Spaga pentru operatii estetice la Spitalul Militar Central: "Mai intai banutii, cum am vorbit". Cat costa infrumusetarea nasului

Joi, 21 Ianuarie 2021, ora 00:0125091 citiri
Spaga pentru operatii estetice la Spitalul Militar Central: "Mai intai banutii, cum am vorbit". Cat costa infrumusetarea nasului
Sala de operatii FOTO Pixabay

Suma de 500 de euro o percepea ca spaga locotenent-colonelul Adrian-Gabriel Ilie (49 de ani), medic primar ORL la Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central "Dr. Carol Davila" din Bucuresti, pentru a realiza o operatie de infrumusetare a nasului.

Este vorba de o procedura denumita in termeni tehnici drept "rinoplastie corectoare". Banii ar fi ajuns direct in buzunarele medicului, potrivit procurorilor DNA. Unul dintre martorii denuntatori a explicat ca pacientul care voia sa faca o rinoplastie, platea o taxa la spital, de aproximativ 1.200 de lei si o alta suma, de 500 de euro, medicului.

Asta in conditiile in care Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central "Dr. Carol Davila" unde urma sa fie operat pacientul, este o institutie de sanatate publica care face parte din sistemul national public de sanatate si se afla in subordinea directa a Ministrului Apararii Nationale.

Cazul a devenit celebru dupa ce in laptopul lui Adrian-Gabriel Ilie, procurorii au gasit un fisier denumit "Manual de spaga". In acesta erau prezentate cazuri documentate de jurnalisti referitoare la modalitatile, tarifele si circuitul mitei in sistemul public de sanatate din Romania.

Sentinta si confiscarile

Detaliile sunt din sentinta de condamnare a medicului Adrian-Gabriel Ilie la 6 ani si 8 luni de inchisoare pentru trei infractiuni de luare de mita. In acelasi dosar, una dintre paciente, make-up artistul Silvia Florentina Baranovschi, a fost condamnata la 3 ani de inchisoare pentru dare de mita.