Steluta Cataniciu, varf de lance al ALDE in Comisia Iordache, a pierdut procesul deschis la CEDO impotriva Romaniei UPDATE

Joi, 06 Decembrie 2018, ora 19:1230750 citiri
Steluta Cataniciu, varf de lance al ALDE in Comisia Iordache, a pierdut procesul deschis la CEDO impotriva Romaniei UPDATE
Foto: Facebook/ Steluta Cataniciu

Deputatul ALDE Steluta Cataniciu a pierdut la CEDO procesul deschis impotriva Romaniei, dupa ce Agentia Nationala de Integritate (ANI) a constatat ca parlamentarul a fost in conflict de interese administrativ, iar instantele din tara au confirmat acest lucru.

Concret, in martie 2013, Agentia Nationala de Integritate (ANI) a constatat ca Steluta Gustica Cataniciu a fost in conflict de interese administrativ cand a ocupat functia de consilier local in cadrul Consiliului Local Cluj-Napoca (2008-2012), intrucat a acordat asistenta juridica unei firme aflate in proces cu municipalitatea.

Curtea de Apel Cluj (30 decembrie 2013) si Inalta Curte (24 noiembrie 2015) au respins solicitarile Stelutei Cataniciu de anulare a raportului ANI. In martie 2017, Inalta Curte a respins contestatia in anulare, cale de atac extraordinara, formulata de deputatul Steluta Cataniciu. A urmat procesul la CEDO.

UPDATE Vicepresedintele ALDE Steluta Cataniciu are propria interpretare: CEDO a confirmat faptul ca a fost indreptatita sa candideze la alegerile din 2016, iar mandatul de parlamentar a fost obtinut legal, in ciuda deciziei ANI.
Deputatul a acuzat ca a existat o propaganda mediatica in acest caz.

"Observ ca propaganda mediatica s-a pus in miscare la doar cateva minute dupa ce decizia CEDO in dosarul in care am fost parte a fost anuntata. Stiu ca sunt cateva persoane "la butoane" care isi doresc denigrarea mea personala prin orice mijloace, iar modul in care este prezentata decizia CEDO in ceea ce ma priveste este o dovada in plus. In aceste circumstante, ma vad nevoita sa fac o serie de corecturi si completari fata de ce au prezentat unele surse media", a afirmat Steluta Cataniciu, intr-un comunicat de presa.


Steluta Cataniciu este membra ALDE in comisia speciala parlamentara de schimbare a Legilor Justitiei, unde in momentul de fata, alaturi de Florin Iordache, lucreaza de zor la amputarea Codurilor Penale.

Citeste si Istoria deputatului care are interdictie din instanta sa fie in Parlament, dar lucreaza la modificarea Legilor Justitiei

Decizia CEDO

Potrivit deciziei CEDO, publicata astazi pe site-ul institutiei, Cataniciu s-a plans de durata procedurii administrative si de faptul ca instantele care au judecat-o nu ar fi fost independente, deoarece ar fi acceptat concluziile ANI.

Parlamentarul a mai acuzat ca jurisprudenta instantelor nu este constanta in aceste cazuri si ca instantele au ignorat decizile CCR.

Nu in ultimul rand, Cataniciu a explicat magistratilor europeni ca reflectarea in mass-media a cazului ei i-a afectat serios imaginea si viata de familie. De asemenea, ea s-a plans de continutul comunicatelor de presa ale ANI.

"Declara cererea ca fiind inadmisibila", a fost concluzia CEDO, dupa ce a analizat intre dosarul.