Nu CTP i-a facut pe credinciosi vite, ci insusi Patriarhul Daniel

Sambata, 31 Octombrie 2020, ora 14:27
Autor: Ovidiu Vanghele
Nu CTP i-a facut pe credinciosi vite, ci insusi Patriarhul Daniel

Cand a rostit acea fraza menita sa transmita clar, fara echivoc si fara rest, ca Revolutia din 1989 a fost pedeapsa lui Dumnezeu pentru comunistii care, in 1989, au mutat cateva sute de metri locul pelerinajului la Sf Dumitru, insusi seful Bisericii Ortodoxe Romane a comis un (nou) gest de desconsiderare a celor pe care-i pastoreste pe drumul spre Dumnezeu.

Acea fraza, care cuprinde o relativizare cat o lume, ar trebui sa fie in sine un afront pentru orice om cat de cat alfabetizat. As putea sa scriu un mini-tratat de istorie a ororilor comunismului in Romania care, prin fiecare cuvintel, ar contrazice prostia spusa de Patriarhul Daniel. Acea legatura de cauzalitate intre mutarea pelerinajului din octombrie 1989 si evenimentele de nici doua luni mai tarziu pur si simplu nu exista, asa ca e evident ca nu ar avea rost sa o fac.

M-as opri insa la o nuanta vitala pe care, in incercarea de a-si indoctrina "follow-erii" de azi, Patriarhul Daniel o manjeste prin simpla-i ignorare: rezistenta ortodoxa din puscariile politice comuniste. Prigoana credinciosilor romani in anii comunismului a fost o oroare, iar detaliile ei ar trebui sa fie predate la scoala, pentru ca nimeni niciodata sa nu mai aiba cutezanta la a mai gandi macar asa ceva.

Ma cutremur cand imi amintesc ce am citit despre Aiud sau despre Pitesti, ce au patimit acei oameni doar din cauza credintei pe care si-au marturisit-o in ciuda interdictiilor vremii. Dar Patriarhul nu vorbeste despre asta, nu. Paradoxal, v-ati gandi, caci aceasta bucata de istorie ar fi o mare bila alba pentru BOR de astazi.

Si nu, Patriarhul nu gloseaza pe aceasta perioada inaltatoare a patimilor credinciosilor romani sub comunism nu pentru ca nu ar avea instincte sau macar specialisti in PR si comunicare. Nu o face pentru ca acea perioada trebuie uitata pe veci pentru sefii clerului de astazi. Orice referire la ea ar aminti automat si de colaborationismul abject al unei parti importante a preotimii, mai cu seama a reprezentantilor ei la varf. Cu toate nuantele si toate declinarile ei, de la nivel general pana la existente personale. Cum ar fi cea a lui Daniel Ciobotea insusi...

Pot (foarte greu, recunosc!) sa admit ca Patriarhul a uitat corvoada vietii de zi cu zi a civililor in comunism, pot sa admit ca a uitat de frigul si foamea generalizate care au apasat pe romani in special in ultimii zece ani ai regimului, dar nu pot sa cred ca a uitat de Pitesti, de Aiud sau de Canal, fie si pentru ca unii dintre cei mai vizibili detinuti politici ai vremurilor erau oamenii Bisericii.

Aici este marea mizerie care a iesit pe gura de sub mitra. Pentru ca nu e o simpla relativizare, ci este o ditamai minciuna plasata pervers sub centura credinciosului de rand, de la inaltimea pozitiei de Patriarh al BOR.

Este in egala masura important si contextul in care Patriarhul alege sa-si sasaie minciuna catre "supusii" sai.

In plina pandemie, suparat bors pe masurile (era sa scriu "stangaciile") Executivului menite sa combata raspandirea virusului mortal si, in egala masura, constient de trecerea pe care vorbele sale o au in randul credinciosilor ortodocsi, Patriarhul Daniel nu doar ca nu trage la aceeasi caruta cu Guvernul, nu doar ca nu duce mai departe mesajul normal al vremurilor si indemnul la precautie, nicidecum. Desi ajutorul BOR in acest moment ar fi unul nesperat pentru sistemul sanitar romanesc ajuns aproape de colaps, Patriarhul nu ajuta, desi intelege clar cine e si ce putere au cuvintele lui, ci face tocmai invers: sadeste in credinciosi, prin aceasta amenintare voalata cu "revolutia", ideea ca se afla intr-o pozitie divergenta.

Adica, doi pasi logici mai tarziu, hraneste negationismul, caci, daca Guvernul cel rau nu ne lasa la moaste pentru ca e pandemie, iar Patriarhul il ameninta pentru asta, e posibil, ba chiar probabil, ca virusul sa nu fie asa letal, ba e chiar plauzibil sa nu existe deloc, ci sa fie doar o inventie a puternicilor zilei, nu?

Nu, nicidecum. Dar asta nu il impiedica pe Patriarhul Daniel, care a avut cateva firave pozitii corecte la inceputul pandemiei, deci ai zice ca e constient de riscuri, sa faca acum fix ce a facut in cuvantarea sa de la capataiul Sfantului Dumitru.

In conditiile astea, cine ii face pe credinciosi vite? Un jurnalist (important) care scrie, revoltat, o opinie despre un discurs public al unui om important, adica despre un fapt, sau insusi cel care lanseaza inspre cei care-l urmeaza o astfel de rusine de mesaj?

 Articol citit de 40076 ori

  Citeste si:
  Comentarii
  GicaContra71
  03.11.2020, 08:12
  Oamenii noi !
  Ce facem ce respectul fata de semeni ?
  Inainte de '89 a fost mai mult respect fata de semeni.
  SidneyCratier
  03.11.2020, 01:48
  BORtoooaaassseeeeeeeee!!!! ....sătănnoasseee......
  Tovarășii mereu prettinnoși cu satana, ipocrizind despre Iisus...descendenți direcți ai fariseilor.
  Cum e, uncheșulee?....
  Uaaariuuuu-seeeeeiiiiiiii.....
  Faaaa-riiiii-seeeeiiii....
  Uaaariuuuu-seeeEEE...hehheeiiiiiiii.....
  Faaaa-riiiii-seeeeiiii....
  Serpenții noștrii muuult moooobiți.
  parerea
  02.11.2020, 13:20
  BRAVO, DOMNULE!!!!
  "10" cu felicitari! P.S. O dezamagire a fost, ieri, Dan Dungaciu! Profesorul univ. Dan Dungaciu! Nu l-am vizionat niciodata pana astazi, participand complice, la o manipulare mai vizibila, ca astazi! In emisiunea "Viata spirituala", de la"Realitatea Plus"! La fel ca interlocutorul sau si, precum alte instrumente interesate in incalzirea atmosferei inaintea alegerilor parlamentare, Dungaciu a pus semnul = intre biserica ortodoxa romana si acest vremelnic, Daniel! Sa te cobori de la pupitrul profesoral, - de tinuta, in cazul Dan Dungaciu! - director al unui institut de cercetari al Academiei Romane -, pentru a-l propune pe "inginerul" C.T.Popescu la pozitia de sclav al Danielului, doar pentru ca "si-a permis" sa atraga atentia romanilor asupra implicarii clerului superior in alegerile politice ale Romaniei, spune totul despre impartialitatea ta stiintifica! Intrebarea zeoasa de rit: "Cine-i acest inginer care sa-i ceara socoteala Patriarhului", a fost mai rau ca de mama pentru un om al catedrei!
  vgabriel2k
  02.11.2020, 19:46
  preafericitu' ciobotea,acest ilustru bisnitar cu trafalet
  isi cam baga nasu' in treburile statului laic...obicei ce-l credeam pierdut dupa ce popalaii au fost scosi din parlament,da' se pare ca nu pleaca bondarii de linga borcanu' cu miere.CTP,la fel ca orice alt platitor de taxe si impozite,isi poate pune intrebari privind afirmatiile acestui bisnitar,chiar daca poate gresi in rationamentele sale sau...urmeaza arderea pe rug a celor ce-sipun intrebari?
  Pauperovici
  31.10.2020, 21:06
  ctp gandeste pentru intregii romani ?
  si in locul lor ?

  atunci sa-i uram viata vesnica
  Addmin
  31.10.2020, 18:09
  Singura
  diferenta intre Daniel si CTP, este pozitionarea lor in raport cu "vitele". Primul sta in fata lor, al doilea in spatele lor. In rest, doi egofili lugubri, isteriorizati de dejecturile propriilor personalitati.
  tlkm
  31.10.2020, 18:04
  Pentru unii care confunda oile cu vitele
  - 8. Curand s-au abatut de la calea pe care le-am poruncit-o, si-au facut un vitel turnat si s-au inchinat la el, aducandu-i jertfe si zicand: "Iata, Israele, dumnezeul tau, care te-a scos din tara Egiptului!"
  9. Si a mai zis Domnul catre Moise: "Eu Ma uit la poporul acesta si vad ca este popor tare de cerbice;
  ....
  33. Zis-a Domnul catre Moise: "Pe acela care a gresit inaintea Mea il voi sterge din cartea Mea.
  34. Iar acum mergi si du poporul acesta la locul unde ti-am zis. Iata ingerul Meu va merge inaintea ta si in ziua cercetarii Mele voi pedepsi pacatul lor". -
  Poate ca totusi unii au auzit de tablele legii
  Gurgui017
  31.10.2020, 18:01
  Inca o VO ma pe ”obrazul” bisericii natzionale romane !!!
  Cred ca aceaste publicari ale monstrilor ce isi arunca veninul acidului din ei impotriva bisericii nationale ortodoxe romane, este efectiv un atac la statul de drept, caci BISERICA ortodoxa, place nu place ateilor si fariserilor, a fost, este si va fi un stalp al ramanismului si al statului nostru !
  Este sfarsitul JALNIC al unor opinii civilizate dar natzionaliste, intr-un stat in care un ambasador ne da indicatzii pt dezvoltarea nostra de maine !!!
  PS Ma tot intreb cine este la BAZA acestui atac furbund impotriva bisericii noastre nationale ortodoxe, dat fiind ca cei ce sustin aceste posturi sunt cei ce tot arata spre pericolul rusesc... Deci ar trebui sa cautam "sursa" atacului, in directia opusa ???
  Avantul_Propasirea
  31.10.2020, 20:52
  deci asta-i treaba cu ospiciile conduse de pacienti care se
  pretind. numai rasul in hohote poate tamadui nebunia de acolo. cimitirele sunt pline de pretinsi "rex judaeorum". nu mai urla aici in mod patriotard "patru picioare bun!", ca nu tine vrajeala. daca un individ zice o tampenie sa-si traga capital politic (interzicerea procesiunii cu moastele sfantului mitica a daramat regimul comunist ceausist atat de laudat de teoctist), zicerea ramane o tampenie, nu este un atac impotriva "fiintei neamului". ;-)
  DorinOancea
  31.10.2020, 17:58
  Analogia nefericită a Patriarhului nu justifică "ieşirea" lui CTP
  După luni bune de sustinere a măsurilor anti-epidemice, uneori prin cuvant, alteori prin gest,inclusiv atunci cand vizau viata duhovnicească si liturgică a crestinilor, Patriarhul Daniel a folosit dintr-un motiv doar de el stiut un discurs cu totul nou, incepand cu 15 octombrie. Din acest motiv, cuvantul său din ziua celebrării Sf.Dimitrie Basarabov nu a surprins decat printr-o analogie absolut nefericită intre soarta guvernării Ceausescu si cea actuală, analogie pe care sper că o regretă, cel putin in intimitatea propriului gand. Ideea unei posibile similitudini intre ingrădiri ale inchinării la Sf.Moaste ale Sf.Dimitrie Basarbov in octombrie 89, pentru că asa doreau sotii Ceausescu să lovească Biserica, si restrictiile de inchinare din acest an, datorate intensificării epidemiei in ultimele săptămani, a fost in cel mai bun caz fortată. A depăsit-o doar recursul la o altă posibilă analogie, intre pedeapsa suferită de Ceausesti in urma abuzului lor si cea care i-ar putea pandi pe actualii guvernanti, din cauza restrictiilor anti-epidemice impuse si considerate abuzive.

  Comentariul lui CTP la cele de mai sus nu a fost doar cu totul detestabil prin formulările folosite, ci jenant pentru cineva care pretinde că este la curent cu valorile simbolice pe care le pretuiesc majoritatea romanilor, multi cititori ai săi. Tonul mult mai moderat al exprimărilor sale ulterioare imi arată că el insusi recunoaste asta in forumul său interior, unde judecă bine si răul rostit sau săvarsit de el sau de altii.

  Nici reactia purtătorului de cuvant al Patriarhiei, Bănescu, n-a fost mai elevată, surprinzător pentru o persoană sensibilă la profunzimile vietii crestine. Tonul este greu de acceptat si nu va face altceva, decat să ostilizeze multi oameni obisnuiti cu un discurs civilizat si ferm, la nevoie, care să scoată in evidenta iubirea crestină, străină de artagul acesta greu de digerat.

  Impărtăsesc cu totul opinia autorului referitoare la trecerea sistematică sub tăcere a mărturisitorilor si martirilor ortodocsi si de alte confesiuni din inchisorile comuniste. La fel si analiza cauzelor acestei tăceri.

  In ce priveste ajutorul BOR in timpul epidemiei, autorul se insală. Biserica a ajutat prin organizatiile ei diaconice, prin protopopiate si parohii atat spitalele Covid, cat si pe suferinzi. Iar coordonarea ultimă a acestui efort de ajutorare i-a apartinut Patriarhului, o minte exceptională de organizator.

  Regret doar intonatia gresită de pe alte portative, cum a fost cea de la Sf.Dumitru, sau cea prezentă in legătură cu cei numiti "sfinti ai inchisorilor", repetată constant prin omisiune.

  Subliniez insă: erorile unuia nu pot justifica pe ale altuia. Poate că CTP va reusi să-si exprime public regretul pentru formulările nedemne de statura sa jurnalistică.
  jelu
  31.10.2020, 17:08
  Aşa zisul "PREAFERICIT" Daniel,un BOLŞEVIC de cea mai joasă speţă!!!
  După cum se știe, BOR a fost puternic infiltrată de Securitate in anii dictaturii comuniste, conducerea acestei biserici și numeroși preoți fiind turnători, ofițeri sau colaboratori ai poliției secrete!!!

  Presa din Romania a constatat că in loc să indemne enoriașii să-și protejeze sănătatea, insistă să-i cheme la pelerinaje religioase de zeci de mii de oameni in plină ascensiune a pandemiei.

  De ce nu li se deschid reprezentanților BOR dosare penale pentru "zădărnicire in combaterea covidului"!?
  Ei sunt deasupra legii?!?
  Ei nu TREBUIE sa respecte legile romanesti!?
  De cand BOR dă ordin guvernului?!?
  Nu suntem o nație de VITE ca RUSII!
  Revelare
  31.10.2020, 16:29
  Voi , care aveți sursă de cultură
  doar filme, ai uitat e zicea Forrest Gump pe bancă, mancănd bomboane? De fapt citand-o pa maică-sa ?

  CTP e barometrul degradării societăți romanești (Macron in franța, merkel in germania, johnson in mb..). Cu fiecare acceptare ,pe internet, pt că in străfundurile țării este un nimeni din 1990,mai coboram niște trepte... impreună cu restul Europei...