Tortionarul Visinescu este asteptat la Parchet - Faptele nu se prescriu

Marti, 10 Septembrie 2013, ora 08:34
2086 citiri
Tortionarul Visinescu este asteptat la Parchet - Faptele nu se prescriu
Foto: Arhiva

Alexandru Visinescu, fostul comandant al inchisorii politice de la Ramnicu Sarat, este asteptat marti dimineata la Parchetul General, pentru audieri.

Procurorii au inceput urmarirea penala in cazul lui Visinescu, acuzat de genocid, in urma cu doua saptamani. Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a declarat ca nu se pune problema prescrierii faptelor de care este acuzat tortionarul Alexandru Visinescu, noteaza Adevarul.

"La prima vedere nu se pune problema prescrierii pentru ca daca s-ar fi pus din start (...) nu s-ar fi ajuns la masura inceperii urmaririi penale. Bineinteles ca in cursul investigatiilor, in cursul urmarii penale, pot aparea mai multe exceptii de natura procesuala si atunci le vom examina pe fiecare in parte", a punctat Nitu.

Procurorul a mentionat, insa, ca exista o diferenta intre a pune sub invinuire si a pune in miscare actiunea penala.

"E o diferenta intre a pune sub invinuire pe cineva si a pune in miscare actiunea penala, care inseamna efectiv o punere sub acuzatie. Noi nu suntem in faza unei puneri sub acuzatii efectiv. Suntem in stadiul in care am inceput urmarirea penala pentru savarsirea infractiunii de genocid. Punerea sub invinuire sau inceperea urmaririi penale, cum este cunoscut de catre public, creeaza cadrul procesual in care pot fi administrate probe", a adaugat Tiberiu Nitu.

Alexandru Visinescu, urmarit penal - Tortionarul este acuzat de genocid

Procurorii il acuza pe fostul tortionar ca, in calitate de comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, "a supus colectivitatea reprezentata de detinutii politici incarcerati in Penitenciarul Ramnicu Sarat la conditii de existenta sau tratament de natura sa duca la distrugerea fizica a acestora, prin actiuni ce depasesc cadrul legal (lipsa medicamentelor si a ingrijirii medicale refuzul de a acorda asistenta adecvata, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer catre spitalele penitenciar, degradarea starii de sanatate a condamnatilor prin lipsa hranei, lipsa incalzirii, pedepsele aplicate discretionar si abuziv detinutilor, conditii de detentie inumane, rele tratamente, bataia si alte violente, ignorarea adreselor si sesizarilor formulate de catre detinuti) ", se arata intr-un comunicat remis presei de Ministerul Public.

Alexandru Visinescu a intrat in atentia publica dupa ce Gandul si Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc au publicat biografia completa a tortionarului, iar la Parchetul General a fost depusa o plangere penala pe numele acestuia, plangere in care este acuzat de omor deosebit de grav.

Tortionarul, fost comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat din perioada 1956-1963, este acuzat de omor deosbit de grav.

Tortionarul Alexandru Visinescu, urmarit penal - Parchetul a preluat dosarul

Parchetul General a cerut dosarul tortionarului Alexandru Visinescu, dupa ce conducerea Parchetului de langa Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti a transmis ca acest caz nu este de competenta sa. Pe 9 august, dosarul a ajuns la Parchetul de pe langa ICCJ.

Parchetul General cere dosarul tortionarului Alexandru Visinescu (Video)

Cu toate acestea, tortionarul va scapa cel mai probabil de inchisoare, daca va fi condamnat, din cauza varstei inaintate, este de parere presedintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, Andrei Muraru.

D.R.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Medicul Cătălin Cîrstoiu este, în acest moment, candidatul alianţei PSD+PNL la Primăria Capitalei, a declarat sămbătă, 20 aprilie, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu. Luni, 22 aprilie,...
#Visinescu audiat Parchet, #Alexandru Visinescu tortionar audiat Parchet, #Visinescu audieri genocid , #Parchet