SUA ar putea dezvalui informatii vitale Rusiei despre scutul antiracheta

Autor: Ana Ilie
Luni, 12 Martie 2012, ora 23:38 1879 citiri
Foto: Arhiva

SUA sunt dispuse sa dezvaluie Rusiei informatii clasificate despre scutul antiracheta din Europa, o actiune ce ar putea debloca actualul impas in care se afla subiectul, cred analistii militari.

Planurile de a impartasi "date secrete" despre scutul antiracheta au fost dezvaluite la starsitul saptamanii trecute de Bradley Roberts, adjunctul asistentului secretarului Apararii, scrie Ria Novosti. Purtatoarea de cuvant a Pentagonului, April Cunningham, a confirmat aceste evolutii luni.

Nu este deocamdata limpede ce informatii vor fi dezvaluite Rusiei, care se opune de ani de zile amplasarii de catre SUA a scutului antiracheta in Europa, inclusiv in Romania.

In noiembrie, presa a aflat ca Rusia si Casa Alba poarta in secret discutii despre oferirea de informatii pe tema vitezei variantei modificate a rachetei SM-3, cvare va deveni racheta interceptoare a sistemului antiracheta pana in 2020.

"Daca vor dezvalui date despre racheta, atunci acesta este argumentul deicisiv (pentru Rusia - n.red.), este de parere Alexander Hramcikin, cercetator la Institutul pentru Analiza Politica si Militara.

Viteza rachetei interceptoare este singurul lucru de care are nevoie armata rusa pentru a decide daca scutul antiracheta american reprezinta un pericol la adresa rachetelor ruse, a continuat expertul.

Aceasta actiune ar fi fara precedent, dar nu imposibila, crede analistul, care arata ca alegerile prezidentiale din SUA sunt pe cale sa aiba loc, iar republicanii il acuza pe presedintele Barack Obama, care vrea sa obtina realegerea, ca este prea bland in relatia cu Rusia.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News