Totul despre vaccinul anti-COVID care va ajunge in Romania in 2021. "Administrarea va fi in 2 doze la un interval de timp"

Autor: Daniela Ratiu - Senior Editor
Vineri, 06 Noiembrie 2020, ora 00:01
16630 citiri
Totul despre vaccinul anti-COVID care va ajunge in Romania in 2021. "Administrarea va fi in 2 doze la un interval de timp"

Presedintele Romaniei Klaus Iohannis a declarat marti, 3 noiembrie, ca Romania va primi peste 10 milioane de doze de vaccin in primavara anului viitor. Trei producatori europeni vor livra dozele, dupa aprobarea Agentiei Europene a Medicamentului.

Presedintele Centrului pentru Inovatie in Medicina, dr. Marius Geanta, declara ca este vorba de contracte cu trei producatori europeni pentru care Comisia Europeana a incheiat contracte. Producatorii asteapta intrarea studiilor clinice in faza 3 si abia apoi decizia Agentiei Europene a Medicamentului pentru punere pe piata.

In ceea ce priveste imunizarea, vicepresedintele Societatii Romane de Epidemiologie dr. Emilian Popovici a declarat ca imunizarea colectiva de 70% se va obtine doar prin vaccinare si infectare, iar vaccinarea populatiei va grabi imunizarea "de turma", conditia sa iesim din pandemie.

Ursula van der Leyen, presedinta Comisiei Europene: Acest Craciun va fi un Craciun diferit

La nivel european, situatia epidemiologica este exploziva. La mijlocul saptamanii, presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a lansat un apel catre statele europene pentru o coordonare mai stransa a eforturile de control a pandemiei, dar si a strategiei de testare. Leyen a precizat si ca sunt necesare "masuri indraznete care sa fie luate acum sa ajute la salvarea de vieti si la protejarea mijloacelor de subzistenta. (...) Nu e momentul sa ne relaxam. Acest Craciun va fi un Craciun diferit". Livrarile de vaccin, a mai precizat Leyen, sunt asteptate pentru luna aprilie anul viitor.

Mai mult, Ursula von der Leyen a mai cerut statelor membre ale UE sa-si coordoneze strategiile de testare, dar si sa foloseasca mai mult testele antigen rapide. Layen a precizat ca oferta, la nivel global, este redusa in raport cu cererea. "Actualele lipsuri in capacitatea de testare necesita actiune rapida", a declarat Leyen.

De asemenea, Executivul comunitar a anuntat saptamana trecuta achizitia a 22 de milioane de teste antigen pentru nevoile imediate ale statelor UE, iar acum le solicita acestora sa cumpere mai multe teste prin scheme comune de achizitie. Comisia Europeana mai doreste ca statele membre sa aplice reguli comune de testare pentru calatori la sosirea in tara si reguli de carantina comune.

Pentru a controla raspandirea infectiilor, Bruxelles-ul le-a cerut statelor membre ale UE sa-si coordoneze strategiile de testare si sa foloseasca mai mult testele antigen rapide, desi oferta pentru acestea este la nivel global redusa in raport cu cererea. "Actualele lipsuri in capacitatea de testare" necesita actiune rapida, a mai avertizat Comisia Europeana. Comisia Europeana mai doreste ca statele membre sa aplice reguli comune de testare pentru calatori la sosirea in tara si reguli de carantina comune.

Presedintele Romaniei Klaus Iohannis: 10 milioane de doze la primavara, in prima transa

Dupa declaratiile presedintei Comisiei Europene, presedintele Romaniei Klaus Iohannis a declarat, miercuri, ca tara noastra "se confrunta cu cifre ingrijoratoare si autoritatile se adapteaza permanent prin noi masuri. In acest context, ne punem cu totii mari sperante in dezvoltarea unui vaccin sigur anti-Covid-19, iar eforturile facute la nivel international confirma dorinta de a avea acest vaccin".

Presedintele a mai precizat ca la nivelul ministerului exista o strategie de vaccinare in Romania care prevede etapele de vaccinare, precum si reteaua de stocare si distributie. De asemenea, medicii de familie vor fi instruiti. Din cauza cererii ridicate la nivel mondial, vaccinul va ajunge in tarile europene in mod etapizat. Presedintele a mai declarat ca "situatia epidemiologica la nivelul tarilor europene se degradeaza rapid si populatia este expusa unui risc major de infectare cu Covid-19.".

Comisia Europeana, acorduri de achizitionare cu trei producatori europeni inainte de aprobarea Agentiei Europene a Medicamentului

Cat priveste dozele de vaccin despre care a vorbit presedintele Klaus Iohannis, dr. Marius Geanta, presedintele Centrului pentru Inovatie in Medicina a precizat ca in prezent sunt in derularea diferite proceduri necesare pana la punerea acestora la dispozitia statelor membre, contracte semnate cand inca vaccinurile nu au primit aprobarea Agentiei Europene a Medicamentului.

"Comisia Europeana a incheiat acorduri de achizitionare a vaccinurilor anti-Covid cu trei dintre producatorii care dezvolta vaccinuri, chiar inainte de aprobarea acestora de catre Agentia Europeana a Medicamentului. Este o practica noua pentru Comisie, atat pentru ca aceste acorduri sunt incheiate cu mult timp inainte ca vaccinurile sa finalizeze studiile clinice, dar si pentru ca vizeaza o achizitie pentru toate statele membre. Primele aprobari, pentru folosirea de urgenta a vaccinurile, este asteptata la finalul acestui an sau inceputul anului 2021, iar asteptarile sunt ca vaccinurile sa fie indicate catre grupurile aflate la mare risc de a face infectia, cum ar fi personalul medical", declara dr. Marius Geanta.

Geanta a mai precizat ca, dupa aprobarea AEM, Comisia Europeana "va achizitiona propriu-zis vaccinul sau vaccinurile (daca se afla pe lista celor cu care s-au incheiat deja contractele) si le va distribui catre statele membre, probabil in baza unui set unic de criterii. Acelasi mecanism al achizitiilor in comun, fie de catre Comisie, fie de catre statele membre, ar putea sa functioneze si pentru achizitia testelor antigenice SARS-CoV-2 de generatie noua, indicate de OMS, a caror calitate a crescut comparativ cu testele similare de la inceputul pandemiei. Aceste teste antigenice pot avea valoare pentru utilizarea, de exemplu, la Unitatea de Primiri Urgente a unui spital, pentru triaj si orientarea diagnosticului, sau pentru testarea la nivel populational, in scop preventiv".

Imunizarea de turma va fi posibila prin infectare si vaccinare

Vicepresedintele Societatii Romane de Epidemiologie dr. Emilian Popovici a declarat ca exista "vaccinul nord-american ARN, produs de Pfizer, un vaccin foarte modern, de cercetare actuala, iar in Europa, vorbim despre cel produs de AstraZeneca, in colaborare cu Universitatea Oxford, un vaccin adeno-virus modificat si care nu se poate multiplica in celula umana, dar care confera protectie fata de Covid-19. Ambele confera protectie la persoane varstnice si deci si la restul grupelor de varsta. Probabil, administrarea va fi in 2 doze la un interval de timp. Vorbim de prima vaccinare de initiere, iar a doua doza - booster, de intarire a imunitatii post-vaccinare. Vaccinarea este cea care da speranta pentru dobandirea imunizarii de turma/colectiva. Imunizarea colectiva se dobandeste atunci cand 70% din populatie trebuie sa treaca prin infectie si/sau vaccinare - abia atunci vorbim despre imunitate post-infectioasa si/sau post-vaccinala. Imunitatea colectiva se dobandeste daca se indeplinesc aceste conditii".

Comisia Europeana a semnat contract cu AstraZeneca pentru 300 de milioane de doze, si posibilitatea de a cumpara inca 100 de milioane de doze direct de catre statele membre, in functie de proportia populatiilor; Sanofi-GSK pentru 300 milioane de doze; si Janssen Parmaceutica NV, companie a concernului Jonhnson&Johnson, pentru 200 milioane de doze, statele mai pot cumpara individual inca alte 200 de milioane de doze in total.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Germania va fi dată în judecată de Comisia Europeană, pentru că a impus plata unei "taxe de neutralitate"
Germania va fi dată în judecată de Comisia Europeană, pentru că a impus plata unei "taxe de neutralitate"
Comisia Europeană ar urma să dea în judecată Germania pentru că a perceput vecinilor săi o taxă suplimentară pentru cumpărarea de gaze din depozitele sale, considerând că a încălcat...
„Un tigru de hârtie”. Cum ocolesc lobbiștii mecanismul european de transparență
„Un tigru de hârtie”. Cum ocolesc lobbiștii mecanismul european de transparență
Registrul european de transparență pentru activități de lobby are lacune, arată un raport publicat miercuri, 17 aprilie, de Curtea de Conturi Europeană. Mecanismul, care ajută la informarea...
#pandemie coronavirus Romania, #vaccin coronavirus, #Klaus Iohannis, #Comisia Europeana , #coronavirus