Statul roman, obligat sa-i achite 24.000 de lei unui barbat atacat de ursoaica in Baile Tusnad. "L-a atacat, prinzandu-l cu ghearele in zona umerilor, capului, a spatelui si a picioarelor"

Sambata, 15 August 2020, ora 00:01
5487 citiri
Statul roman, obligat sa-i achite 24.000 de lei unui barbat atacat de ursoaica in Baile Tusnad. "L-a atacat, prinzandu-l cu ghearele in zona umerilor, capului, a spatelui si a picioarelor"
FOTO Pixabay

Un barbat atacat in august 2018 de o ursoaica pe o strada din orasul-statiune Baile Tusnad trebuie sa primeasca din partea Ministerului Mediului daune morale de 24.000 de lei. Sentinta pronuntata de Judecatoria Miercurea-Ciuc nu este definitiva.

Judecatoria Miercurea Ciuc a obligat Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor sa ii achite daune morale de 24.000 de lei unui barbat care a fost atacat in 2018 de o ursoaica pe o strada din orasul Baile Tusnad.

Atacat in drum spre gara

In procesul in care a cerut daune morale de 40.000 de euro, barbatul a aratat ca in dimineata zilei de 5 august 2018 mergea de acasa spre gara cand a fost atacat de o ursoaica insotita de puii ei. Barbatul a aratat in process ca ursoaica "l-a atacat, prinzandu-l cu ghearele in zona umerilor, capului, a spatelui si a picioarelor, in timp ce s-a zbatut din rasputeri sa scape, fiind foarte panicat".

Barbatul a mai aratat ca in final a reusit sa scape dupa ce colegul sau i-a sarit in ajutor, acesta fiind atacat la randul lui de ursoaica, alungata in final, cu o bata, de un al treilea barbat. Ranit dupa atacul ursului, barbatul a fost dus la spital unde a fost tratat si a scapat cu viata.

Dupa ce s-a vindecat, victima ursului a dat in judecata o asociatie de vanatoare din zona si Ministerul Mediului Apelor si Padurilor.

Judecatoria Miercurea Ciuc a considerat ca responsabil de traumele suferite de barbatul atacat de urs este Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, care a fost obligat sa achite daune in valoare de 24.000 de lei.

Viata victimei nu a fost pusa in pericol

"Conditiile de angajare a raspunderii civile delictuale pentru animale, la fel ca si in cazul raspunderii pentru lucruri sunt urmatoarele: prejudiciul, raportul de cauzalitate intre comportamentul animalului si prejudiciu, iar lucrul sa fie in paza juridica a persoanei a carei tragere la raspundere se solicita. Culpa sau vinovatia faptuitorului nu este necesara, raspunderea pentru animale fiind o raspundere obiectiva. In ceea ce priveste prima conditie, adica prejudiciul, aceasta conditie exista, dat fiind ca la data de 05.08.2018 reclamantul a fost atacat de un animal salbatic, urs, pe raza Orasului Baile Tusnad, Judetul Harghita, iar in urma atacului a suferit multiple leziuni in zona umerilor, capului si piciorelor", se arata in sentinta Judecatoriei Miercurea Ciuc.

Judecatorul a mai aratat ca "viata victimei nu a fost pusa in primejdie, iar victima nu va ramane cu infirmitati sau cu sechele cu caracter estetic permanent".

"Instanta, luand in considerare numarul zilelor de ingrijire medicala, de 22-24 si apreciind ca suferintele morale nu pot fi cuantificate in bani, astfel, daunele morale reprezinta doar o compensare pentru prejudiciile morale suferite, care in acelasi timp nu trebuie sa se transforme intr-o modalitate de a se imbogati fara justa cauza, considera ca o suma de 24.000 lei reprezinta o despagubire rezonabila", se mai arata in sentinta Judecatoriei Miercurea Ciuc, care nu este definitiva, fiind atacata cu apel, la Tribunalul Hargita, unde procesul este pe rol.

Rusia ar putea trece la atacarea sistemelor de transport ale Ucrainei, avertizează analiștii militari americani
Rusia ar putea trece la atacarea sistemelor de transport ale Ucrainei, avertizează analiștii militari americani
Forțele ruse și-ar putea schimba obiectivul în următoarele săptămâni pentru a viza infrastructura de transport a Ucrainei, a scris Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în raportul...
Burduja îl atacă pe Nicușor Dan: "Nepăsarea şi incompetenţa au lăsat zeci de mii de oameni fără căldură şi apă caldă"
Burduja îl atacă pe Nicușor Dan: "Nepăsarea şi incompetenţa au lăsat zeci de mii de oameni fără căldură şi apă caldă"
Administraţia actuală a realizat investiţii "prea puţine şi prea lente" pentru a reabilita reţeaua de termoficare a Capitalei, a declarat miercuri, 24 aprilie, liderul PNL Bucureşti,...
#miercurea ciuc, #Harghita, #ursoaica, #atac, #daune morale, #Ministerul Mediului , #justitie