Sondaj IRES: 7 din 10 romani nu au incredere in persoanele de etnie roma

Duminica, 05 Iulie 2020, ora 21:25
5387 citiri
Sondaj IRES: 7 din 10 romani nu au incredere in persoanele de etnie roma
FOTO: Captura video YouTube

7 din 10 romani nu au incredere in romi, o atitudine similara mai degraba cu cea fata de imigranti, decat fata de alte minoritati. Acesta este rezultatul unui sondaj realizat, in perioada 4-9 iunie 2020, de IRES, referitor la perceptia asupra romilor. Sondajul a fost realizat prin suportul financiar al ambasadelor Germaniei si Olandei, pentru Agentia Impreuna.

Sondajul IRES pentru CNCD, realizat in urma cu doi ani, indica o neincredere de 72% fata de romi, ceea ce sugereaza o constanta a acestui indicator pe durata pandemiei, scrie Europalibera.org.

Romii se situeaza intr-o zona de toleranta sociala proximala (rude, prieten) similara cu maghiarii si evreii (30%), dar sub germani (43%, mai arata sursa citata.

Desi neincrederea in romi este peste 70%, numai 40% dintre romani isi asuma explicit o perceptie negativa asupra romilor. Diferenta de 30 de procente este explicata prin caracterul general al intrebarii si efectul de dezirabilitate sociala/corectitudine politica. Cert e ca o perceptie negativa este asociata cu un nivel ridicat de neincredere.

Pe de alta parte, conform sondajului realizat luna trecuta, imaginea romilor este in general negativa, din primele 10 trasaturi, 7 fiind negative, 1 neutra si 2 pozitive. europa Libera mai precizeaza ca nucleul perceptiei este definit de o trasatura neutra-similaritatea si una negativa - hotia.

Aceeasi sursa mai arata ca persoanele care au interactionat cu romii au o incredere de 3 ori mai mare (32%) decat cei care nu au interactionat cu aceste persoane (10%).

Datele mai arata ca romii vor sa se autodefineasca ca romi, cu exceptia unuia din 4 care prefera utilizare termenului "tigan".

Cei cu studii superioare prefera utilizarea termenului "tigan", in comparatie cu cei cu studii elementare, ceea ce sugereaza ca nevoia de diferentiere prin etichetare poate fi mai mare in randul celor cu studii superioare, spune studiul IRES.

Tenismena care i-a ”pupat” pe români e de neoprit la WTA Miami: ”Femeia e un simbol”
Tenismena care i-a ”pupat” pe români e de neoprit la WTA Miami: ”Femeia e un simbol”
Americanca Danielle Collins, locul 53 WTA, s-a calificat miercuri în semifinalele turneului WTA 1000 de la Miami. În sferturi, Collins a învins-o fără drept de apel pe Caroline Garcia din...
Revoltă într-o destinație de vacanță îndrăgită de români: ”Turiști, plecați acasă! Paradisul vostru, mizeria noastră”
Revoltă într-o destinație de vacanță îndrăgită de români: ”Turiști, plecați acasă! Paradisul vostru, mizeria noastră”
Stațiunea Tenerife din Insulele Canare (Spania), una dintre cele mai îndrăgite destinații de vacanță, inclusiv de către români, e afectată în acest an de proteste masive ale localnicilor....
#romi, #tigani, #sondaj, #ires, #romani, #toleranta, #minoritati , #eveniment