Tragedia de fiecare zi a Romaniei (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 26 Iunie 2013, ora 19:18
2171 citiri
Tragedia de fiecare zi a Romaniei (Opinii)
Foto: Pro Tv

Tragedia din Muntenegru risca sa se transforme, in Romania, intr-o comedie neagra, urmand un tipar bine cunoscut: tot ce intra in contact cu politicienii romani este compromis, isi pierde substanta si se transforma intr-o parodie a ceea ce a fost la origine.

Drama este ca de aceasta data nu au fost doar politicienii cei care s-au dat in spectacol. Lor li s-au alaturat cu placere majoritatea celor fac sau comenteaza agenda publica in presa.

S-a intamplat si de aceasta data ca 18 morti si 29 de raniti grav intr-un singur accident sa nu fie de ajuns pentru a ne uni si solidariza in jurul dramei produse in afara tarii.

De la balbele si intarzierile oficialilor romani din primele ore de dupa producerea accidentului din Muntenegru si pana la exprimarea agramata a colegilor lui Ponta, chiar de la capataiul "trupurilor neinsufletite ale cadavrelor celor decedati" - asa cum a gasit de cuviinta sa formuleze in durerea sa Mircea Dusa, ministrul Apararii, numai inadecvare si lipsa de decenta.

Daca ne gandim ca in timp ce mortii erau asteptati sa soseasca in tara, galceava politicienilor era in toi si producea mai multa isterie si galagie decat ar fi fost permis intr-un astfel de moment, atunci avem imaginea completa a societatii romanesti si a modului in care a ajuns sa fie dezbinata.

In fond, daca nicio astfel de tragedie nu uneste intreaga societate, atunci ce ne mai leaga pe noi toti pana la urma? Prabusirea unui oras cu tot cu periferii, inundarea intregii tari sau poate nici macar un cutremur care sa culce toata tara la pamant?

Lipsa de masura, de bun simt, inadecvarea declaratiilor, a tonului, nepotrivirea totala a situatiilor - aceasta a fost senzatia comuna celor doua zile in care elitele si liderii Romaniei s-au trezit sa isi boceasca intarziat mortii.

De exemplu, Vasile Blaga cerea demisia lui Titus Corlatean pentru incompetenta, Mihai Razvan Ungureanu sfida limitele ipocriziei si il certa pe premier ca juca baschet in timp ce tragedia avea loc in munti, ambasadorul extraordinar din Muntenegru pretindea ca datorita lui localnicii si-au manifestat solidaritatea fata de tragedia romaneasca, iar Victor Ponta ii raspundea lui MRU, numindu-l intr-un mod propriu unei zile de doliu: "o hiena".

Circul din ziua inapoierii mortilor tragediei din Muntenegru s-a incheiat cum nu s-ar fi putut mai specific romanesc - o slujba organizata de Biserica Ortodoxa Romana direct pe aeroport, inainte ca sicriele sa ajunga la IML, ca sa fie toata lumea sigura ca nu patrund in tara (odata cu cadavrele) si spiritele intunecate din "rapa groazei" si de pe "drumul mortii" de la vecinii nostri.

In fata acestor comportamente incarcate de exagerari, ipocrizii, nepotriviri si inadecvari, in fata obsesiei unora de a tine predici, a altora de a da lectii si de a scoate ochii tuturor cu exemplele pe care le vad doar la straini, dar niciodata la ai lor, ce poti spune intr-o zi de doliu national? "Nimic" ar fi, probabil, raspunsul cel mai potrivit.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Ponta Dusa morti accident Muntenegru, #sluba Otopeni morti intertitlu , #accident Muntenegru