SUA sustin o ancheta independenta a "neregulilor electorale" din Belarus. Mike Pompeo: "Statele Unite sustin alegeri libere si corecte"

Vineri, 21 August 2020, ora 06:59
1654 citiri
SUA sustin o ancheta independenta a "neregulilor electorale" din Belarus. Mike Pompeo: "Statele Unite sustin alegeri libere si corecte"
FOTO Facebook/U.S. Depatment of State

Secretarul de stat Mike Pompeo a declarat joi ca Statele Unite sustin investigarea internationala independenta a "neregulilor electorale" din scrutinul prezidential din Belarus si a avertizat implicit Rusia sa nu se amestece in aceasta criza, transmite Reuters.

Condamnand violenta impotriva protestatarilor si solicitand eliberarea imediata "a celor retinuti pe nedrept", Mike Pompeo a declarat ca Washingtonul sustine eforturile internationale de investigare a neregulilor electorale si a abuzurilor asupra drepturilor omului in contextul alegerilor, precum si a reprimarii ulterioare a protestelor.

"Statele Unite sustin alegeri libere si corecte care reflecta vointa poporului din Belarus, ca o chestiune de principiu. Alegerile din 9 august nu au indeplinit acest standard", a declarat Pompeo. El a cerut regimului de la Minsk sa accepte oferta OSCE de a media discutiile cu opozitia.

Aceasta declaratie a secretarului de stat american este cea mai puternica a Statelor Unite de cand fortele de securitate ale presedintelui belarus Aleksandr Lukasenko au recurs la violenta si au inceput sa aresteze manifestanti pasnici care au iesit in strada cu zecile de mii pentru a protestat impotriva fraudarii scrutinului prezidential din 9 august.

Pompeo, care a purtat discutii in februarie, la Minsk, cu Lukasenko despre normalizarea relatiilor dintre SUA si Belarus, a avertizat implicit Rusia, fara a mentiona numele acestui stat, impotriva unei interventii in criza din Belarus, cea mai mare criza de dupa destramarea URSS in 1991.

"Sustinem angajamentul nostru pe termen lung de a sprijini suveranitatea si integritatea teritoriala a Belarusului, precum si aspiratia poporului belarus de a-si alege liderul si de a alege

propriul sau drum", a spus seful diplomatiei americane.

Presedintele SUA, Donald Trump, a declarat marti ca este dispus sa discute cu omologul sau rus Vladimir Putin despre aceasta criza "la momentul potrivit".

Saptamana trecuta, Mike Pompeo a declarat ca SUA ar putea lua in considerare adoptarea de sanctiuni la adresa oficialilor din Belarus implicati in represiune, masura adoptata de UE miercuri.

Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Protestele faţă de războiul din Gaza s-au extins de la Columbia şi Yale la alte universităţi, în timp ce oficialii se străduiesc să disperseze o mişcare de protest în plină expansiune,...
Salvare miraculoasă pe autostradă: Un american a fost scos din mașina sa cuprinsă de flăcări VIDEO
Salvare miraculoasă pe autostradă: Un american a fost scos din mașina sa cuprinsă de flăcări VIDEO
Un bărbat de 70 de ani din SUA a intrat în coliziune cu un stâlp de iluminat pe o autostradă din Minnesota. Imediat după impact, bărbatul s-a trezit că nu mai poate ieși din mașina...
#SUA, #mike popmpeo, #Belarus , #ancheta