Tariceanu nu vrea sa mai cooperam in cadrul MCV. Avertismentul expertilor anticoruptie

Joi, 26 Ianuarie 2017, ora 21:54
16088 citiri
Tariceanu nu vrea sa mai cooperam in cadrul MCV. Avertismentul expertilor anticoruptie
Foto: Facebook/ Laura Stefan

Laura Stefan, expert anticoruptie la Expert Forum, considera ca informatiile despre justitia din tara noastra vor ajunge oricum la Comisia Europeana, dupa ce presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a spus ca va propune ca Romania sa nu mai coopereze in cadrul MCV.

"Refuz sa cred ca e altceva decat o declaratie data in sens absolut politic. Comisia Europeana elaboreaza aceste rapoarte pe baza unei varietati de surse de informatii. N-ar fi decat in dezavantajul Romaniei ca Guvernul, de exemplu, sa refuze sa mai ofere informatii.

In Romania exista inca presa, exista societate civila, nu traim intr-o lume care e complet inchisa, deci informatia ajunge.

Cred ca e in avantajul Guvernului sa comunice si el cu privire la felul in care intelege anumite evenimente care se petrec in Romania. Altfel, se vor auzi doar celelalte voci", a spus Laura Stefan, pentru Ziare.com.

Si avocatul Claudiu Dinu, lector universitar si fost consilier prezidential, ne-a spus, in cadrul unui interviu, ca Romania nu poate sa refuze cooperarea in ce priveste MCV: "Nu noi am instituit MCV ca sa il putem ridica noi".

"Ce putem face este sa refuzam sa mai colaboram cu institutiile europene cand este facut raportul. Sunt luate si parerile din tara, se trece de la presedintie, la Ministerul Justitiei, la CSM, Parlament", a subliniat Dinu.

MCV, o mana intinsa de Comisia Europeana

Laura Stefan vede MCV drept o "mana intinsa oferita de Comisia Europeana", apreciind ca ar fi o "greseala diplomatica majora" ca tara noastra sa nu foloseasca aceasta oportunitate.

"Cred ca este greseala diplomatica majora ca Romania sa nu foloseasca mana intinsa oferita de Comisia Europeana - si anume pentru prima data vedem o lista de recomandari care par a deschide usa catre o negociere privind inchiderea MCV.

Cred ca, in acest moment, mingea este la Romania, care ar trebui sa se comporte intelept si sa foloseasca aceasta mana intinsa de Comisia Europeama, tocmai pentru ca, dupa 10 ani, Comisia a constatat faptul ca tara noastra a facut progrese si a identificat exact acele zone pe care mai trebuie lucrat. Una dintre aceste zone este maturitatea politica.

Cred ca ceea ce traim in ultimele saptamani, in ultimele zile - nici nu stiu daca putem sa-i spunem dezbatere - pe tema celor doua ordonante de urgenta, privind gratierea si modificari la Codul Penal, inclusiv niste dezincriminari, arata ca din pacate Romania nu este acolo. De fapt, nu facem decat sa confirmam evaluarea facuta de Comisia Europeana.

S-au facut progrese, insa la capitolul ireversibilitate, Romania mai are inca lucruri de rezolvat, iar unul dintre acestea este determinarea clasei politice pe agenda anticoruptie si sa ajungem eventual la un moment viitor la care sa putem spune ca schimbarile sunt ireversibile", a subliniat expertul anticoruptie.

Romania sa nu o ia razna in acest an

In ce priveste mentionarile din raport privind progresele din ultimul an, Laura Stefan a avertizat ca Romania ar putea "sa o ia razna" din cauza ordonantelor pe justitie.

Cele 12 lucruri pe care trebuie sa le facem sa scapam de MCV

"Linia din raport este favorabila in masura in care Romania nu o ia razna in anul care urmeaza. Din pacate, anul n-a inceput prea bine. Daca lucrurile vor fi tinute in niste limite rezonabile, de Guvern si de catre Parlament, cred ca avem motive sa speram ca lucrurile vor merge bine.

Daca nu, asa cum spune si Comisia Europeana, se poate pune in discutie inclusiv evaluarea pozitiva facuta acum. Daca ar intra in vigoare ordonanta privind gratierea si foarte multi dintre cei condamnati pentru fapte de coruptie ar fi pusi in libertate, nu e firesc ca si la Bruxelles lucrurile acestea sa fie evaluate in sensul stergerii mentiunilor cu privire la progresele Romaniei?

Cred ca, in acest moment, autoritatile romane au painea si cutitul si depinde de ele ca Romania sa nu intre de exemplu la presedintia Uniunii Europene cu Mecanism in vigoare.

MCV este un lucru foarte bun pentru Romania, atata timp cat existenta sa a asigurat faptul ca in acesti ani lucrurile au avut un trend ascendent, chiar daca au existat si derapaje. Nu cred ca cetatenii obisnuiti sunt deranjati de MCV, cred ca mai degraba anumiti politicieni ar prefera sa nu mai fie monitorizata Romaia, pentru a putea sa-si vada de treaba fara vreun control extern", a mai precizat expertul anticoruptie.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#Tariceanu cooperare Comisia Europeana MCV, #Laura Stefan raport MCV, #raport MCV justitie Romania , #MCV