Traficul de persoane: o victima poate fi vanduta chiar si de patru ori

Luni, 24 Mai 2010, ora 22:38
4854 citiri
Traficul de persoane: o victima poate fi vanduta chiar si de patru ori

Traficul de persoane este un fenomen care, in timp, a capatat o dimensiune din ce in ce mai mare, atat prin aria de cuprindere, cat si prin intensitatea activitatii, spune comisarul Romulus Nicolae Ungureanu, seful Agentiei Nationale impotriva Traficului de Persoane.

Daca ne raportam la anii '90, cand a aparut acest fenomen la noi, dar si in sud-estul Europei, observam ca s-a dezvoltat rapid si puternic. Ceea ce a facut acest fenomen este ca a imbogatit anumiti oameni, dandu-le posibilitatea sa-si creeze anumite retele.

O singura persoana poate fi vanduta de 2-3 sau chiar 4 ori. De aceea au nevoie traficantii de a crea retele, atat nationale, cat si internationale. Noi suntem atat o tara "de origine", cat si "de tranzit". Asta desi in acest moment, Romania are una dintre cele mai bune legislatii pe tema traficului de persoane, una completa si foarte concreta.

Victimele care tranziteaza Romania, evident, au alte tari de origine, mai ales tarile care nu fac parte din Uniunea Europeana, de exemplu Ucraina, Rusia, fostele republici sovietice, in general.

Cum sunt alese victimele?

In anul 2000, Organizatia Natiunilor Unite a facut primul pas de introducere a unei legislatii privind traficul de persoane.

In Romania avem toate tipurile de manifestari ale fenomenului. Cel mai vizibil si cunoscut este explotarea sexuala, dar putem vorbi si de explotarea prin munca, explotarea minorilor, traficul de minori, traficul de organe. Recrutorul poate sa fie, in aparenta, un om obisnuit, care poate spune, uite, eu am facut bani, pot sa te ajut si pe tine. Daca vorbim de explotarea sexuala, recrutorul castiga increderea prin metoda indragostitului.

Victimele sunt alese mai ales din mediul rural. Recrutorul le promite fetelor marea cu sarea, le duce cu dubita intr-o localitate anume, isi primeste banii pentru cele 10 persoane pe care le are in dubita si a plecat. Asa s-a ajuns ca in Spania si Italia sa fie folositi romanii din Iasi, Galati, Botosani, dar chiar si din Maramures sau Bacau.

O problema destul de mare este faptul ca fetelor, barbatilor, minorilor chiar le este teama sa vorbeasca. De la sesizare si pana la obtinerea probelor e cale lunga. Asta chiar daca exista un numar de telefon gratuit, 0800 800 678.

Traficantii folosesc mai multe metode de constrangere, de la batai la santaj. Daca e sa luam fenomenul in sine, din 2005, de cand sunt date concrete, amploarea fenomenului ajunge la 2.551 de victime identificate pe an. Odata cu aplicarea legislatiei si completarea ei, asa cum este ea in vigoare acum, tendinta este in descrestere.

In 2006 au fost inregistrate 2.285 victime, in 2007 sunt 1.780 victime, iar in 2008 au fost identificate 1.240 victime, pentru ca in 2009 sa se ajunga la 780. Cu sau fara programele de finatare de la nivelul Uniunii Europene, la nivelul fie a Comisiei Europene, fie a Consiliului Europei, in concluzie, un om informat nu va mai cadea in capcana traficantilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#trafic persoane Romania, #victime trafic persoane, #minore Romania trafic persoane, #retea trafic persoane , #trafic persoane