Stoltenberg da asigurari: NATO se angajeaza solemn sa asigure securitatea Romaniei acum si in viitor

Joi, 12 Mai 2016, ora 10:52
2510 citiri
Stoltenberg da asigurari: NATO se angajeaza solemn sa asigure securitatea Romaniei acum si in viitor
Foto: Realitatea TV

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a asigurat joi ca "NATO se angajeaza solemn sa asigure securitatea Romaniei acum si in viitor" si a subliniat ca scutul antiracheta de la Deveselu, care va deveni operational astazi, nu reprezinta nicio amenintare la adresa Moscovei.

In ceea ce priveste amenintarile venite din partea Rusiei, Stoltenberg le-a catalogat drept "nejustificate si iresponsabile".

Moment istoric la Deveselu - LIVE

In conferinta de presa sustinuta la Palatul Cotroceni impreuna cu presedintele Iohannis, oficialul NATO a multumit Romaniei pentru angajamente si contributia pe care o are in cadrul aliantei. El a calificat drept "excelenta" discutia purtata dimineata cu seful statului.

"Romania este un aliat foarte angajat si de incredere, care a contribuit de-a lungul anilor la securitatea noastra comuna. Va multumesc pentru angajamentele si contributia Romaniei la NATO", a spus oficialul.

Moment istoric: Se inaugureaza scutul antiracheta de la Deveselu

Acesta a invocat "actiunile agresive ale Rusiei" in Ucraina, precizand ca NATO trebuie sa reactioneze la un astfel de comportament. "Nu dorim o confruntare cu Rusia, nu ne dorim un nou Razboi Rece", a subliniat el.

Intrebat daca sistemul de la Deveselu nu va spori tensiunile cu Rusia, el a insistat ca scutul antiracheta are un caracter defensiv.

Seful NATO a subliniat ca "acest sistem nu se refera la Rusia, nu este indreptat impotriva Rusiei, iar atat conditiile fizice, cat si geografia fac imposibil ca acest sistem sa submineze Rusia. (...) Noi am fost foarte transparenti fata de rusi in ceea ce priveste planurile noastre, deci nu vad niciun motiv ca acest sistem sa tensioneze situatia" a spus seful NATO.

Acesta a apreciat, insa, ca "amenintarile din partea Rusiei sunt nejustificate si iresponsabile, rusii stiu ca nu este un sistem indreptat impotriva Rusiei. NATO se angajeaza solemn sa asigure securitatea Romaniei acum si in viitor", a punctat oficialul.

Si Klaus Iohannis a asigurat ca scutul din tara noastra nu este indreptat impotriva niciunei tari.

"Singurele solutii viabile raman cele politice, nu cele militare. Acest sistem antiracheta face Romania si Europa mai sigure, iar el nu este indreptat impotriva niciunui stat, nu poate sa fie ofensiv", a punctat Iohannis.

Acesta a mentionat ca NATO trebuie sa fie pregatita pentru a face fata oricarui pericol: "Stim ca Rusia foloseste aceste ocazii pentru a fi foarte vocala, dar si ei stiu, ca si noi, ca sistemul nu este indreptat impotriva Rusiei", a conchis Iohannis.

Moment istoric: Se inaugureaza scutul antiracheta de la Deveselu

Moment istoric joi, in Romania: Scutul de la Deveselu este "gata de lupta" si va fi inaugurat azi. Toate componentele au fost instalate si testate inca de anul trecut, iar acum este inaugurarea oficiala.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a venit in Romania pentru ceremonie. Seful Aliantei Nord Atlantice s-a intalnit la Palatul Cotroceni cu presedintele Klaus Iohannis. A urmat declaratia comuna a celor doi, apoi este programata ceremonia de la Deveselu, la care vor fi prezenti, pe langa Jens Stoltenberg, adjunctul secretarului Apararii din SUA, Robert Work, premierul Dacian Ciolos si ministrul Apararii, Mihnea Motoc.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Jens Stoltenberg scut antiracheta, #scut Deveselu amenintare Rusia , #antiracheta