Toate inchisorile din Romania au conditii improprii. Unde sunt cei mai multi detinuti care beneficiaza de "marea eliberare"

Vineri, 20 Octombrie 2017, ora 14:36
6811 citiri
Toate inchisorile din Romania au conditii improprii. Unde sunt cei mai multi detinuti care beneficiaza de "marea eliberare"
Foto: Arhiva Ziare.com

In toate unitatile de detentie din Romania exista conditii improprii. Cel putin asa rezulta dintr-un comunicat al Administratiei Nationale a Penitenciarelor in care se arata ca in toate inchisorile exista detinuti carora li se aplica legea privind recursul compensatoriu.

Cei mai putini detinuti care vor beneficia de legea prin care persoanelor incarcerate in conditii improprii li se reduce din pedeapsa se afla la Spitalul Penitenciar Rahova (4). Urmeaza Centrul de Detentie Braila - Tichilesti, cu 8 detinuti eliberati, si Spitalul Penitenciar Dej cu 9 beneficiari ai acestei legi, arata un comunicat ANP remis vineri Ziare.com.

De cealalta parte, la Penitenciarul Rahova se afla cei mai multi detinuti carora li se va aplica legea privind recursul compensatoriu (250). Acesta este urmat de Penitenciarul Poarta Alba din Constanta (200) si Penitenciarul Jilava (192).

In total, 3.349 de detinuti vor beneficia de legea prin care persoanelor incarcerate in conditii improprii li se reduce din pedeapsa, lege intrata in vigoare joi, a anuntat ministrul Justitiei, Tudorel Toader.

El a precizat ca aceasta cifra i-a depasit asteptarile, pentru ca nu credea ca impactul va fi atat de mare.

Ieri, in prima zi de la intrarea in vigoare a legii, au fost eliberati din puscarii peste 500 de detinuti, a subliniat Tudorel Toader.

"Ieri (joi - n.red.), pana la 12 noaptea, domnul Dobrica (Marian Dobrica, directorul Administratiei Nationale a Penitenciarelor - n.red.) imi dadea mesaje sa imi spuna cati detinuti au fost eliberati. In baza legii, prin adaugirea celor sase zile considerate a fi efectuate, au fost eliberati 529 de detinuti", a precizat Toader.

Totodata, a subliniat el, detinutii care au fost eliberati din inchisoare si care nu au apucat sa beneficieze de legea prin care persoanelor incarcerate in conditii improprii li se reduce din pedeapsa, avand procese pe rol la CEDO, vor fi despagubiti.

Legea prin care detinutii incarcerati in conditii inumane beneficiaza de sase zile reduse din pedeapsa pentru fiecare 30 de zile executate a fost promulgata in 14 iulie de presedintele Klaus Iohannis.

Proiectul a fost contestat de Opozitie la CCR, insa judecatorii au decis, pe 5 iulie, ca actul este constitutional.

51 de deputati PNL si USR reclamasera atunci la CCR ca modificarile sunt neconstitutionale si transforma legea, de fapt, intr-o gratiere mascata.

Legea se aplica pentru persoanele intemnitate incepand din 2012, de cand a venit prima decizie-pilot a CEDO privind conditiile din penitenciare.

Definitii vagi a ceea ce inseamna conditii improprii

Potrivit proiectului, se considera conditii necorespunzatoare: conditii sanitare improprii in general, cum ar fi prezenta gandacilor, soarecilor, puricilor; lipsa dotarilor si a produselor igienico-sanitare minime; calitatea proasta a hranei; lipsa apei calde curente; lipsa accesului la activitati in aer liber, lipsa accesului la lumina naturala sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilatie; lipsa temperaturii adecvate a camerei; lipsa posibilitatii de a folosi toaleta in privat si de a se respecta normele sanitare de baza precum si a cerintelor de igiena.

Dispozitiile prezentei legi nu se aplica in cazul in care persoana a fost despagubita pentru conditii necorespunzatoare de detentie, prin hotarari definitive ale instantelor nationale sau ale CEDO, pentru perioada pentru care s-au acordat despagubiri si a fost transferata sau mutata intr-un spatiu de detentie avand conditii necorespunzatoare.

I.O.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#detinuti eliberati, #conditii improprii inchisoare , #penitenciar