Sute de amenzi si avertismente in prima saptamana fara fumat

Sambata, 26 Martie 2016, ora 11:39
3353 citiri
Sute de amenzi si avertismente in prima saptamana fara fumat
Foto: Arhiva Ziare.com

Un numar de 211 amenzi in valoare totala de 38.500 de lei si 295 de avertismente au fost aplicate la nivel national pentru incalcarea prevederilor legii care interzice fumatul in spatiile publice inchise, intrata in vigoare din 17 martie, anunta Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta.

Potrivit unui comunicat transmis, sambata, de Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), in cursul acestei saptamani au fost facute si verificari legate de modul in care sunt respectate prevederile Legii care interzice fumatul in spatiile publice inchise, arata News.ro.

Prima amenda aplicata unui restaurant din Bucuresti pe legea antifumat

Conform evidentelor IGSU, de la intrarea in vigoare a prevederilor acestui act normativ, Politia locala si structurile competente din Ministerul Afacerilor Interne au aplicat, la nivel national, 295 de avertismente si 211 amenzi, in valoare de 38.500 de lei.

De asemenea, in aceasta saptamana au fost facute 1.846 de controale la nivel national in cluburi, baruri, discoteci, sali de cinema, sali de spectacole si unitati turistice, vizand modul in care sunt respectate masurile de aparare si stingere a incendiilor. In urma acestor controale, au fost date 3.662 de sanctiuni - 3.199 de avertismente si 463 de amenzi in valoare de 1.099.603 de lei.

Incepand din 17 martie, fumatul este interzis, conform noilor prevederi legale, in spatiile de la locul de munca, in orice loc de joaca pentru copii, fie ca este spatiu inchis sau in aer liber, in mijloacele de transport in comun, inclusiv taxiuri, in spitale si clinici, in unitatile invatamant, precum si in cele destinate protectiei si asistentei copilului, de stat si private.

Amendata pentru ca a fumat in statia de autobuz

De asemenea, nu se mai poate fuma in institutiile publice centrale si locale, institutii sau unitati economice, de alimentatie publica, de turism, comerciale, culturale sau sportive. Este interzis fumatul si in autogari, gari si aeroporturi, de stat si private.

In toate institutiile si unitatile publice trebuie puse indicatoare cu "Fumatul interzis" si cu simbolul international, respectiv o tigareta barata de o linie transversal, iar persoanele care nu respecta prevederile legii antifumat vor fi amendate cu sume intre 100 lei si 500 de lei.

Legea antifumat: Ce se intampla cu soferii Uber - Au voie sa-si aprinda o tigara?

Societatile comerciale si orice alta persoana juridica pot fi sanctionate daca nu respecta noile prevederi care interzic fumatul in toate spatiile publice inchise, cu amenda de 5.000 lei, la prima abatere, iar la a doua abatere, cu amenda de 10.000 de lei si sanctiunea complementara de suspendare a activitatii pana la remedierea problemelor. La a treia abatere, unitatea va fi inchisa si va primi o amenda de 15.000 de lei.

Legea antifumat face prima victima: Tanar batut de bodyguard, pentru ca fuma in fata barului

Sesizarile in cazul celor care fumeaza in spatii publice inchise se fac la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), si la Politie, inclusiv la Politia Locala. Acestea sunt si autoritatile care pot sa dea amenzi.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#legea antifumat amenzi , #Legea antifumat