Tentativă de omor la un cămin de copii de Târgoviște. Doi copii au fost abuzați până au ajuns la neurochirurgie. DGASPC obligat să plătească daune morale

Miercuri, 29 Septembrie 2021, ora 22:15 4339 citiri
Doi adolescenți, aflați în sistemul de protecție socială, condamnați pentru tentativă de omor FOTO incomod-media.ro

Doi adolescenți din Dâmbovița, aflați în custodia statului, la controversatul complex de servicii ”Floare de Colț” din Târgoviște, au fost condamnați de Tribunalul Dâmbovița la măsura educativă privativă de libertate, fiind găsiți vinovați de tentativă de omor, rele tratamente aplicate minorului, loviri și alte violențe și tâlhărie calificată.

Victimele celor doi au fost colegi din același cămin de copii, o fată și un băiat, care au fost abuzați și maltratați până a fost nevoie să fie internați la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” din București, la secția de Neurochirurgie.

În același dosar, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Dâmbovița, în subordinea căreia se află complexul ”Floare de Colț”, a fost condamnată de aceeași instanță să plătească în solidar cu agresorii daune morale în valoare de câte 20.000 de lei pentru fiecare dintre cei doi copii abuzați.

Cristian F.B. şi GEORGE R.R. au fost arestați preventiv la finalul anului trecut, cu puțin înainte de Crăciun. Pentru că sunt minori, aceștia au fost încarcerați la Centrul de Detenţie Craiova unde se află și în prezent.

Cristian și colegul său, George, au fost condamnați de judecătorii din Târgoviște la măsura educativă privativă de libertate a internării într-un centru educativ pe o perioadă de 2 ani, pentru următoarele fapte aflate în concurs: rele tratamente aplicate minorului, tentativă de omor, rele tratamente aplicate minorului şi lovire sau alte violenţe, precum şi pentru infracţiunea de complicitate la tâlhărie calificată, în cazul unuia dintre ei și tâlhărie calificată în cazul celului de-al doilea băiat.

Instanța a admis inclusiv plata unor daune morale pe care Cristian și George vor trebui să le plătească victimelor lor în solidar cu DGASPC Dâmbovița în valoare totală de 40.000 de lei, sumă apreciată ca ”necesară și suficientă” de către completul de judecată.

”Admite acţiunea civilă exercitată din oficiu de către procurorul de şedinţă în numele persoanelor vătămate minore M. L. V. şi M. E. I. – prin reprezentant legal D.G.A.S.P.C. Dâmboviţa – prin Directorul General, cu cât şi cea formulată de către apărătorul desemnat din oficiu şi curatorul special al acestora şi îi obligă pe inculpaţi, în solidar cu partea responsabilă civilmente D.G.A.S.P.C. Dâmboviţa – prin Directorul General, să achite către cei doi minori câte 20.000 lei cu titlu de daune morale, apreciate ca necesare şi suficiente pentru suferinţele provocate prin săvârşirea infracţiunilor”, potrivit portalului instanțelor de judecată.

Sentința Tribunalului Dâmbovița nu este definitivă. Deja DGASPC a aplecat soluția, iar următoarea fază a procesului se va judeca la Curtea de Apel Ploiești.

Complexul de Servicii ”Floare de Colț” din Târgoviște a fost implicat într-un scandal în care mai multe adolescente aflate în custodia instituției au fost traficate de proxeneți cu știința unuia dintre angajați.

Chiar procurorii DIICOT au făcut percheziții la centru pentru a documenta această cauză. În iarna anului 2016, Magdalena, o adolescentă în vârstă de 16 ani, aflată în plasament la același cămin de copii, a fost găsită moartă pe strada unde se știa că practica prostituția. Fata plecase din centru cu bilet de voie.

Magdalena avea calitate de parte vătămată într-un dosar penal având ca obiect trafic de minori, aflat pe rolul Instanței Judecătorești – Tribunalul Dâmbovița și a fost audiată de către DIICOT Pitești într-un alt dosar având ca obiect traficul de minori.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News