Tragedia din Muntenegru, folosita de politicieni: Doliul national, reactie tembela

Joi, 27 Iunie 2013, ora 19:04
8146 citiri
Tragedia din Muntenegru, folosita de politicieni: Doliul national, reactie tembela

Tragedia din Muntenegru, in care au murit 18 romani in urma unui accident al autocarului in care se aflau, a fost folosita de politicienii aflati la putere pentru a-si crea imagine, in timp ce ziua de doliu national a fost o masura exagerata in acest caz, sunt de parere sociologii.

Politicienii "sunt prinsi la mijloc cand se intampla o drama", crede sociologul Bruno Stefan, presedintele Fundatiei "Biroul de Cercetari Sociale".

Autocar cu romani prabusit in Muntenegru: Repatrierea - marti, zi de doliu - miercuri

"E o drama si nu a fost provocata de nimeni si sunt obligate aproape toate autoritatile sa ia atitudine, sa arate ca se implica, au un punct de vedere. Si asta ii pune intr-o situatie ridicola. Nu pot sa treaca cu discretie peste, nu pot sa se implice fara televiziuni, pentru ca tind sa iasa in fata, sa dea bine la televizor.

(...) Si nu este ceva ce ii defineste, pentru ca inainte de a fi politicieni, dispretuiau si ei acest tip de implicare de fatada, ca un om discret se implica si fara sa se bata cu caramida in piept la televizor", a spus Bruno Stefan, pentru Ziare.com.

Totodata, in ce priveste decretarea de doliu national pentru ziua de miercuri, sociologul afirma ca este o tragedie, "dar pana la doliu national mi se pare ca este mult", recunoscand totusi ca nu cunoste ce inseamna doliu national din punct de vedere legal.

"Credeam si cred ca doliul national il acordam in cazul unor persoane care au facut ceva pentru tara. Aici este doar un accident rutier, e cam mult pentru un doliu national. Doliu national cred ca ar trebui sa se acorde atunci cand mor persoane care au facut ceva pentru tara, ceva deosebit", a explicat Bruno Stefan, care spune ca atitudinea afisata de autoritati "vine in acelasi tip de dorinta de festivism".

Tragedia din Muntenegru: Ponta anunta oficial doliu national. Toate victimele, identificate (Video)

"Comemoram de fapt festivismul guvernantilor. Este un alt mijloc prin care ei ies in fata si nu cei care au murit. De aceea, este prea mult, este altceva ce nu trebuie. Poate trebuie celebrati, dar atunci sa vorbim despre cei care au murit, nu despre ceea ce face Ponta sau ministrul de Externe.

Este o nevoie atat de mare in spatiul public de discretie a autoritatilor si nu de festivism, pentru ca am fost obisnuiti si pe vremea lui Ceausescu numai festivism, si ulterior tot asa numai festivism", a mentionat sociologul.

Ponta si ministrii sai, "mot" la comemorari

Acesta considera ca rudele celor morti ar fi trebuit sa vorbeasca despre victimele accidentului rutier, si nu Victor Ponta sau alt ministru.

"Daca am vedea nu pe Ponta mot sau pe Basescu sau pe oricare alt ministru mot acolo, ci sa vedem familiile puse in evidenta sa vorbeasca despre cei care au murit, sa le aduca un ultim omagiu pentru ca lumea sa cunoasca aceste persoane care au murit - ar fi un lucru frumos. Dar tot pe ceilalti sa-i vedem parca e prea mult.

E o obscenitate, dupa mine, sa te cocoti si pe moartea celuilalt, sa te pui tu mot acolo, sa te vada camerele cum iti exprimi tu suferinta si nu ceilalti, asta cred ca este o exagerare", a mai spus Bruno Stefan.

Defilare a guvernantilor USL, de la ministrul Sanatatii, la presedintele Camerei Deputatilor

La randul sau, sociologul Mircea Kivu a remarcat "niste excese de expunere ale politicienilor".

"L-am vazut pe ministrul Sanatatii, care a aparut de vreo 7 ori in decursul zilei de ieri (marti - n.red.) la televizor in niste ipostaze in care nu avea ce cauta. (...) L-am mai vazut si pe ministrul Apararii, care a avut la un moment dat o exprimare de tot hazul, cand a zis ca urmeaza sa vina 'trupurile neinsufletite ale cadavrelor celor decedati'.

Au incercat politicienii sa arate ca le pasa, dar cred ca de multe ori au gresit si mai mult si-au facut rau la imagine. La fel, n-am inteles deloc povestea cu domnul Zgonea, care dona niste bani, dar am inteles ca din bugetul Camerei Deputatilor, nu din bani stransi prin subscriptie de la deputati, ceea ce nu mi se pare deloc in regula, pentru ca sunt oameni care mor in tara asta mult mai necajiti decat cei care au avut ghinionul cu autocarul si nu primesc nimic din partea Camerei Deputatilor", a declarat Mircea Kivu, pentru Ziare.com.

Tragedia din Muntenegru: Sicriele, primite pe aeroport de armata, biserica si Ponta

Si acesta marturiseste ca nu sunt clare conditiile in care se decreteaza doliu national, "si atunci e la latiduinea politicienilor".

"Problema este ca, neexistand o reglementare, fiecare poate sa decreteze doliu national oricand", a mai spus Mirea Kivu.

Politicienii, indreptatiti sa profite de pe urma tragediilor, dar nu si sa cheltuie bani publici

Intrebat daca tragedia turistilor romani din Muntenegru a fost folosita in scopul crearii de imagine de catre politicieni, sociologul Alfred Bulai spune ca este "evident" si ca "nu putem blama chestia asta".

"Politicianul incearca intotdeauna sa speculeze si in interes propriu orice, la nivel de imagine. E o mare tragedie, tragediile atrag mai mult atentia publica si cresc si mai mult in sondaje decat intamplarile fericite.

Dar nu e blamabil, problema este alta, cand se cheltuie banii publici. E normal, e in definitia postului, nu putem sa blamam pentru chestia asta doar. (...) Ca vrea sa fie acolo, in fata, politicianul, sa apara interesat, implicat, e in fisa postului si nu e numai la noi, e si in alte parti", a declarat Alfred Bulai, pentru Ziare.com.

Zi de doliu national pentru turistii din Muntenegru, "o prostie fara margine"

Referitor la decretarea zilei de miercuri ca doliu national, sociologul nu a fost de acord cu aceasta masura: "Mi se pare o exagerare, pentru ca - fie vorba intre noi - e un accident nefericit, din vina unui cetatean roman, ca n-a fost un atac extremist".

"Ziua de doliu national trebuie facuta in momente cu totul semnificative. Au fost accidente la mina, cu oameni care lucrau, nu se plimbau. Evenimentul Maracineni 2004, deci niste oameni care executau o sarcina de serviciu.

Daca e un accident auto si un sofer a condus brambura, mi se pare complet aberant. Premiezi ori o elita - adica poti sa accepti sa fie doliu national ca moare Radu Beligan. Dar ca s-au dus unii in excursie si au avut un accident sa faca doliu national este o prostie fara margine. (...) Se dezavueaza un instrument simbolic cum este doliul national, daca il folosesti acum la orice accident auto, ca au fost mai multi morti", a declarat Alfred Bulai.

Autocar cu romani prabusit in Muntenegru - Ponta: Imi cer scuze fata de familiile victimelor

Intrebat si daca doliul national a fost folosit in scop electoral, sociologul a raspuns: "Evident ca este numai de imagine. Politicienii intra deseori in aceste tipuri de reactii tembele, in care exagereaza".

"S-au prins politicienii ca e misto sa-si faca si ei in acest moment putina imagine si, din pacate, fac pe banii nostri. Poti sa spui ca este doliu national cand iti murea un contingent similar in Afganistan - sunt niste soldati ai Romaniei trimisi acolo. Inteleg chestiunea asta, sunt niste militari care sunt obligati sa faca o misiune, au luptat pentru tara, in culorile tarii.

(...) Dar pentru unii care se plimba si au vrut sa vada Serbia, Muntenegru, cu bani putini, intr-o saptamana, mi se pare in primul rand un fel de insulta la adresa ideii de zi de doliu national", a mai spus Alfred Bulai.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#accident Muntenegru imagine politicieni, #doliu national accident Muntenegru, #sociologi accident Muntenegru, #Ponta doliu national Muntenegru, #morti Muntenegru doliu national , #accident Muntenegru