27 de pagini cu observații pentru firma care a făcut studiul de fezabilitate al autostrăzii ”Unirii” A8. Explicațiile oficialilor de la Transporturi

Miercuri, 01 Septembrie 2021, ora 08:26
3894 citiri
27 de pagini cu observații pentru firma care a făcut studiul de fezabilitate al autostrăzii ”Unirii” A8. Explicațiile oficialilor de la Transporturi
Nu este prima respingere de acest fel la CNAIR FOTO Facebook / Împreună pentru A8

SF-ul realizat pe parcursul a doi ani are mai multe deficienţe şi, în consecinţă, a fost înapoiat autorilor de către CNAIR, urmând ca aceștia să le remedieze şi să corecteze lacunele până la sfârşitul lunii octombrie.

De altfel, încă de la predarea documentaţiei, pe 9 august, era evident că lipseau unele volume, iar altele erau realizate parţial. Pe parcursul a trei săptămâni, cei de la CNAIR au analizat lucrarea predată, iar ieri au prezentat firmei spaniole Ingenieria Especializada Obra Civil E Industrial S.A. lunga listă cu observaţii. În continuare, spaniolii urmează ca, în termen de o săptămână, să anunţe CNAIR o dată limită - probabil sfârşitul lunii octombrie - până la care vor remedia deficienţele semnalate.

Amintim că, în mai 2019, în prezenţa ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, şi a preşedintelui CJ de atunci, Maricel Popa, fostul director al CNAIR, Narcis Neaga, a semnat la Iaşi contractul în valoare de 17,6 milioane de lei. Termenul iniţial de execuţie era de 14 luni şi, la acea vreme, nici reprezentanţii firmei câştigătoare a licitaţiei, Ingenieria Especializada Obra Civil E Industrial S.A., nici altcineva nu au explicat sau contestat suma prea mică şi termenul de finalizare prea scurt.

„Ne concentrăm pe obţinerea avizului de mediu în martie 2022 pentru cele două capete (Ungheni/Tg. Mureş-Miercurea Nirajului, 23 km, respectiv Leghin/Tg. Neamţ-Moţca, 24 km, n.r.) şi în iulie 2022 pentru restul sectorului montan“, a declarat, ieri, Adrian Covăsnianu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor pentru Ziarul de Iași.

„Având în vedere propunerea finanţării segmentelor de capăt prin PNRR, pentru accelerare, s-a decis împărţirea autostrăzii pe tronsoane, astfel încât acestea să poată fi promovate prin contracte de tip proiectare şi execuţie. Pentru aceste segmente, studiul geotehnic este avizat în cadrul CNAIR, urmând ca Prestatorul să retransmită Studiul de Fezabilitate revizuit până la finele lunii octombrie“, se arată într-un comunicat transmis ieri de CNAIR după decizia de înapoiere a documentaţiei incomplete.

De menţionat că nu este prima respingere de acest fel la CNAIR. Contractul de revizuire a SF pentru segmentul Sibiu-Piteşti al A1, atribuit de asemenea pentru o sumă foarte mică (6,5 în loc de 30 milioane de euro), a fost reziliat în 2017 din cauza întârzierilor şi a calităţii documentaţiei. Până la urmă, au fost acceptate doar măsurătorile efectuate pentru capetele sectorului montan al A1.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nu e glumă: gândaci și muște într-una dintre băuturile preferate ale românilor. Unii o consumă zilnic
Nu e glumă: gândaci și muște într-una dintre băuturile preferate ale românilor. Unii o consumă zilnic
Un studiu realizat în Germania arată că una dintre băuturile preferate ale oamenilor, pe care unii o consumă zilnic, are în componență rămășițe de insecte. Unii consumatori de ceai...
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
#autostrada Moldova, #studiu, #fezabilitate, #respingere , #autostrada