SUA spun ca fac "progrese excelente" cu Romania in legatura cu scutul antiracheta

Joi, 02 Decembrie 2010, ora 17:35 1271 citiri
Foto: TopNews

Washingtonul si Bucurestiul fac progrese excelente catre incheierea documentului final privitor la amplasarea de elemente ale scutului antiracheta in Romania, a declarat joi, in Camera Reprezentantilor,adjunctul asistentului secretarului de stat pentru controlul armamentului.

"In urma unei reuniuni a Consiliului national de aparare a tarii din Romania, in februarie, Romania ne-a acceptat oferta si in iunie am inceput negocierile oficiale pentru un acord de baza privitor la apararea antiracheta. Am avut pana acum trei runde de negocieri si facem progrese excelente spre incheierea documentului final", a subliniat Frank A. Rose.

Cu privire la Faza 1 din cadrul noului concept de aparare antiracheta, dupa ce se va ajunge la un acord asupra locului de amplasare a radarului, ne vom pregati pentru inceperea negocierilor oficiale pentru un acord de baza, a adaugat el.

Pentru Faza 2, ce presupune interceptori terestri de tip SM-3, Romania a fost de acord sa o gazduiasca. In februarie, subsecretarul de stat Ellen Tauscher s-a dus in Romania si s-a intalnit cu presedintele Basescu, pentru a-i prezenta oferta presedintelui Obama de desfasurare a Fazei 2 in Romania. Romania este un aliat NATO puternic, cu forte in Afganistan, iar localizarea geografica a Romaniei o face un candidat excelent pentru Faza 2", a declarat Rose.

El a amintit ca Polonia a fost de acord in octombrie 2009 sa gazduiasca Faza 3, ce presupune amplasarea de interceptori SM.3 in jurul lui 2018. "Amplasarea geografica a Poloniei o face un candidat excelent pentru a oferi protectie pentru Europa de Nord in fata amenintarilor cu rachete balistice din Orientul Mijlociu", a subliniat Rose. Din octombrie 2009, SUA si Polonia au facut progrese excelente asupra acordurilor necesare, a precizat el.

"In toate aceste cazuri, suntem extrem de recunoscatori pentru decizia luata de aliatii nostri NATO de a gazdui elemente" ale noului concept de aparare antiracheta. "Astfel de decizii sunt o constributie pretioasa in dezvoltarea unei capacitati NATO de aparare antiracheta", a declarat Rose.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News