Tragedia din Muntenegru, dincolo de populismul gretos (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 30 Iunie 2013, ora 13:50
7303 citiri
Tragedia din Muntenegru, dincolo de populismul gretos (Opinii)

Daca dam la o parte stratul gros de populism gretos, tragedia din Muntenegru, cu urmarile ei, ne-a aratat, de fapt, un stat profund disfunctional pe mai multe niveluri.

Si dincolo de povestile lacrimogene despre victime in viata sau decedate, cred ca aceasta ar putea fi o autentica tema de dezbatere. Dincolo de toate actiunile populist electorale in care s-au dat peste cap ministrii, in frunte cu premierul, aceste aspecte de grava disfunctionalitate ar trebui sa reprezinte adevarata preocupare a guvernantilor.

Daca o luam cronologic, ar trebui sa incepem cu cauzele accidentului. Nu stim deocamdata sigur daca este vorba despre o eroare umana, despre o cauza tehnica sau o combinatie. Dar, indiferent de verdict, e oare normal ca soferi care au pe mana viata a zeci de oameni sa fie colaboratori ai firmelor de transport, cu alte profesii de baza, care isi asuma aceasta misiune foarte grea intre doua ture de la acest serviciu de baza, in concediul destinat, teoretic, odihnei, intr-o zi libera improvizata?

Aflam ca soferul autocarului nu avea actele in regula, nu trecuse testele psihologice. Legea nu ar trebui sa impuna conditii foarte stricte pentru soferii de autocare, de microbuze?

Cum se dau atestatele pentru acesti soferi, cum se dau licentele pentru transportul de pasageri? Informatiile iesite la iveala sunt cutremuratoare: mita, arbitrariu, clientelism, comisii fara specialisti, criterii foarte vagi. Cum sunt reglementate controalele la firmele de transport? Cu ce ritimicitate, care este rigoarea? De ce este admisa o legatura de interese intre firme si inspectori?

La nivelul autoritatilor centrale, in caz de urgenta vedem ca nu exista niciun fel de protocol. Cum este organizata comunicarea in caz de criza? Cum este gestionata relatia cu presa si cu familiile afectate? Am avut de aceasta data in jur de 40 de astfel de familii, dar daca ar fi vorba despre o tragedie de dimensiuni mai mari? Daca ne pica un avion cu sute de pasageri la bord?

Avem spitale pregatite pentru tragedii de proportii? Si nu ma refer doar la Bucuresti. Pentru cativa pacienti in stare grava a fost nevoie de pregatiri, de controale, de aprovizionari, de apeluri la donare de sange. Dar pentru un numar dublu, triplu, de zece ori mai mare care ar aparea brusc pe teritoriul nostru, deci care ar trebui gestionati din prima clipa, am face fata, asa cum au facut cu brio muntenegrenii?

S-a dus in Muntenegru tatal sistemului de urgenta din Romania, Raed Arafat. Dar este oare normal ca un sistem sa functioneze in functie de un singur om? Daca data viitoare cand se intampla asa ceva dl. dr. Arafat va fi in concediu sau, Doamne fereste!, bolnav? Ce se va intampla dupa ce domnia sa va iesi la pensie? As fi vrut sa vad un sistem care functioneaza si fara implicarea directa a lui Raed Arafat.

Dupa cum am mai spus, e foarte bine ca la aducerea in tara a ranitilor a fost un medic la doi pacienti. Ce ne facem insa cu sectiile ATI din spitale in care raportul 2 la 1 nu e nici macar un vis frumos? ATI este una dintre specialitatile cele mai descoperite, medicii deja prea putini continua sa plece pe capete pentru ca sunt prost platiti, pentru ca nu au sanse de avansare, pentru ca nu au dotari.

Si apropos de bani nu pot decat sa sper ca nu le vom face muntenegrenilor vreo carnatarie specific romaneasca si nu le vom deconta tratamentele pentru raniti, asa cum nici pana in ziua de azi sectiile ATI de neontatologie nu si-au primit banii promisi de acelasi dr Arafat in urma cu o luna.

Ce reguli avem pentru declararea doliului national? Este la latitudinea Guvernului si a intereselor lui electorale, dupa magnitudinea din presa a unui eveniment? Au mai fost accidente grave, precum cele de la Szeged, in Ungaria, sau cel din comuna Scanteia, tot cu un numar mare de morti si raniti. Nu s-a pus problema de doliu national. Este, de fapt, primul caz in care o tragedie rutiera este urmata de o astfel de masura. De ce acum, pe ce criterii?

La fel cu ajutoarele sociale. Pentru mortii de la Scanteia nu s-a dat nimic, desi poate ca ar fi fost mai mare nevoie decat in cazul turistilor din Muntenegru. Nu ar fi oare nevoie de o reglementare clara a acordarii acestor ajutoare pentru ca ele sa nu fie transformate tot in circ electoral?

Prea multe intrebari, prea putine raspunsuri si prea mult spectacol ieftin. Si ma tem ca, pe masura ce ne vom indeparta de epicentrul nenorocirii si al emotiei colective, sansa de a primi raspunsuri devine nula.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#accident autocar Munntenegru, #accident Muntenegru doliu national , #accident Muntenegru