Studiu realizat de Politehnica Bucuresti: "500 de persoane se contamineaza zilnic cu COVID-19 din cauza manipularii produselor de panificatie neambalate"

Vineri, 04 Decembrie 2020, ora 19:40
13189 citiri
Studiu realizat de Politehnica Bucuresti: "500 de persoane se contamineaza zilnic cu COVID-19 din cauza manipularii produselor de panificatie neambalate"
Fabrica de paine FOTO Hepta

Un colectiv de profesori de la Universitatea Politehnica Bucuresti a realizat un studiu din care reiese ca 500 de persoane se contamineaza zilnic cu COVID-19 la nivelul Romaniei ca urmare a manipularii produselor de panificatie neambalate.

Potrivit raportului publicat de echipa de cercetatori condusa de prof.dr.ing. Ioan-Stefan Sacala, in cadrul studiului s-a analizat raspandirea COVID-19 in trei scenarii bazate pe cazuri reale, cu accent pe modelarea transmiterii virusului prin interactiunea persoanelor infectate cu painea neambalata.

Pentru fiecare scenariu, s-au luat in considerare diversi parametri, precum rata de infectare sau probabilitatea de transmitere, pentru a se analiza ce influenta au acesti factori asupra aparitiei unor noi cazuri de infectare.

Primul scenariu a simulat o zona rectangulara, in care participantii interactioneaza schimband obiecte intre ei. "Din cauza ca unii participanti pot fi infectati cu SARS-CoV-2, este posibil ca ei sa transmita virusul prin particule aflate pe obiectele schimbate. In urma analizei s-a observat ca pentru valori realiste ale ratei de transmitere a virusului numarul de cazuri noi de COVID-19 rezultate in sase ore de interactiune este mic", se arata in studiul realizat de cercetatorii din cadrul Politehnica Bucuresti.

In al doilea scenariu s-a simulat o arie in care participantii pot intra sau iesi si unde acestia ating diverse suprafete. "In acest scenariu, o persoana infectata poate transmite virusul pe o suprafata, iar altcineva poate sa se infecteze atingand acea suprafata.

Rezultatele obtinute in acest scenariu au aratat ca numarul de cazuri noi creste aproape exponential cu rata de transmitere. Dar ca, pentru valori apropiate de adevar ale acestei rate, numarul de potentiale infectari este scazut", explica cercetatorii.

In al treilea scenariu s-a analizat modul in care virusul se poate propaga prin interactiunea unui grup de subiecti cu un produs alimentar intr-un magazin. Cercetatorii au ales in mod specific painea care se comercializeaza neambalata intr-un magazin comercial.

"Simularile efectuate au aratat ca, daca se presupune o rata de transmitere a virusului de 1% (apropiata de valorile reale), numarul de cazuri noi de infectie pentru o populatie cu o rata statistica de infectare de 3 la 10.000 ar fi de ordinul a 500 de cazuri noi zilnic pentru un volum de desfacere la nivel national de 4 milione de paini pe zi.

Este important de subliniat faptul ca rezultatele mentionate sunt obtinute prin realizarea unei aplicatii informatice de tip masina de invatare, la care au fost modificati parametrii modelului in functie de anumite scenarii si ipoteze.", mai arata cercetatorii.

Din echipa de cercetatori condusa de prof.dr.ing. Ioan-Stefan Sacala, au mai facut parte prof. dr. ing. Eden Mamut, prof. dr. ing. Ciprian Dobre si conf. dr. ing. Radu Ioan Ciobanu.

Studiul de la Politehnica Bucuresti vine in continuarea concluziilor unui alt studiu, prezentat in septembrie 2020 de catre Universitatea din Bucuresti, care a aratat ca virusul poate sa ramana activ chiar si ore bune pe produsele neambalate.

"In prezent, Romania este singura tara din Uniunea Europeana care mai accepta comercializarea produselor de panificatie neambalate la raft. Consumatorii ating suprafata painii cu mainile, iar ulterior isi ating cu mainile nedezinfectate, fata, nasul, ochii, etc., existand astfel riscul de imbolnavire.

Asociatia Pretuieste Calitatea considera ca, prin concluziile sale, acest studiu evidentiaza necesitatea implicarii autoritatilor competente (Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor) in vederea asigurarii protectiei consumatorilor si a sigurantei alimentare prin introducerea obligativitatii ambalarii produselor de panificatie sau a vanzarii lor asistate", a declarat Adela Nuta, presedintele Asociatiei Pretuieste Calitatea, referindu-se la studiul realizat de cercetatorii Universitatii Politehnica Bucuresti.

Pe aceeasi tema:

VIDEO Painea neambalata ramane contaminta dupa contactul cu SARS-CoV-2. Ambalati painea - recomanda studiul facut de Universitatea Bucuresti

STUDIU. Unu din trei romani din mediul rural cumpara paine neambalata, ignorand pericolele COVID-19. Reactia asociatiilor privind protectia consumatorilor

Ordinul care interzice "autoservirea" painii in magazinele din Romania. Proiectul, conceput de Protectia Consumatorilor

Profesor la Universitatea Bucuresti, despre studiul privind impactul SARS-CoV-2 asupra painii ambalate: "Aceste produse sunt complet sigure. Nu transmit virusul"

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#paine neambalata, #covid 19 Romania, #infectare covid, #studiu paine covid 19 , #Colectiv