SUA, pregatite sa ofere garantii scrise Rusiei privind scutul antiracheta

Miercuri, 19 Octombrie 2011, ora 07:40 2008 citiri

Statele Unite sunt pregatite sa ofere garantii scrise Rusiei privind scutul antiracheta din Europa, a declarat marti subsecretarul de stat pentru securitate internationala, Ellen Tauscher.

Tauscher s-a intalnit saptamana trecuta la Moscova cu viceministrul de Externe rus Sergei Riabkov. Aceasta a adaugat insa ca Statele Unite nu vor semna un acord cu Rusia pe tema scutului antiracheta.

"Nu putem sa avem angajamente legale, nici nu putem limita sistemul de aparare, care trebuie sa tina pasul cu evolutiile amenintarilor", a declarat Tauscher, potrivit Reuters.

Tauscher a mai adaugat ca oferta Statelor Unite pentru Rusia de a fi inclusa in sistemul de aparare, oferta refuzata pana acum, nu ar urma "sa fie valabila la infinit".

Rasmussen: Cele mai bune garantii pe care le poate obtine Rusia - sa coopereze cu NATO

Sisteme ale scutului antiracheta american urmeaza a fi amplasate la baza militara de la Deveselu din Romania pana in 2015, printre acestea fiind si interceptoare de racheta SM-3.

Sistemul are baze si in Polonia, Turcia si Spania, iar Rusia a exprimat ingrijorari cu privire la scutul antiracheta, sustinand ca ar fi indreptat catre teritoriile sale. Oficialii americani sustin insa ca este un sistem exclusiv defensiv.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News