padurarii care au participat la cautari.

In 11 februarie, procurorii Sectiei Parchetelor Militare au dispus, prin ordonanta, inceperea urmaririi penale pentru ucidere din culpa, vatamare corporala din culpa si neglijenta in serviciu.

Tragedie aviatica in Apuseni: Dosar de urmarire penala pentru ucidere din culpa si neglijenta

In 17 februarie a fost inceputa urmarirea penala si pentru infractiunile de neluare si nerespectare a masurilor legale de securitate si sanatate in munca, precum si pentru incalcarea de catre personalul aeronautic civil a indatoririlor de serviciu.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#audieri accident Apuseni, #audieri noi dosar Apuseni, #accident aviatic Apuseni , #Accident avion Apuseni