Tragedia aviatica din Apuseni: Procurorii vor sa afle cand si de ce s-a rupt antena

Marti, 06 Septembrie 2016, ora 12:11
2995 citiri
Tragedia aviatica din Apuseni: Procurorii vor sa afle cand si de ce s-a rupt antena
Foto: Arhiva Romania TV

Procurori ai Sectiei Parchetelor Militare au dispus efectuarea unei noi expertize in cazul accidentului din Apuseni soldat cu moartea pilotului Adrian Iovan si a studentei Aurelia Ion. Anchetatorii vor sa afle cand si de ce s-a rupt antena transmitatorului.

"Pentru lamurirea circumstantelor si stabilirea cauzei/cauzelor producerii catastrofei aviatice din Muntii Apuseni, procurori ai Sectiei Parchetelor Militare au dispus efectuarea unei expertize tehnico-stiintifice judiciare, iar pentru determinarea cauzelor si imprejurarilor, respectiv a datei/momentului in care s-a produs ruperea antenei fir, antena destinata emiterii unui mesaj digital codificat, s-a dispus efectuarea unei expertize tehnico-stiintifice judiciare metalurgice", se arata intr-un raspuns transmis agentiei Mediafax de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In accidentul aviatic produs in 20 ianuarie 2014 in Muntii Apuseni au murit pilotul Adrian Iovan si studenta Aurelia Ion. Echipa medicala din avion mergea de la Bucuresti la Oradea.

Epava avionului si victimele au fost gasite de trei localnici, dupa cautari care au durat aproximativ cinci ore si la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, politisti, salvamontisti, angajati ai Parcului National Muntii Apuseni si localnici.

In octombrie 2015, reprezentantii Centrului de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile (CIAS) au anuntat concluziile anchetei tehnice, la aproape doi ani de la tragedia aviatica.

Documentul a fost atasat la dosarul anchetei derulate in acest caz de Parchetul instantei supreme. In acest dosar, procurorii au decis inceperea urmaririi penale pentru ucidere din culpa, vatamare corporala din culpa si neglijenta in serviciu, dar si pentru neluare si nerespectare a masurilor legale de securitate si sanatate in munca si incalcarea de catre personalul aeronautic civil a indatoririlor de serviciu.

Potrivit raportului CIAS, decizia eronata a comandantului Adrian Iovan de a decola cu masa peste limita maxima admisa si pozitia centrului de greutate in afara limitelor calculate si impuse de producator reprezinta una din cauzele favorizante ale accidentului aviatic din Apuseni.

De asemenea, in documentul CIAS se mai arata ca antena care ar fi trebuit sa emita semnalul pentru localizarea epavei era rupta, ea nefiind gasita la locul prabusirii. Totusi, nu se stie daca aceasta s-a rupt in timpul impactului sau daca ea lipsea dinainte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#antena accident Apuseni, #procurori antena accident Apuseni , #Accident avion Apuseni