Cazul barbatului de la Suceava care a murit imobilizat de jandarmi: Avocatul acuza ca s-a folosit un spray pentru caini UPDATE Ce spun procurorii

Marti, 03 Septembrie 2019, ora 11:30
11028 citiri
Cazul barbatului de la Suceava care a murit imobilizat de jandarmi: Avocatul acuza ca s-a folosit un spray pentru caini UPDATE Ce spun procurorii
Foto: Arhiva Ziare.com

Jandarmii care au intervenit in incidentul de la Vatra Dornei, in urma caruia un barbat a murit, sunt acuzati ca au folosit un spray paralizant pentru caini. Mai mult, seful Jandarmeriei din Vatra Dornei este acuzat ca a ordonat angajatilor sa predea la ancheta un alt spray.

Avocatul familiei barbatului care a murit in urma interventiei jandarmilor de la Vatra Dornei sustine ca femeia jandarm a folosit un alt spray decat cel din dotare. Mai mult, comandantul i-ar fi ordonat sa predea anchetatorilor un spray din dotarea Jandarmeriei, nu cel pe care l-a folosit.

Ioan Marocico, avocatul familiei barbatului decedat, a depus o plangere penala la Parchetul de pe langa Tribunalul Militar Iasi pentru sustragerea sau distrugerea de probe ori inscrisuri si favorizarea infractorului.

Femeia jandarm care a intervenit in parcul din Vatra Dornei ar fi folosit un alt spray decat cel din dotarea Jandarmeriei Romane. Potrivit lui Ioan Marocico, femeia a folosit un spray pe care si-l cumparase ca sa se apere de caini.

"Daca va veti uita cu atentie la filmare, pe filmare se vede ca la interventie a fost folosit un spray cu capac negru, galben, rosu, iar in dotarea Jandarmeriei veti gasi spray-uri cu capac negru cu albastru, nu au capac rosu cu galben, ca cel din filmare. (....) Din cate cunosc eu acel spray nu este omologat de Jandarmeria Romana sa il foloseasca la interventii. E un spray personal pe care femeia l-a achizitionat dintr-un magazin pentru a se apara de cainii vagabonzi de pe strada", a declarat avocatul.

Alt spray a fost predat anchetatorilor

Mai mult, acesta sustine ca spray-ul folosit nu a fost predat initial anchetatorilor, dupa ce comandantul Detasamentului de Jandarmi din Vatra Dornei i-ar fi ordonat subalternei sale sa predea unul din dotarea Jandarmeriei.

"I-a ordonat sa ascunda proba cea mai importanta, adica spray-ul. Adica sa predea organelor de ancheta un alt spray decat cel folosit la interventie, un spray din dotarea Jandarmeriei. (...) Mai exact, comandantul Detasamentului Vatra Dornei, dupa ce patrula de jandarmi s-a intors in subunitatea din Vatra Dornei si i-a raportat faptul ca femeia jandarm a folosit alt spray decat cel din dotare, acesta a chemat-o in biroul sau personal si i-a ordonat doamnei sa predea anchetatorilor, cand vor veni cei de la Politie sau de la Parchetul Militar, un spray din dotarea Jandarmeriei, nu cel folosit la interventie. Repet, i-a ordonat acesteia sa nu predea spray-ul folosit la interventie", a spus Marocico.

Acesta a formulat si o plangere penala pe numele comandantului.

"Eu, ca avocat, in numele familiei am formulat o plangere penala impotriva comandantului Detasamentului de Jandarmi Vatra Dornei, pentru doua infractiuni: infractiunea de sustragere sau de distrugere de probe ori de inscrisuri si favorizarea infractorului. (...) Ea, in seara respectiva, cand au venit cei de la Politie, a predat spray-ul din dotarea Jandarmeriei, nu cel folosit la interventie. (...) Ulterior, s-a deplasat procurorul militar si a ridicat si celalalt spray, ambele se afla la Parchetul Militar", a declarat Ioan Marocico.

In iulie, victima ajunsese in stare grava la spital, in coma profunda, dupa ce a fost implicata intr-o altercatie cu jandarmii din oras. Barbatul si-a pierdut cunostinta dupa ce s-a opus incatusarii, iar jandarmii au folosit spray.

Incidentul s-a petrecut in timpul unui spectacol de muzica populara, unde tatal unei fete de 12 ani a cerut ajutorul jandarmilor, reclamandu-l pe barbatul de 50 de ani ca a atins-o, indecent, pe fetita. Ulterior, barbatul imobilizat cu spray lacrimogen a murit la spital.

Potrivit certificatului de deces, barbatul a murit din cauza insuficientei cardio-respiratorie acuta. In document, la cauze antecedente apareau insa si diagnosticele de peritonita generalizata si infarct enteromezenteric total. Acesta a fost doar raportul preliminar al medicilor legisti.

Vezi si Suceava: Unul dintre jandarmi este cercetat pentru abuz, in cazul barbatului care a murit dupa ce i s-a dat cu spray in fata

UPDATE

Ce spun procurorii

Spray-ul lacrimongen folosit de femeia jandarm contine o substanta identica cu cea din spray-ul folosit de Jandarmeria Romana, sustin procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Militar Iasi.

"S-a dispus expertiza la IML Iasi si s-au primit rezultatele la obiectivele dispuse. La acest moment din rezultatele expertizei rezulta ca spray-ul lacrimogen care nu era in dotare folosit la data de 19.07.2019 de cadrul militar jandarm contine o substanta identica cu cea din spray-ul lacrimogen din dotarea militarilor jandarmi din cadrul IJJ Suceava - Detasamentul 4 de Jandarmi Vatra Dornei", se arata intr-un comunicat al procurilor militari, remis MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, la nivelul Parchetului Militar Iasi a fost inregistrata o plangere penala si se fac cercetari sub aspectul savarsirii infractiunilor de favorizarea faptuitorului si sustragerea sau distrugerea de probe ori inscrisuri.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#barbat murit itnerventie jandarmi Suceava , #jandarmi