Tinerii care participa la UNTOLD, preveniti in legatura cu traficul de persoane: Nu sunt numai vulnerabili, dar sunt si parte a solutiei

Joi, 01 August 2019, ora 14:09
5097 citiri
Tinerii care participa la UNTOLD, preveniti in legatura cu traficul de persoane: Nu sunt numai vulnerabili, dar sunt si parte a solutiei
Foto: Arhiva Pexels

Voluntarii eLiberare vor fi in perioada 1-4 august 2019 la intrarea oficiala a festivalului UNTOLD, unde vor derula o serie de activitati, inclusiv legate de informarea tinerilor cu privire la traficul de persoane.

Decizia Asociatiei eLiberare a fost luata in contextul dezbaterilor publice generate de cazul Caracal si de faptul ca Romania este tara care are cele mai multe victime ale traficului de persoane, conform statisticilor, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com joi.

"Traficul de persoane este sclavia zilelor noastre. Desi legal sclavia a fost abolita in secolul XIX, unele estimari spun ca mai multi oameni sunt astazi robiti decat acum doua secole. Munca fortata inca exista in Europa si in tarile dezvoltate, dar principala forma de exploatare este cea sexuala.

Romania este tara care are cele mai multe victime ale traficului de persoane, multe dintre acestea fiind traficate de cunostinte sau prieteni (48,1%), parteneri (9,9%), proxeneti (8,2%), alte rude (3,6%), vecini (3,6%) sau rude de gradul I (2,2%) (conform ANITP, 2018) ", se arata in comunicatul citat.

Afla mai multe despre: Drama zecilor de tinere din Caracal care au cazut in capcana interlopilor si au fost fortate sa se prostitueze.

Conform sursei citate, "Asociatia eLiberare construieste de sapte ani o miscare sociala care se concentreaza pe prevenirea traficului de persoane in Romania".

"Multumita organizatorilor si deschiderii acestora, participarea eLiberare la Festivalul UNTOLD este un bun prilej de a discuta cu mii de tineri despre ce inseamna traficul de persoane si cum pot acestia recunoaste si evita situatiile de vulnerabilitate.

Voluntarii eLiberare vor fi in perioada 1 - 4 august 2019 la intrarea oficiala a festivalului, din Parcul Central Cluj Napoca unde vor derula o serie de activitati sub egida campaniei #InspirandLibertate", precizeaza sursa citata.

Astfel, tinerii care vor trece pe la standul eLiberare organizat cu ocazia UNTOLD vor putea afla ce trebuie sa stie in cazul in care s-ar putea afla intr-o situatie de exploatare:

- Sa cunoasca numarul de la misiunea diplomatica din tara de destinatie inainte sa plece din tara, la munca sau in vacanta.

- Sa memoreze numarul de telefon al unei persoane de incredere.

- Sa aiba o parola de siguranta. Parola de siguranta poate fi un cuvant, o propozitie sau o fraza care atunci cand este rostita intr-o convorbire cu o persoana apropiata, cu care s-a stabilit anterior parola, da semnalul ca are nevoie de ajutor.

- Sa stie numarul de urgenta in tara in care urmeaza sa calatoreasca.

"In contextul in care ne aflam, este foarte important sa fim la curent cu realitatile din jurul nostru, cu optiunile pe care le avem in caz de nevoie si cu alternativele la metodele traditionale de interventie care pot da gres. Cu un numar semnificativ de cazuri de trafic de persoane, in tara noastra trebuie sa existe o atitudine proactiva in prevenirea situatiilor de exploatare, precum si identificarea si combaterea acestora.

De aceea, venim in intampinarea tinerilor la Untold pentru ca ei nu sunt numai vulnerabili, dar sunt si parte a solutiei", declara Ioana Bauer, presedintele asociatiei.

C.B.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#UNTOLD tineri invatati trafic persoane , #trafic persoane