Tragedie aviatica in Apuseni: Manescu a initiat o ancheta UPDATE

Marti, 21 Ianuarie 2014, ora 10:17
3198 citiri
Tragedie aviatica in Apuseni: Manescu a initiat o ancheta UPDATE
Foto: Digi 24

Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, a initiat, la cererea premierului Victor Ponta, o ancheta pentru clarificarea unor detalii administrative si tehnice legate de accidentul in care a fost implicat un avion al Scolii Superioare de Aviatie Civila.

Antena 3 a transmis ca ancheta ar viza Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA). Ministerul Transporturilor a precizat ulterior ca expertii ROMATSA participa, de fapt, la realizarea investigatiei, iar institutia nu este vizata de aceasta.

Un avion cu sapte pasageri la bord a aterizat fortat luni dupa-amiaza in Muntii Apuseni, acesta fiind localizat doar cateva ore mai tarziu, informeaza Antena 3.

In urma accidentului si-au pierdut vietile pilotul Adrian Iovan si un medic rezident.

Tragedia din munti: Pilotul Adrian Iovan si un medic rezident au murit. Se cauta vinovatii - LIVE

Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) si Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA) nu au reusit sa stabileasca exact locul incidentului, avionul fiind gasit de un padurar, dupa aproape sase ore de la momentul in care aeronava a atins solul.

"Vrem sa vedem de ce nu a functionat, care a fost problema cu dispozitivul GPS care ar fi trebuit sa localizeze aeronava. Presupunem ca nu a functionat. De aseara, un grup de experti s-a aflat la fata locului. Trebuie sa vedem exact care au fost cauzele care au dus la acest accident", a spus Ramona Manescu intr-o interventie la Antena 3.

"Toata lumea a reactionat imediat, a fost foarte greu accesul in acel loc. Am incercat sa tinem legatura cu victimele pana cand au fost gasite", a mai spus Manescu la Digi 24.

Potrivit ministrului, raportul, care a fost solicitat de premierul Victor Ponta, va fi finalizat pana la sedinta de guvern de miercuri, 22 ianuarie.

Pilotul Adrian Iovan a avut ultima convorbire cu ROMATSA dupa ce a trecut de Sibiu, cand a anuntat ca va cobori la o altitudine de 2.100 de metri, mai mica decat cea normala, pentru ca nu vedea nimic din cauza cetii, a declarat luni presedintele Romatsa, Aleodor Francu, pentru Mediafax.

Un avion medical a aterizat fortat in Apuseni: 7 raniti, salvatorii nu pot ajunge din cauza vremii

Padurarul care a gasit epava avionului i-a alertat pe salvamontisti si pe salvatorii ISU. Oficialii au explicat ca nu a fost posibila localizarea prin triangulatie din cauza semnalului telefonic foarte slab.

Tragedie aviatica in Apuseni:Salvatorii de la ISU ii explica lui Stroe modul in care au actionat

Update

Inttr-un comunicat remis Ziare.com, reprezentantii Ministerului Transporturilor precizeaza ca se lucreaza, in prezent, la un raport care urmareste sa clarifice detalii administrative si tehnice legate de accidentul in care a fost implicata aeronava de tip Britten - Norman Islander (BN - 2), aflata in proprietatea Scolii Superioare de Aviatie Civila.

Investigatia administrativa va stabili masura in care s-au respectat procedurile. Aceasta este realizata impreuna cu experti de la Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian (Romatsa), Autoritatea Aeronautica Civila Romana (AACR), Scoala Superioara de Aviatie si Directia de Aviatie din cadrul Ministerului Transporturilor.

Anchetele se desfasoara impreuna cu expertii de la institutiile sus-mentionate, iar institutiile nu fac obiectul anchetei.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Ramona Manescu ancheta ROMATSA avion , #Accident avion Apuseni