Tortionarul a fost condamnat. S-a facut justitie. Dar dreptate?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 13 Februarie 2016, ora 06:49
6205 citiri
Tortionarul a fost condamnat. S-a facut justitie. Dar dreptate?

Condamnarea definitiva la 20 de ani de inchisoare a lui Alexandru Visinescu, comandant al penitenciarului Ramnicu Sarat intre 1956 si 1963, tortionar sadic vinovat pentru suferinta cumplita si chiar moartea a nici macar nu cred ca se stie exact cati oameni este un eveniment de maxima importanta, inclusiv pentru ca este fara precedent in Romania.

Probabil ca pe calea deschisa de Visinescu vor porni si alti tortionari. Ion Ficior, comandant al penitenciarului de la Periprava in perioda 1958-1963, este si el in ancheta.

Gandul.info si Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc au descoperit ca 35 de tortionari erau inca in viata in 2013.

Asadar, condamnarea lui Visinescu este un act de justitie. Dar este si un act de dreptate? Nu stiu.

In primul rand, Visinescu este un om in varsta care nu vad cum si-ar putea ispasi pedeapsa pana la capat. Intra in puscarie dupa ce si-a consumat ani de zile pensia militara consistenta, de peste 3.000 de lei/luna, primita tocmai pentru ca a torturat atatia oameni traind cu mult mai bine decat multe dintre victimele si urmasii acestora.

Dar cel mai grav mi se pare ca la puscarie intra doar un om, pana la urma un executant, o uneala ticaloasa a altor oameni, a unui regim care nu si-a primit condamnarea meritata.

Visinescu nu a actionat de sine statator, nu a fost un criminal in serie scelerat pe cont propriu. A fost parte a unui sistem numit comunism care nici pana in ziua de astazi nu a suferit, de fapt, o reala condamnare.

Da, a existat raportul comisiei Tismaneanu initiata de Traian Basescu, a existat momentul din decembrie 2006 din Parlamentul Romaniei, dar dincolo de simbolismul acestui demers, noi nu am avut un autentic proces juridic al regimului comunist, in care cei aflati la butonele puterii sa raspunda pentru deciziile lor.

Cei care au creat si au condus sistemul in care s-a manifestat Visinescu, cei care au decis politic genocidul din inchisorile comunismului nu au fost niciodata trasi la raspundere.

Nu am avut nici macar o lege a lustratiei, ceea ce a permis ca la conducerea politica si economica a Romaniei sa se instaleze in 1989, pentru multi ani, tot comunisti si securisti reciclati in democrati.

Ion Iliescu este un comunist, va ramane un comunist, a avut functii in sistemul comunist, a facut parte din regimul care platea si dadea ordine criminalilor precum Visinescu. A fost vreme de 10 ani presedintele Romaniei, al carei destin l-a grevat.

Dar acesta e doar varful aisbergului. "In 2004, dupa ce am fost ales consilier municipal pe listele PNL la Brasov, am depus juramantul pe Biblie in fata ghiciti cui? A secretarului Consiliului Local, care nu era nimeni altul decat fostul maior de Securitate care m-a anchetat in 1987", a povestit istoricul Marius Oprea.

Sunt zeci, poate sute asemenea cazuri la toate nivelurile, pe care doar legea lustratiei le putea impiedica.

Am avut imperii financiare construite dupa 1989 de fostii oameni ai regimului, care au valorificat urgent si banii, si expertiza acumulata inainte. Ioan Niculae, inainte de a fi marele patron InterAgro, ce a fost? Elev la scoala de ofiteri de militie si securitate de la Baneasa, ofiter de securitate si angajat la Intreprinderea de Comert Exterior in sectorul export ingrasaminte chimice.

Dan Voiculescu ce o fi decat un fost securist recrutat sub numele Felix, o situatie confirmata oficial prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila. Traseul lui? De la Crescent la Grivco.

Si exemplele pot continua mult si bine. Ieri au fost ei, astazi sunt copiii lor. Romania luata in captivitate este departe de a se elibera. Si atunci cata dreptate sta in catusele de la mainile unui singur om, oricat de ticalos ar fi el?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#condamnare Visinescu, #procesul comunismului Romania, #Legea lustratiei , #justitie