Studentii la Medicina, cooptati sa ajute la realizarea anchetelor epidemiologice

Duminica, 01 Noiembrie 2020, ora 12:57
2766 citiri
Studentii la Medicina, cooptati sa ajute la realizarea anchetelor epidemiologice
FOTO: Pixabay.com

Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) "Carol Davila", prin Societatea Studentilor in Medicina din Bucuresti (SSMB), a raspuns pozitiv apelului facut de catre Prefectura Capitalei si Directia Publica de Sanatate de a se implica in realizarea anchetelor epidemiologice din Bucuresti, in contextul cresterii alarmante a numarului de cazuri de infectari cu virusul SARS CoV-2 din Capitala.

Conform unui comunicat transmis duminica de catre UMF "Carol Davila", la solicitarea rectorului UMF, prof. dr. Viorel Jinga, de a veni in ajutorul populatiei cat mai multi participanti din mediul universitar in realizarea acestor anchete epidemiologice, rectorii tuturor institutiilor de invatamant superior din Capitala au decis ca, prin studentii zniversitatilor lor, sa se alature acestui amplu proiect demarat la nivelul municipiului Bucuresti.

Astfel, 250 de studenti bucuresteni, dintre care 150 de studenti medicinisti, vor fi prezenti zilnic in cele doua puncte de lucru coordonate de catre Prefectura Capitalei (Arena Nationala si sediul DSP din strada Tudor Arghezi) de unde vor derula aceste anchete epidemiologice. Studentii aflati la sediul din strada Tudor Arghezi vor demara activitatea de call-center prin care vor prelua practic apelurile care vin catre DSP, iar cei aflati la Arena Nationala au sarcina de a-i apela telefonic pe oamenii testati pozitiv cu SARS CoV-2 in vederea depistarii numarului de oameni cu care acestia au intrat in contact.

"Le multumesc tuturor rectorilor universitatilor bucurestene pentru raspunsul pozitiv ce vizeaza alaturarea in acest proiect de voluntariat si totodata tuturor studentilor pentru implicarea lor in derularea acestor anchete epidemiologice extrem de necesare in acest context in care, la nivelul Capitalei avem aproximativ 700 de cazuri nou confirmate zilnic, ceea ce conduce la o incidenta a cazurilor de 3,81 la 1000 de locuitori si speram ca prin actiunile noastre sa reducem substantial aceste cifre alarmante", a declarat rectorul UMF "Carol Davila", prof.dr. Viorel Jinga.

La randul sau, Mihai-Cristian Persu, presedintele Societatii Studentilor in Medicina din Bucuresti a subliniat ca este "mandru" ca face parte din aceasta comunitate.

"Este important sa fim alaturi de institutiile implicate in aceasta batalie cu virusul - de la Directiile de Sanatate Publica, la spitalele care se confrunta direct cu numarul mare de cazuri. Sunt convins ca impreuna cu colegii mei, putem contribui si putem face o reala schimbare. Suntem viitorii luptatori din prima linie, trebuie sa fim constienti de acest lucru, sa ajutam si sa invatam cat mai mult si din acest motiv, ma bucur ca am inteles aceste lucruri alaturi de colegii mei si ca am aderat la aceasta initiativa", a spus Mihai-Cristian Persu.

In contextul pandemiei COVID 19, ultimele date arata aproximativ 700 de cazuri nou confirmate zilnic in Municipiul Bucuresti, ceea ce duce la o incidenta a cazurilor de 3,81 la 1000 de locuitori. Aceasta situatie plaseaza Municipiul Bucuresti in scenariul rosu, motiv pentru care Prefectura Capitalei si Directia de Sanatate Publica au solicitat ajutorul in numar cat mai mare studentilor in medicina.

Inca din perioada starii de urgenta, studentii medicinisti au colaborat cu institutiile publice si au participat zilnic la activitatile Directiei de Sanatate Publica din Bucuresti, efort ce a motivat mai departe si alte organizatii ale studentilor in medicina din tara sa recurga la astfel de colaborari.

"Ne bucuram ca un spirit civic autentic ii defineste pe studentii medicinisti sa contribuie la o realitate mai buna in vremuri grele", se mai afirma in comunicatul UMF ''Carol Davila''.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#medic, #student medicina, #ancheta epidemiologica, #UMF , #ancheta