Care este originea coronavirusului? Specialistii OMS au fost la primul spital COVID din Wuhan si la piata de animale vii

Sambata, 30 Ianuarie 2021, ora 08:14
6422 citiri
Care este originea coronavirusului? Specialistii OMS au fost la primul spital COVID din Wuhan si la piata de animale vii
Piata din Wuhan. Foto: Hepta (Arhiva)

Expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) isi continuau sambata la Wuhan (centrul Chinei) ancheta pe teren asupra originii coronavirusului, care urmeaza sa ii conduca la situri sensibile, noteaza AFP.

Cu toate acestea, calendarul precis al expertilor ramane opac. Mesajele lor pe Twitter si ale OMS reprezinta principalele surse de informatii, China pastrand o tacere aproape absoluta in legatura cu aceasta vizita, ultra-sensibila politic pentru ea.

Vizita la spital

Iesiti joi din cele 14 zile de carantina, membrii echipei au mers in cursul diminetii, sub o escorta serioasa, la spitalul Jinyintan din Wuhan, a constatat AFP.

Aceasta institutie este prima care a primit pacienti atinsi de ce era atunci doar un virus misterios, in orasul unde pandemia de coronavirus a demarat la sfarsitul lui 2019.

Cu toate acestea, ramane o indoiala serioasa cu privire la interesul elementelor pe care anchetatorii le vor putea strange, la peste un an de la inceputul pandemiei si in fata autoritatilor chineze cunoscute pentru lipsa lor de transparenta in privinta subiectelor controversate.

Echipa, program foarte incarcat

Organizatia Mondiala a Sanatatii a incercat vineri sa tempereze asteptarile.

"As dori sa avertizez pe toata lumea: succesul intr-o ancheta privind transmiterea de la animal la om nu inseamna neaparat gasirea unei surse chiar de la prima misiune", a declarat presei Mike Ryan, directorul executiv al Programului pentru urgente de sanatate al OMS.

In pofida unui "program foarte incarcat" al echipei de experti la Wuhan, Mike Ryan a fost vag in legatura cu programul lor.

Cu toate acestea, el a mentionat vizite la Institutul de Virusologie din Wuhan si la o piata din oras, unde animalele exotice erau vandute vii si unde virusul s-a putut transmite la om.

Virus artificial?

Administratia Trump a avansat ipoteza ca virusul COVID-19 ar fi putut scapa de la Institutul de virusologie contaminand cercetatori.

China, acuzata ca a intarziat sa reactioneze la primele cazuri de COVID-19, incearca inca de anul trecut sa concentreze atentia presei asupra succesului sau in limitarea pandemiei pe teritoriul sau.

Potrivit cifrelor oficiale, doar doua persoane au murit din cauza coronavirusului de la mijlocul lunii mai.

Tara asiatica a inregistrat 4.636 de decese de la inceputul pandemiei. O cifra in contrast puternic cu cele peste 2,1 milioane inregistrate in intreaga lume, comenteaza AFP.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#OMS china, #oms wuhan, #specialisti oms covid , #coronavirus
Comentarii
Poza Avantul_Propasirea
Avantul_Propasirea
rank 2
nu exista "virus artificial". exista doar arme biologice scapate de