Swoboda, despre MCV: Romania a facut progrese, dar raman preocupari

Marti, 03 August 2021, ora 01:48902 citiri
Swoboda, despre MCV: Romania a facut progrese, dar raman preocupari
Foto: Arhiva

Romania a facut mari eforturi si progrese din momentul aderarii la UE, in 2007, in special in lupta impotriva coruptiei, dar raman preocupari, mai ales in ceea ce priveste independenta justitiei, a declarat joi, liderul grupului SD din Parlamentul European (PE), Hannes Swoboda.

Afirmatia vine in contextul publicarii de catre Comisia Europeana a ultimului raport din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV).

"Mecanismul de Cooperare si Verificare nu a fost introdus pentru a indulci evolutiile din Romania sau Bulgaria, ci pentru a expune acele zone in care sunt necesare eforturi suplimentare si pentru a face acest lucru suficient de devreme pentru a preveni efecte negative de durata", a afirmat eurodeputatul austriac.

Ambasada Olandei: Raportul MCV arata ca Romania si Bulgaria necesita in continuare "o atentie speciala"

"Romania a facut mari eforturi si progrese din momentul aderarii ei la UE, in 2007, in special in lupta impotriva coruptiei, dar raman preocupari, mai ales in ceea ce priveste independenta justitiei si respectarea statului de drept.

Impartasesc unele dintre aceste preocupari si sper ca guvernul, parlamentul si institutiile din Romania isi vor concentra eforturile pentru a asigura in special independenta justitiei, care nu trebuie pusa la indoiala de politicieni", a adaugat liderul liderul grupului socialist din PE.

Cazanciuc: Raportul MCV, mai bun decat anul trecut - recomandarile pentru Ministerul Justitiei

Hannes Swoboda a mai spus ca "rolul MCV este de a masura progresul institutional din perspectiva standardelor UE" si a apreciat ca cetatenii romani au ocazia sa-si demonstreze aceste aspiratii cu prilejul viitoarelor alegeri europene.

"Sper ca alegerile europene din luna mai vor reprezenta o oportunitate de a arata ca romanii sunt europeni devotati si vor participa in numar mare" la scrutinul comunitar, a declarat Swoboda.

Raportul MCV: Parlamentul, numirile procurorilor sefi si inlaturarea lui Papici - criticate

CE a prezentat miercuri rapoartele privind progresele inregistrate de Romania si Bulgaria in cadrul MCV, independenta sistemului din judiciar din Romania fiind unul dintre aspectele in privinta carora executivul comunitar continua sa aiba preocupari.