SUA au realizat cu succes cel mai dificil test din cadrul scutului antiracheta

Vineri, 15 Aprilie 2011, ora 22:31 1971 citiri

Armata americana a intreprins cu succes cel mai dificil test de pana acum din cadrul programului sau de aparare antiracheta, anihiland o tinta in miscare deasupra Oceanului Pacific.

O racheta cu raza intermediara de actiune a fost lansata din Atolul Kwajalein, in Insulele Marshall, la aproximativ 3.700 de kilometri sud-vest de Hawaii, relateaza Fox News. Un radar terestru a depistat lansarea rachetei si a transmis informatia catre un sistem central, care a semnalat mai departe datele distrugatorului USS O''Kane, inzestrat cu un sistem Aegis. Nava a lansat 11 minute mai tarziu o racheta de tip SM-3 Block I1 pentru a anihila amenintarea.

Agentia pentru Aparare Antiracheta (MDA) a anuntat intr-un comunicat ca toate componentele sistemului au functionat conform programarii si a precizat ca testul realizat a fost cel mai dificil de pana acum, implicand un sistem antiracheta de tip Aegis.

Sistemul Aegis de la bordul navei este construit de Lockheed Martin, in timp ce racheta interceptoare folosita este produsa de compania Raytheon.

La exercitiu au participat marinarii de la bordul USS O''Kane si soldatii armatei aerului si apararii antiracheta de la baza aeriana Hickam din Hawaii. Testul a fost unul crucial pentru programul antiracheta, cu atat mai mult cu cat ultimele doua teste de interceptare pornind de la o baza terestra au esuat.

Succesul testului a demonstrat capabilitatea primei faze a scutului european antiracheta anuntat de presedintele Barack Obama in septembrie 2009, potrivit MDA.

Romania ar urma sa gazduiasca rachete interceptoare in faza a doua a acestei arhitecturi de securitate, ce are termen de implementare anul 2015.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News