Stenograme: Numele lui Dragnea si Ponta, in dosarul de santaj al lui Mircea Govor - Cum se negociau functiile politice

Miercuri, 23 Decembrie 2015, ora 17:17
7203 citiri
Stenograme: Numele lui Dragnea si Ponta, in dosarul de santaj al lui Mircea Govor - Cum se negociau functiile politice
Foto: Arhiva Ziare.com

Numele lui Liviu Dragnea si cel al lui Victor Ponta sunt mentionate in referatul prin care procurorii DNA cer arestarea preventiva a lui Mircea Govor, vicepresedinte al Consiliului Judetean Satu Mare.

Este vorba despre dosarul in care Govor este acuzat de mai multe fapt de santaj, dar si de folosirea influentei de catre o persoana care detine o functie de conducere in cadrul unui partid politic in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Seful ANAF, Gelu Diaconu, despre stenogramele in care apare numele lui: Nu m-am intalnit niciodata cu Mircea Govor

Potrivit documentului, in perioada august-octombrie 2013, Govor i-a cerut sprijin lui Liviu Dragnea, la acel moment presedinte executiv al PSD, dar si lui Andrei Dolineaschi, secretar general al partidului, pentru a controla deciziile persoanelor implicate in reorganizarea ANAF, in sensul impunerii persoanelor agreate in functiile de interes din cadrul Administratiei Judetene a Finantelor Publice (AJFP) Satu Mare.

"In acelasi timp, Govor Mircea Vasile a actionat in acelasi scop si in mod direct sau prin intermediul numitului Dolineaschi Andrei pe langa Diaconu Gelu si Tunaru Florin, presedintele, respectiv vicepresedintele ANAF, dar si pe langa directorul general al DGFP Cluj, Costin Mihai, acestia avand atributii de serviciu pe linia nominalizarii/delegarii/imputernicirii persoanelor cu functii de conducere in cadrul structurilor teritoriale subordonate", noteaza DNA.

Conform procurorilor, dupa ce presedintele ANAF a emis mai multe ordine de numiri provizorii in functii de conducere in sensul dorit de Mircea Govor si apropiatii sai, liberalii Ovidiu Silaghi si Adrian Stef, presedinte al Consiliului Judetean Satu Mare, s-au aratat nemultumiti de modul de distribuire a functiilor.

"Acest lucru a produs nemultumirea lui Adrian Stef si a numitului Silaghi Ovidiu, presedintele PNL Satu Mare, deoarece PNL nu detinea niciunul dintre posturile de conducere pe inspectie fiscala, in ciuda faptului ca Mircea Govor a recunoscut ca 'de aia controlul s-a impartit in doua, ca unul sa mearga la ei, unul la noi', adica cele doua posturi sa fie impartite intre PSD si PNL", se arata in document.

La data de 7 august 2013, Mircea Govor are o discutie in contradictoriu cu Adrian Stef, din care se desprinde concluzia ca posturile vacante din organigrama AJFP Satu Mare urmeaza a fi ocupate doar in urma unor negocieri purtate intre liderii politici ai PSD si PNL, neavand importanta criteriul profesional:

"Domn (Stef Adrian): - Da!

GOVOR MIRCEA VASILE: - Mai Adi!

Domn: - Da.

GOVOR MIRCEA VASILE: - Io am circul de pe lume aici mai!

Domn: - Na, ce s-o intamplat?

GOVOR MIRCEA VASILE: - Pai da' astea nu-s mai, acesta, in primul rand acesta pe care l-ai pus tu la Negresti ii de la PDL si mai, iti spun io...

Domn: - Mai!

GOVOR MIRCEA VASILE: - Na bun, acuma Adi, iti spun ceva, toti imi sar in cap, toata lumea imi sare in cap de acolo...

Domn: - Mircea, asculta-ma te rog frumos.

GOVOR MIRCEA VASILE: - Da.

Domn: - Te rog frumos asculta-ma.

GOVOR MIRCEA VASILE: - Da.

Domn: - Deci, numirile astea, numirile astea care noi le facem....

GOVOR MIRCEA VASILE: - Adi, nu-i asa, ca astea locuri cheie, da-le dracului (...) ca acum oamenii astia stiu...

Domn: - Stai mai un pic atuncia, te rog nu ma suna de fata cu oamenii! Daca vrei discutam noi separat chestiunea asta.

GOVOR MIRCEA VASILE: - Nu-i bai, io opresc, io sun la Bucuresti si opresc numirile.

Domn: - Na opreste, opreste cum vrei tu, asta este, n-am ce sa fac, daca tu discuti cu oamenii mei pe care io ii fac si io ii pun, tu ii opresti, io n-am discutat niciodata, nici o propunere de a ta.

GOVOR MIRCEA VASILE: - Na bine Adi, ii vorba, stii ce spun astia, de ce luati de la PDL mai, ne-o (...) intr-una si acum ii luati voi si ii faceti PNL...

Domn: - Mircea, asculta-ma te rog frumos, daca vrei sa discutam nu discuta cu mine ii sedinta... te rog frumos.

GOVOR MIRCEA VASILE: - Da' unde esti acum?

Domn: - Is la birou, da' n-am discutat niciodata nici o numire de a ta, nici un nume nu l-am discutat.

GOVOR MIRCEA VASILE: - Da Adi, Adi, stai un pic, ca si asta ii o chestie, da' io, io efectiv nici io n-am spus pana acum nimic, da' asta, imi spun oamenii astia acesta domnule, o venit de la PDL acum si intr-una o fost in circ si in scandal cu el si acum l-a si luat voi ca sa continuam circul si scandalul, da-le dracului mai!

Domn: - Deci Mircea, nu mai fac nici o propunere, nu mai discut nimic, am inchis subiectul cand vine Ovidiu (se refera la Ovidiu Silaghi) sa si (...) io am inchis subiectul, gata! Nu ma mai intereseaza!... Nu ma mai intereseaza! '

Ce a discutat Govor cu Dragnea

De asemenea, la data de 5 septembrie 2013, Mircea Govor l-a contactat telefonic pe Liviu Dragnea, caruia i-a solicitat sa accepte o intrevedere pentru a aborda problema numirilor la finante ("Pai pentru ca o avut Stef o discutie cu Chitoiu si o zis ca tre' sa vorbim o treaba cu dumneavoastra si pana atunci nu poate zice nimic... si despre asta o fost vorba... am primit sarcina ca sa vorbesc cu dumneavoastra'), insa Dragnea i-a raspuns ca Daniel Chitoiu, ministrul Finantelor Publice la acea data, nu i-a comunicat nimic in acest sens.

In continuarea discutiei, Mircea Govor si-a exprimat deznadejdea privind numirile despre care spunea ca "is atata de incurcate de... Dar fara dumneavoastra...", la care Liviu Dragnea l-a asigurat ca va vorbi direct cu Daniel Chitoiu despre aceasta problema.

Ce legatura are Ponta cu dosarul

In acelasi document este mentionat si numele fostului premier Victor Ponta, in legatura cu un caz al primarului PSD al comunei Odoreu, pe care Govor a incercat sa il constranga pentru a interveni pe langa membrii unei comisii de licitatie cu privire la o lucrare finantata din fonduri europene.

Procurorii retin ca primarul PSD in cauza, Dumitru Pop, nu a cedat presiunilor repetate la care fusese supus de Mircea Govor, dar si ca organizatia PSD Odoreu a fost dizolvata de conducerea PSD Satu Mare, din cadrul careia faceau parte Mircea Govor si Valer Marian.

"Ulterior momentului excluderii lui Pop Dumitru din partid, numitul Valer Marian s-a deplasat in comuna Odoreu pentru a-l desemna si instala pe noul presedinte al organizatiei PSD Odoreu - Ardelean Ioan Mircea.

Deoarece era nemultumit de aceasta decizie luata de liderul local al partidului din care facea parte, martorul Pop Dumitru s-a prezentat in fata presedintelui PSD de la acea vreme, numitul Victor Ponta, caruia i-a expus situatia in care se afla si i-a prezentat inclusiv documentele si articolele defaimatoare la adresa sa, la care acesta i-a promis ca va avea discutii lamuritoare cu Valer Marian, incurajandu-l ca situatia urmeaza a fi detensionata in cadrul organizatiei judetene Satu Mare.

De altfel, Valer Marian a declarat ca, ulterior publicarii articolelor defaimatoare la adresa lui Pop Dumitru din perioada februarie-aprilie 2011, a fost abordat pentru o discutie de catre presedintele PSD Victor Ponta, care s-a aratat interesat despre conflictul dintre Govor Mircea si primarul Pop Dumitru.

Valer Marian i-a relatat apoi lui Victor Ponta ca scandalul a pornit de la o licitatie publica, in care cei doi aveau interese divergente, la care Ponta i-a cerut lui Valer Marian sa puna capat acelei situatii tensionate", se precizeaza in referatul procurorilor.

ICCJ judeca miercuri contestatia DNA la arestul la domiciliu

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) judeca miercuri contestatia DNA si a lui Mircea Govor, vicepresedinte al Consiliului Judetean Satu Mare, fata de decizia prin care a fost plasat in arest la domiciliu.

In 17 decembrie, Instanta Suprema a respins propunerea de arestare preventiva formulata de DNA in cazul lui Govor si au decis ca acesta sa fie cercetat in arest la domiciliu.

Mircea Govor este acuzat de procurorii DNA de mai multe fapte de santaj si folosirea influentei de catre o persoana care detine o functie de conducere in cadrul unui partid politic in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

In dosar, este urmarit penal si deputatul Andrei Dolineaschi, pentru complicitate la folosirea influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere in cadrul unui partid politic, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
#Ponta dosar Mircea Govor, #Dragnea dosar Mircea Govor , #DNA