Ministrul Justiției anunță procedura de selecție pentru noul procuror-șef DIICOT dar și pentru adjunctul DNA

Miercuri, 28 Iulie 2021, ora 13:03
3114 citiri
Ministrul Justiției anunță procedura de selecție pentru noul procuror-șef DIICOT dar și pentru adjunctul DNA
Stelian Ion, ministrul Justitiei FOTO Facebook/ Stelian Ion

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a anunțat miercuri, 28 iulie, demararea procedurii de selecție pentru ocuparea funcțiilor de conducere vacante la nivelul Parchetului General, DNA, DIICOT. Anunțul ministrului vine în contextul în care acesta a încercat schimbarea modului de numire a șefilor marilor parchete în așa fel încât avizul CSM să devină obligatoriu pentru șeful statului.

„Este o etapă importantă pentru justiție. DNA și DIICOT sunt corpuri de elită în lupta anticorupție și împotriva criminalității organizate și au nevoie de o conducere stabilă și cu atribuții complete.

Este momentul să consolidăm DNA și DIICOT, să întărim lupta anticorupție și împotriva criminalității organizate printr-o conducere cu autoritate și puteri depline.

Îi îndemn pe toți procurorii care îndeplinesc cerințele să se înscrie la concurs. Este ocazia să se implice la nivel de funcție de decizie și să impună acele schimbări pe care le așteaptă procurorii pentru a lucra în anchete penale profesioniste, imparțiale și independente.

Sunt funcții care pot da o direcție importantă în lupta anticorupție și împotriva criminalității.

Ca ministru al Justiției le garantez tuturor procurorilor că sunt pe deplin independenți, că voi respinge public orice formă de presiune asupra lor și le voi sprijini solicitările pentru buna funcționare a instituțiilor.

Știu că reforma sistemului judiciar este un proces greu și că vor fi piedici. Tocmai de aceea avem nevoie de procurori șefi integri, puternici, independenți.

Posturile vacante pentru care este demarată selecția sunt:

• PICCJ: - Procuror Șef Secție - Secția de resurse umane și documentare

• DIICOT

- Procuror Șef

- Procuror Șef Adjunct

- Procuror Șef Secție - Secția de combatere a infracțiunilor de terorism și criminalității informatice

• DNA

- Procuror Șef Adjunct

- Procuror Șef Secție - Secția de combatere a corupției

- Procuror Șef Secție - Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție

- Procuror Șef Secție - Secția judiciară penală

Calendarul, criteriile de organizare și desfășurare a selecției pot fi consultate pe pagina web a Ministerului: http://www.just.ro/anunt-selectie-procurori/”, a scris Stelian Ion pe pagina sa de Facebook.

Fosta sefa DIICOT Giorgiana Hosu s-a pensionat de la 1 iulie, la mai putin de 50 de ani, Sectia pentru procurori a CSM transmitand marti presedintelui Klaus Iohannis propunerea de eliberare din functie prin pensionare.

Giorgiana Hosu a demisionat de la conducerea DIICOT în septembrie 2020, ca reacție la faptul ca soțul său, fostul polițist Dan Hosu, a fost condamnat joi la 3 ani de închisoare cu suspendare în dosarul în care este acuzat căa a ajutat-o pe Angela Toncescu, fost membru in Consiliul de Administrație al Carpatica Asig Sibiu, să influențeze deciziile de la nivelul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) astfel încât să obțină avizul pentru numirea în funcția de președinte al CA al Carpatica Asig.

Ea fusese numită la conducerea DIICOT în februarie 2020, în pofida avizului negativ al CSM.

Raportul MCV critică România pentru numirea procurorilor șefi

Raportul MCV al Comisiei Europene critică Romania pentr numirea procurorilor șefi la DIICOT și Parchetul General în 2020 în ciuda avizului negativ al CSM dar și pentru că nu a desființat Secția Specială.

"Cu amendamentele din 2018-2918 la legile Justiției încă în vigoare, îngrijorările legate de afectarea sistemului de justiție rămân valide.

De la ultimul raport, au fost numiți noi șefi ai parchetelor, dar îngrijorările de lungă durată cu privire la procedură rămân. La începutul anului 2020, una dintre primele acțiuni ale ministrul justiției de atunci urma să organizeze proceduri de selecție cu creșterea

transparenței, pentru a numi noi conduceri pentru serviciile de urmărire penală.

Cu toate acestea, în timp ce noul procuror șef DNA a fost numit în urma unei opinii pozitive a CSM, procurorul general și procurorul șef al Direcției de anchetă de criminalitate organizată și terorism (DIICOT) au fost numiți în ciuda unei opinii negative a CSM. Secția pentru procurorii CSM raportează în continuare că procurorii care au votat respingerea candidaților la procurorul general si DIICOT au fost supuși unor presiuni ca urmare a SIIJ. Au existat alte cazuri în 2020 în care ministrul Justitia a nesocotit opinia CSM pentru posturile de adjunct de conducere”.

Organismul anticoruptie al Consiliului Europei (GRECO) arăta la începutul lunii mai, într-un raport publicat data de 5 mai, că recomandarea făcută către autoritățile de la București este ca în procedura pentru numirea în și revocarea din funcțiile cele mai înalte din parchet Consiliului Superior al Magistraturii să i se dea un rol mai important.

Recomandarea GRECO vine în contextul în care președintele României, Klaus Iohannis, a declarat recent că nu este de acord cu avizul obligatoriu al CSM pentru numirea procurorilor șefi, propus de ministrul Stelian Ion.

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți, 27 aprilie, că proiectul legilor justiției elaborat de ministrul Justiției, Stelian Ion, nu a fost dezbătut, ceea ce nu a corespuns "intenției coaliției".

Șeful statului a fost întrebat cu privire la introducerea unui aviz conform din partea CSM la numirea procurorilor șefi.

"Introducerea avizului conform este opozabil ministrului și nu președintelui, este un detaliu care nu a fost bine explicat public. Președintele nu stă în niciun fel de aviz conform sau neconform, în conformitate cu Constituția României. Dacă avizul CSM-ului devine conform, atunci CSM-ul va putea să refuze propunerea ministrului, dar nu va putea să îl refuze pe președinte. (...) Aceste chestiuni sunt în faza de proiect. Ele vor fi discutate, vor intra în Parlament, vor intra în dezbatere parlamentară și după aceea vom vedea în ce formă vor ajunge ele. Evident ca eu nu cred ca atribuțiile președintelui României trebuie diminuate și în consecință, personal, nu sunt de acord cu această variantă, dar nu știu dacă ea va rămâne sau nu va rămâne în proiect", a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

ANUNT-SELECTIE-PROCURORI by Laurentiu Sirbu on Scribd

DIICOT a făcut 79 de percheziții în cazul de contrabandă cu țigări și materiale explozive cu prejudiciu de 13 milioane euro
DIICOT a făcut 79 de percheziții în cazul de contrabandă cu țigări și materiale explozive cu prejudiciu de 13 milioane euro
Aproape 80 de percheziţii au loc marţi, 26 martie, în 14 judeţe şi în Capitală, într-o cauză ce vizează destructurarea a două grupuri infracţionale organizate autohtone, dar cu...
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
#stelian ion, #DIICOT, #justitie Romania, #procurori DIICOT , #justitie