SUA nu vor da garantii legale privind sistemul antiracheta

Autor: Ana Ilie
Vineri, 14 Octombrie 2011, ora 21:40 1567 citiri

Statele Unite au recunoscut, miercuri, prin vocea viitorului ambasador la Moscova, ca exista un impas in negocierile cu Rusia pe tema sistemului antiracheta.

Arhitect al politicii de "restart" a relatiei SUA-Rusia, viitorul ambasador american la Moscova, Michael McFaul, a fost audiat in Senat, ocazie cu care a spus ca Washingtonul nu va da garantii legale ca sistemul antiracheta nu e indreptat impotriva Rusiei, scrie Kommersant.

McFaul a recunoscut si ca aceasta diferenta de opinie face aproape imposibila o intelegere pe tema apararii antiracheta pana la summit-ul Rusia-NATO din mai 2012.

In aceste conditii, a declarat o sursa a publicatiei de la Kremlin, Rusia va incepe sa-si dezvolte propriul scut antiracheta, asa cum a amenintat in repetate randuri.

"Discutiile recente pe tema sistemului de aparare antiracheta au fost deosebit de dificile. Ne-am impiedicat de cererea Rusiei de a semna un acord legal ca nu le vom submina forta strategica defensiva. Noi le-am dat asigurari ca sistemul nostru defensiv nu este indreptat impotriva Rusiei su nu le vom submina strabilitatea strategica. Dar nu vom semna nicio garantie legala care ar impune vreo restrictie asupra sistemului nostru de aparare antiracheta", a spus McFaul.

Mai mult, intrebat pe marginea declaratiei actualului ambasador la Moscova, John Beyrle, conform careia Rusia si SUA pot ajunge la un compromis pe marginea acestui subiect inainte de summitul din mai 2012, McFaul a spus: "Discutiile s-au blocat, deci nu sunt optimist. Suspectez ca vom lucra pe marginea acestor chestiuni nu in urmatoarele luni ci in urmatorii ani".

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Comentarii