Tortionari deconspirati: Gheorghe Bostina locuieste in Bucuresti si are o pensie uriasa

Vineri, 01 Iulie 2016, ora 12:11
9113 citiri
Tortionari deconspirati: Gheorghe Bostina locuieste in Bucuresti si are o pensie uriasa
Foto: Arhiva/Ziare.com

Numele a inca doi tortionari din perioada comunista au fost dezvaluite, joi, de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului. Unul dintre acestia, Gheorghe Bostina, e inca in viata si traieste in Bucuresti, bucurandu-se de o pensie de mii de lei.

Astfel, Bostina locuieste in centrul Capitalei si are o pensie la care majoritatea romanilor pot doar visa: 7.500 de lei.

General-maior de securitate, acesta a condus inchisoarea din Galati, dar si colonia de la Ostrov. Istoricii spun ca traseul profesional al generalului in rezerva a fost unul ascedent.

Potrivit lui Madalin Hodor, cercetator CNSAS: "Traseul acesta ulterior al domniei sale l-a purtat intr-o continua ascensiune pana in decembrie 1990 cand domnia sa a fost trecut in rezerva din functia de sef al Penitenciarelor cu gradul de general maior.

Daca vreti, dupa ce a pazit detinutii in anii '60, pazea ambasadele in anii '70. In '79 domnul Bostina mai urca putin si a ajuns seful Inspectoratului Judetean de securitate din Constanta".

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului a facut publice, joi, numele a doi tortionari din perioada comunismului. Unul este Gheorghe Bostina, iar celalalt e colonelul Marian Ventura Petrescu. Potrivit Evidentei Populatiei, si Marian Petrescu traieste.

Ambii s-ar face vinovati de moartea a peste 200 de persoane, potrivit ICCMER, care a depus si o plangere penala la Parchetul de pe Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Radu Preda, directorul ICCMMER, a declarat ca Bostina este responsabil de moartea a 100 persoane in colonia de munca fortata de la Periprava, judetul Tulcea. Decesele s-ar fi inregistrat intre anii 1957 si 1964. La randul sau, Marian Petrescu ar fi responsabil de moartea a 104 detinuti politici.

Cei doi, a subliniat Preda, ar fi aplicat un regim de detentie dur, unul practic de exterminare, care a dus la decesul multor oameni. Detinutii erau supusi la infometare, presiune fizica si psihica, lipsa de asistenta medicala, conditii dure de munca, sanctiuni disciplinare abuzive.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Bostina tortionar pensie, #Gheorghe Bostina victime comunism, #tortionari comunism , #comunism