Spaga de 274.000 de euro la Ministerul Justitiei: Instanta reduce sentinta sefului Directiei IT, judecat pentru mita prin off-shore

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 29 Mai 2020, ora 12:48
10783 citiri
Spaga de 274.000 de euro la Ministerul Justitiei: Instanta reduce sentinta sefului Directiei IT, judecat pentru mita prin off-shore
Foto: Arhiva Pixabay

Fostul director al Directiei Tehnologia Informatiei din cadrul Ministerului Justitiei, Ion Krech, a fost condamnat la 5 ani de inchisoare, intr-un proces in care a fost acuzat ca a primit mita 274.000 de euro de la firme de software ca sa le ajute sa castige licitatii pentru proiectele de informatizare derulate de MJ.

In faza de fond a procesului, Krech fusese condamnat de Tribunalul Bucuresti la 6 ani de 4 luni de inchisoare.

Este vorba de unul dintre cele mai rasunatoare cazuri de coruptie din Romania. Unul dintre cei implicati in acest dosar, fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, a pledat vinovat in fata instantei, a facut un acord de recunoastere a vinovatiei si a fost condamnat la 3 ani si 10 luni de inchisoare pentru trafic de influenta si spalare a banilor.

Decizia in cazul lui Krech a fost data de Curtea de Apel Bucuresti si este definitiva. Instanta l-a achitat pe fostul director pentru infractiunea de fraude europene si a lasat nesolutionata latura civila, era vorba de despagubiri materiale de peste 19 milioane de lei catre Ministerul Justitiei, care s-a constituit parte civila in dosar, potrivit portalului instantelor.

Un caz fara precedent

Initial, in acest caz, Tribunalul Bucuresti il gasise vinovat pe Krech de ambele infractiuni: luare de mita in forma continuata (5 ani de inchisoare) si folosirea de documente false, inexacte sau incomplete pentru obtinerea de fonduri europene (4 ani de inchisoare).

Dupa contopirea celor doua condamnari a rezultat sentinta de 6 ani si 4 luni de inchisoare.

Krech fusese obligat la plata unor despagubiri materiale de peste 19 milioane de lei catre Ministerul Justitiei. Pedeapsa a fost contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

Cazul este fara precedent pe rolul instantelor din Romania, avand in vedere functia pe care oficialul o detinea, atunci cand a facut faptele de care este acuzat si suma a mitei pe care ar fi primit-o.

In acest caz este vorba de implementarea a doua proiecte: "Platforma de e-learning cu specific IT pentru Ministerul Justitiei si sistemul judiciar din Romania" si "Proiectul implementarea portalului N-Lex".

Magistratul de la Tribunalul Bucuresti care l-a condamnat pe Ion Krech l-a gasit vinovat ca ar fi primit 274.000 de euro prin intermediul unei firme off-shore pentru a sprijini societati din IT in castigarea licitatiei pentru atribuirea si derularea a doua proiecte ale MJ.

Citeste mai multe informatii legate de acest caz - Spaga de 274.000 de euro la Ministerul Justitiei: Cum motiveaza instanta sentinta de 6 ani de inchisoare

Alte dosare de la MJ

De-a lungul timpului, mai multi demnitari din Ministerul Justitiei au fost implicati in dosare penale.

Tudor Chiuariu, fost ministru al Justitiei (aprilie - decembrie 2007), a fost condamnat definitiv la 3 ani si 6 luni de inchisoare cu suspendare in dosarul Posta Romana, privind modul in care a promovat o hotarare de guvern.

Alina Bica, fost secretar de stat in Ministerul Justitiei (2009-2012), a fost condamnata definitiv la 4 ani de inchisoare in dosarul milionarilor Adriean Videanu si Ovidiu Tender, dar faptele de care era acuzata erau in perioada in care a condus DIICOT (2013-2014).

Ovidiu Putura, fost secretar de stat (2012-2014) si fost sef al Directiei de contencios administrativ (2009-2012, 2014-2015) din Ministerul Justitiei, a fost condamnat la 5 ani de inchisoare pentru dare de mita si trafic de influenta, pentru fapte care au fost facute in perioada 2013-2015.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#spaga Ion Krech, #spaga Ministerul justitiei, #spaga fenechiu, #condamnare coruptie Ministerul Justitiei , #coruptie