Tortionarul Ion Ficior, trimis in judecata - e acuzat de moartea a 103 detinuti

Luni, 18 August 2014, ora 11:28
5090 citiri
Tortionarul Ion Ficior, trimis in judecata - e acuzat de moartea a 103 detinuti
Foto: Arhiva

Fostul comandant al penitenciarului pentru munca silnica de la Periprava, Ion Ficior, a fost trimis in judecata pentru infractiunea de crime impotriva umanitatii.

Ficior este socotit de Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului (IICCMER) responsabil pentru moartea a 103 detinuti. Cazul sau va ajunge pe rolul Curtii de Apel Bucuresti.

Fostul tortionar, care are acum varsta de 85 de ani si locuieste in Bucuresti, a indeplinit functiile de comandant si loctiitor de comandant in perioada 1958 - 1963, timp in care in fosta colonie de munca silnica de la Periprava au murit cele 103 persoane.

Tortionarul Constantin Istrate: Nu am folosit ciocanul, ci un levier

In penitenciar, detinutii erau batuti, infometati si fortati sa bea apa direct din Dunare.

Potrivit reprezentantilor IICCMER, in urma investigatiilor intreprinse in septembrie 2013 la Periprava, judetul Tulcea, a fost identificata o groapa comuna, un loc de inhumare a detinutilor decedati in perioada 1958-1963 in colonia de munca Periprava.

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie anunta, in 24 octombrie 2013, ca Ion Ficior este urmarit penal pentru genocid, fapta ce a fost schimbata in infractiuni contra umanitatii, odata cu intrarea in vigoare a noului Cod penal.

"Din probele administrate in cauza pana la acest moment a reiesit faptul ca regimul de detentie aplicat de catre Ficior Ioan, in perioada in care a detinut functii de conducere in cadrul Coloniei Periprava, a fost unul menit sa duca la lichidarea fizica a detinutilor politici prin metode directe si indirecte precum: conditii de detentie mizerabile si inumane, rele tratamente; lipsa hranei adecvate;

frigul extrem din baraci si aglomerare excesiva; lipsa apei potabile care era inlocuita cu apa murdara scoasa direct din Dunare; lipsa medicamentelor si a asistentei medicale sau refuzul de a acorda asistenta medicala adecvata; aplicarea de pedepse aspre pentru abateri minore de la regulament", conform anchetatorilor.

Ion Ficior, al doilea tortionar deconspirat: Raspund doar in fata lui Dumnezeu, eu sunt credincios

In aprilie 2013, IICCMER a dezvaluit ca a identificat numeroase fapte cu posibile consecinte de natura penala comise de 35 de angajati ai Directiei Generale a Penitenciarelor in urma exercitarii functiilor in perioada 1950-1964.

Ion Ficior este al doilea fost comandant al unui penitenciar comunist acuzat de genocid, dupa comandantul penitenciarului Ramnicu Sarat, Alexandru Visinescu.

Pe langa cei doi, au mai fost dezvaluiti Constantin Istrate, fost loctiitor al comandantului de la Penitenciarul Gherla si capitanul in rezerva Florian Cormos, in prezent pensionar, care a condus Colonia de munca de la Cernavoda si Iuliu Gheorghe Sebestyen, loctiitor, in perioada ianuarie 1954 - decembrie 1955, al comandantului pentru paza si regim la Formatiunea 0606 Gherla.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Ficior trimis judecata, #tortionar Ficior judecata crime, #Ficior crime impotriva umanitatii , #Parchet