Cum se prăbușește complet proiectul marii autostrăzi a unirii: firma spaniolă angajată a depus un studiu de fezabilitate în batjocură

Miercuri, 08 Decembrie 2021, ora 14:16 7914 citiri
CNAIR a renunțat să mai discute cu reprezentanții societății civile din Moldova în ședințe săptămânale FOTO Facebook / Împreună pentru A8

Autoritățile centrale nu au reușit să rezolve probleme apărute în urma derulării contractului cu firma spaniolă Acciona, care a depus un studiu de fezabilitate incomplet pentru tronsonul montan al autostrăzii Unirii A8 (Tg. Mureș - Iași - Ungheni).

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) fuge de responsabilitate și aruncă vina strict pe proiectant.

„Documentația a fost predată pentru întreg obiectivul de investiție. La o primă analiză, s-a constatat că lipsesc documentațiile necesare pentru obținerea Acordului de mediu (RIM, SEA, SEICA, PMM etc.), documentațiile privind ocuparea terenurilor (Raportul de Evaluare al imobilelor afectate, identificarea proprietarilor și a imobilelor deținute de aceștia, precum și lista proprietarilor și imobilele afectate, semnate și ștampilate de Primării), iar volumul Autorizații, Avize și Acorduri este incomplet”, se arată într-un comunicat al CNAIR.

Amintim că, recent, odată cu schimbarea guvernării, CNAIR a renunțat să mai discute cu reprezentanții societății civile din Moldova în ședințe săptămânale de progres. Mai mult, porțiunea cea mai importantă din sectorul montan (Miercurea Nirajului – Leghin) a fost scoasă de pe lista de priorități a noului guvern, iar proiectul ar urma să fie reanalizat după încă 10 ani, relatează Apix.

„În perioada următoare, documențatia va fi analizată de către Departamentele de specialitate din cadrul CNAIR S.A. în vederea verificării modului în care au fost implementate observațiile emise anterior și, de asemenea, dacă nivelul de calitate al documentației transmise corespunde cu cel solicitat prin Caietul de sarcini”, se mai precizează în comunicatul CNAIR.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com