Cum a scăpat de acuzația de omor un bărbat ce a omorât un tânăr de 20 de ani cu motocoasa

Autor: Paul Nedelcu - Redactor
Luni, 16 August 2021, ora 22:30
4844 citiri
Cum a scăpat de acuzația de omor un bărbat ce a omorât un tânăr de 20 de ani cu motocoasa
Înainte de pronunțarea sentinței finale, părinții tânărului omorât au cerut o pedeapsă pentru omor FOTO ebihoreanul.ro

Un bărbat din Bihor, condamnat în primă instanță la 10 ani de închisoare pentru omor, a fost condamnat în final la o pedeapsă de 4 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru ucidere din culpă. Sentința definitivă a fost pronunțată recent de Curtea de Apel Oradea.

Judecătorii Curții de Apel Oradea au pronunțat în 12 august 2021 sentința finală în dosarul în care Vasile Oniță, un bărbat din Bihor, a fost trimis în judecată pentru omor, fiind acuzat că, într-o altercație, l-a tăiat și omorât cu o motocoasă pe Gabriel Cudi, un tânăr de 20 de ani.

Incidentul a avut loc în august 2017. Tânărul a intervenit într-o ceartă dintre tatăl său vitreg și Vasile Oniță, care tăia iarba cu o motocoasă. În timpul altercației, fiind atacat de vecinul său cu o bâtă, Oniță a ridicat motocoasa pe care era montat un disc metalic și a accelerat-o, tăindu-l pe tânărul care încerca să îi despartă pe bărbat și pe tatăl său vitreg.

Pentru salvarea tânărului a fost trimis un elicopter SMURD, dar hemoragia a fost atât de puternică încât tânărul nu a supraviețuit.

Tribunalul Bihor: condamnare pentru omor

În urma anchetei, Vasile Oniță a fost trimis în judecată pentru omor, dosarul ajungând la Tribunalul Bihor. În urma procesului, bărbatul a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru omor.

„Chiar în lipsa intenției directe de a omorî victima, a fost prezentă în mintea și voința inculpatului intenția indirectă de a ucide, acesta adoptând în mod vădit o atitudine de indiferență față de acest rezultat”, a arătat judecătorul care l-a condamnat pe Oniță pentru omor.

Judecătorul a mai arătat că „inculpatul este nesincer când susține că nu a observat-o pe victimă”. „Aceasta din urmă se afla cu certitudine în câmpul sau vizual, cu atât mai mult cu cât incidentul, având un caracter dinamic, este puțin probabil ca victima să fi păstrat exact aceeași poziție de la început și până la sfârșit”, a mai arătat judecătorul care a aplicat pedeapsa de 10 ani de închisoare pentru omor. Prin aceeași sentință, Oniță a fost condamnat la plata unei sume de 100.000 de euro daune morale.

Curtea de Apel Oradea: condamnare pentru ucidere din culpă

Sentința Tribunalului Arad a fost contestată cu apel, care s-a judecat la Curtea de Apel Oradea. Judecătorii de aici au decis schimbarea încadrării juridice din omor în ucidere din culpă și condamnarea la patru ani și șase luni de închisoare, arătând că „varianta expusă de martorul R.R.R. (susținută și de soția acestuia, partea civilă C.C.C.), potrivit căreia Cudi Gabriel s-ar fi aflat în fața inculpatului și nu în spatele acestuia nu este sustenabilă probator”.

„Accelerarea motocoasei neprevăzute cu apărătoarea de siguranță specifică - în timpul manevrei de rotire, ridicată la o înălțime de circa 1,4 m, într-o direcție opusă celei dinspre care acțiunea agresivă a martorului R.R.R. venea -, nu a avut niciun raționament, nicio justificare. (…)

Chiar dacă prin efectuarea mișcării de rotire, inculpatul a urmărit să evite lovitura cu parul a martorului R.R.R., accelerarea motocoasei și ridicarea/menținerea acesteia la o înălțime de circa 1,4 m nu mai aveau nicio legătură cu acțiunea martorului.

Aceste ultime două acțiuni ale inculpatului nu erau în măsură nici să împiedice, nici să evite, nici atenueze acea lovitură cu parul, cu atât mai mult cu cât rotirea s-a realizat în direcția opusă agresiunii.

Or aceste manevre ale inculpatului au generat, alături de rotirea motocoasei, uciderea victimei: fără accelerarea motocoasei discul nu s-ar fi rotit și fără ridicarea motocoasei aceasta nu ar fi atins zonele vitale ale victimei ”, au arătat judecătorii Curții de Apel Oradea.

Magistrații Curții de Apel Oradea au mai arătat că „dacă inculpatul s-ar fi asigurat și ar fi manifestat o minimă precauție în efectuarea tuturor acestor manevre (chiar contrare regulilor de precauție specifice manevrării motocoasei), uciderea victimei n-ar mai fi avut loc”.

„Conduita avută de inculpat, imediat după comiterea faptei, de a nu schița niciun gest, de a nu se manifesta în niciun fel și de a nu contribui sub nicio formă în sensul încercării de înlăturare/diminuare a consecințelor grave ale faptei sale de care era conștient, reprezintă un alt element avut în vedere la individualizarea pedepsei.

Se are în vedere și conduita procesuală a inculpatului, care, fără nicio legătură cu apărările expuse, a manifestat o atitudine pur formală de regret și compasiune, transferând nejustificat întreaga vină asupra martorului R.R.R., deși a rezultat cert că acțiunea inculpatului a curmat viața victimei”, au mai arătat judecătorii Curții de Apel Oradea.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#sentinta, #omor, #ucidere din culpa, #motocoasa gradina , #justitie