Tortionarii Bostina si Petrescu au fost deconspirati: Marturii cumplite ale supravietuitorilor

Vineri, 01 Iulie 2016, ora 12:37
5035 citiri
Tortionarii Bostina si Petrescu au fost deconspirati: Marturii cumplite ale supravietuitorilor
Foto: Arhiva Ziare.com

Infometare, pedepse inumane si batai crunte - la aceste tratamente erau sususi detinutii din inchisorile comuniste conduse de Gheorghe D. Bostina si Marian Ventura Petrescu, tortionarii deconspirati joi de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului.

Tortionarul Gheorghe Bostina, general-maior de securitate si fost loctiitor politic, este responsabil de decesul a 100 de detinuti politic, spun cei de la IICMER.

Printre cei care au fost inchis sub conducerea lui Bostina se numara Ovidiu Orceag, care a fost arestat in 1959 si condamnat la 15 ani munca silnica.

Acesta a povestit ca erau pusi sa lucreze de dimineata pana noaptea la diguri si daca nu isi faceau norma de trei metri pe zi ii bateau.

"Cand era timp de persecutie, ne persecuta pe toti. Atuncea iti cauta motive cand veneai de la munca, de la camp, si te bateau. Te oprea in poarta si-ti dadea 10, 15, 20, 30, dupa cum apreciau ei... (...)

Erau situatii cand ti-era sete si n-aveai de unde sa bei, ca nu venisera astia cu putinile de apa, si trebuia sa bei apa din lac. Si erau mormoloci, broaste, serpi, tot ce vrei... Dadeai apa asa la o parte, si erai bucuros ca ai gasit-o... Si uite, ca nu ne-am imbolnavit", a marturisit Orceag.

Un alt supravietuitor din lagare este Ioan St. Popa, care a fost arestat in 1959 si condamnat la trei ani de inchisoare.

Acesta a povestit ca foametea era la un grad atat de mare, incat cautau printre scandurile bacurilor cate o samanta si o mancau.

"La un moment dat eram atat de slabit de efortul ala, ca munceam mult, si venisem slabit, avem colici, si aveam dureri teribile, si la un moment dat am rupt zeghea de pe mine si-am spus: 'Domnule, impuscati-ma! Si asa sunt nevinovat. Impuscati-ma pentru ca nu vreau sa mai traiesc! Nu mai pot sa muncesc aici'", a martusit el.

Pentru a reda o imagine clara, Ioan St. Popa a explicat ca el avea 1,86 m inaltime si avea 56 de kilograme.

Constantin Veleanu s-a numarat si el printre detinutii sub conducerea lui Bostina si a facut opt ani de inchisoare.

"Am stat o luna de zile legat cu mainile la spate si cu lanturi batute in nituri la picioare, pentru ca asa a zas ei... tentativa, de evadare. Datorita mancarii care ne-o dadea' acolo, eram in continuu deranjati la stomac si ne faceam nevoile acolo, in cate o groapa, la punctu' de lucru de la dig, pentru ca acolo am muncit cel mai mult... (...)

Si mi-a' facut perchezitie si prin gura... si... iertati-mi expresia, prin partile celelante... si m-au bagat la izolare", a povestit el, precizand ca s-a imbolnavit si de febra tifoida.

Colonelul Marian Ventura Petrescu, fost comandant al unor colonii de munca si penitenciare in timpul regimului comunist, este responsabil de decesul a 104 de detinuti politic.

Ioan St. Popa a prins si regimul lui Petrescu, dar pe langa acesta alti cativa supravietuitori au marturisit ceea ce au trait.

"Ne duceau la ancheta si vroiau sa spui ce doreau ei... Da' eu nu am raspuns cu nimic... Mi-au dat dantura jos... Bataie... In ancheta ne-au zapacit cu bataia... Nu puteam sa-mi tin maxilaru... ramaneam cu gura asa... Mi-o indreptam! Asa bataie luam... Pai vreo doua saptamani am fost batuti in continuu", a povestit Teofil Vasile, condamnat in 1958 la 15 ani munca silnica si 5 ani degradare civica.

Numele celor doi tortionari au fost dezvaluit joi de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului.

Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan a dat cărțile pe față după ani buni. Primarul Bucureștiului a explicat de ce a ieșit din USR, partidul pe care l-a fondat. Ruptura dintre Nicușor Dan și USR a surprins pe...
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 42 Municipiul Bucureşti a respins candidatura Dianei Şoşoacă, preşedintă a partidul S.O.S. România, pentru funcţia de primar general al Capitalei,...
#marturii supravietuitori tortionar, #marturii supravietuitori lagare, #nume dezvaluite tortionar , #comunism