Sute de români din Spania și Italia, exploatați și ținuți în condiții inumane: „I-au tratat ca pe niște sclavi”. Cazul a ajuns în justiție

Vineri, 01 Octombrie 2021, ora 06:00
3708 citiri
Sute de români din Spania și Italia, exploatați și ținuți în condiții inumane: „I-au tratat ca pe niște sclavi”. Cazul a ajuns în justiție
Românii erau ținuți în condiții inumane în corturi și colibe la Santa Cruz de la Zarza. FOTO La Tribuna de Toledo

Tot mai multe cazuri în care muncitorii români sunt suspuși unor rele tratamente și cazați în condiții improprii încep să fie date publicității. Două astfel de cazuri au fost semnalate de curând în Spania și Italia.

Garda Civilă Spaniolă a declanșat „Operațiunea Usturoi”, asta după ce s-a descoperit că mai mulți muncitori sezonieri români erau cazați în condiții inimaginabile. Românii erau ținuți în corturi și colibe la Santa Cruz de la Zarza, iar de aici mergeau în fiecare zi să lucreze în ferme dedicate cultivării usturoiului și a cepei în Vega del Tajo, în localități din Madrid precum Villamanrique de Tajo, Fuentidueña de Tajo, Estremera și Colmenar de Oreja. Iar după ce că erau cazați în cele mai grele condiții, angajații sezonieri din România erau exploatați și obligați să muncească peste program, până la epuizare, dar orele suplimentare nu le erau plătite.

Ancheta a condus la o companie agricolă cu sediul administrativ în Las Pedroñeras, în Cuenca.

Primarul din Santa Cruz de la Zarza, Tomás Lorenzo, a decis să ia măsuri speciale împotriva vinovaților. La inițiativa sa, în ședința consiliului local s-a votat pentru a reglementa cazarea muncitorilor sezonieri români.

Firmele considerate vinovate pentru condițiile în care trăiesc zilierii români vor fi amendate cu 3.000 de euro, notează La Tribuna de Toledo. „Nu se poate face așa ceva, n-ai cum să cazezi oamenii în depozite sau în corturi”, a spus edilul, conform sursei citate. În paralel, reprezentanții Gărzii Civile au anunțat că investighează un bărbat de 52 de ani considerat principalul vinovat în acest caz.

Dosar penal în Italia pentru cei care și-au bătut joc de români

Un caz asemănător a fost relatat de presa din Italia, unde trei directori din cadrul Mondo Conveninenza, o cunoscută fabrică de mobilă din Italia, sunt acuzați că au exploatat la locul de muncă mai mulți români. La Repubblica informează că acest caz este investigat și că procurorul Alessandro Gallo a deschis un dosar împotriva directorilor companiei din Settimo Torinese, în apropiere de Torino.

Muncitorii români erau tratați ca niște sclavi și obligați să muncească ore în șir peste programul legal. Mai mult, ei nu beneficiau de zile libere și erau chemați la muncă inclusiv duminica și în zilele de sărbătoare. Unul dintre angajați a rupt tăcerea și s-a adresat Poliției, iar ancheta a fost deschisă încă de zilele trecute.

„Nu aveam un program fix, depindea de numărul de livrări de mobilă pe care trebuia să-l facem. În fiecare dimineaţă, la 6.00, trebuia să fii în depozit la Settimo Torinese. Apoi munceai toată ziua, ultima perioadă de timp fiind cea de la 20.30, dar înainte de 21.00 sau 22.00 nu terminai aproape niciodată”, le-a spus italienilor unul dintre angajații români.

Cei trei directori neagă însă acuzațiile care le-au fost aduse și spun că se încearcă discreditarea lor și a companiei.

Însă muncitorii români nu se lasă intimidați și spun că își vor continua demersul în justiției. Cu toate acestea, lucrătorii români au apelat la o avocată care a explicat în ce constă infracțiunea comisă de reprezentanții firmei de mobilă. Reprezentați de avocata Caterina Biafora, românii vor să li se facă dreptate și spun că au fost pur și simplu umiliți și obligați să muncească precum niște sclavi.

„Exploatarea muncii este o infracțiune extrem de gravă și trebuie să luptăm pentru ca judecătorii să ia măsurile care se impun atunci când se constată acest lucru. Comportamentele reclamate de de clienții mei sunt foarte grave. Unii au fost nu numai exploatați, ci și expuși la condiții de lucru care le afectează sănătatea fizică și psihică. I-au tratat ca pe niște sclavi”, a punctat avocata.

Potrivit sursei citate, conform Codului Penal italian, directorii companiei acuzați riscă, în cazul în care vor fi găsiți vinovați, să fie condamnați la închisoare între doi și trei ani. Și asta nu este tot. Angajații români aflați în proces cu reprezentanții fabricii spun că vor cere daune morale pentru felul în care au fost tratați, iar despăgubirile pot ajunge la sume cu multe zero-uri în coadă.

Amenzi uriașe date de polițiști în urma unui scandal într-un liceu din Argeș. De ce a fost nevoie de intervenția Poliției
Amenzi uriașe date de polițiști în urma unui scandal într-un liceu din Argeș. De ce a fost nevoie de intervenția Poliției
Poliţia din Argeş a aplicat amenzi în valoare totală de 5000 de lei în urma unui scandal care a avut loc într-un liceu din localitatea Stâlpeni. În altercaţie au fost implicaţi un elev...
Tenismena care i-a ”pupat” pe români e de neoprit la WTA Miami: ”Femeia e un simbol”
Tenismena care i-a ”pupat” pe români e de neoprit la WTA Miami: ”Femeia e un simbol”
Americanca Danielle Collins, locul 53 WTA, s-a calificat miercuri în semifinalele turneului WTA 1000 de la Miami. În sferturi, Collins a învins-o fără drept de apel pe Caroline Garcia din...
#romani, #Spania, #Italia, #conditii, #procese, #Amenzi, #exploatare , #eveniment