Solidaritate in vremea pandemiei. Mobilizarea ONG-urilor, de la inceputul crizei provocate de noul coronavirus

Marti, 21 Iulie 2020, ora 00:30
3331 citiri
Solidaritate in vremea pandemiei. Mobilizarea ONG-urilor, de la inceputul crizei provocate de noul coronavirus
Foto: Facebook/Oana Gheorghiu

De la inceputul pandemiei, mai multe organizatii non-guvernamentale din intreaga tara s-au mobilizat pentru a sprijini sistemul sanitar, pacienti, persoane vulnerabile, cadre medicale. Rolul ONG-urilor, intr-o societate, este de a raspunde unor nevoi pentru care statul si institutiile sale nu au suficiente resurse pentru a le acoperi.

In tarile cu grad inalt de civilizatie si dezvoltare, ONG-urile sunt un partener al statului, colaboreaza cu acesta, il sprijina cand este nevoie si il ajuta sa identifice mai bine problemele si sa dezvolte politici publice care sa le rezolve. Iar Statul le recunoaste si respecta importanta.

Cu cat statul este mai sarac si/sau capacitatea lui de a oferi servicii corespunzatoare grupurilor vulnerabile este mai slaba, cu atat numarul si nevoile acestora sunt mai mari. Astfel ca ONG-urile, oricat de multe si de oneste, par a nu fi niciodata suficiente, iar relatia lor cu statul este una distanta, daca nu chiar tensionata.

Cu toate astea, multe ONG-uri din Romania, sprijinite de mare parte a societatii civile, s-au mobilizat exemplar de cand a inceput pandemia si, pe langa proiectele pe care le aveau fiecare pe domeniul lor de activitate, au pornit campanii noi pentru a strange fonduri pentru dotarea si protejarea personalului medical si pentru protejarea comunitatilor. Ba chiar au construit si spitale modulare si le-au pus la dispozitia autoritatilor, pentru cresterea capacitatii de tratare a pacientilor cu COVID-19.

Potrivit datelor stranse de Asociatia pentru Relatii Comunitare (ARC), 80 de organizatii neguvernamentale au reusit, in primele sapte saptamani de la debutul pandemiei in Romania, sa cumpere echipamente si aparatura medicala in valoare de peste 13,95 milioane euro pentru spitalele din tara. Suma reiese din calculul facut ARC pe baza informatiilor comunicate de organizatii, la finalul lunii aprilie 2020. La momentul respectiv, 140 de unitati sanitare din Romania primisera deja sprijin din partea organizatiilor non-guvernamentale pentru a gestiona criza provocata de coronavirus si a impiedica un colaps in sistemul sanitar.

Ziare.com a adunat mai multe informatii de la unele dintre cele mai puternice, vizibile si neobosite ONG-uri romanesti, in perioada de pandemie si nu numai, care au contribuit consistent la mentinerea Romaniei pe linia de plutire, intr-un moment de criza fara precedent pentru intreaga lume.

Asociatia Daruieste Viata a cumparat de 2 milioane de euro manusi medicale (42.950), masti KN95 (51.500), ochelari de protectie (30.780), masti de protectie (789.240), combinezoane (26.167), viziere (4.465), botosi (18.450), 23 de ventilatoare si 10 aparate de anestezie, care au ajuns in 140 de unitati medicale, din 102 orase, din 40 de judete si Bucuresti.

Cu 2,2 milioane de euro a construit un spital modular, in curtea Spitalului Elias, cu 38 de paturi dotate cu gaze medicale, ATI, un laborator, o platforma tehnica, zona de sterilizare, zona de triaj si filtre de sterilizare pentru pacienti si medici. Acest spital va putea fi utilizat, dupa pandemie, ca sectie ATI, de boli infectioase, sau ca spital pentru mari arsi.

Si, in tot acest timp, lucrarile la #noifacemunspital (primul Spital de Oncologie si Radioterapie Pediatrica din Romania, care se inalta vazand cu ochii in curtea Spitalului Marie-Curie si care va fi donat in totalitate statului) au mers inainte -gratie celor peste 250.000 de romani si peste 1.700 de companii ale caror donatii au pus caramida peste caramida, pana a iesit o constructie de 9 niveluri (subsol, parter, mezanin si sase etaje).

Asociatia Magic a sprijinit, la randu-i, cu peste un milion de euro 120 de Spitale, centre pentru persoane varstnice si centre pentru persoane vulnerabile din Romania -150.000 de masti FFP2 si chirurgicale, 250.000 de manusi de unica folosinta, peste 2500 litri dezinfectanti de suprafete si aparatura medicala, peste 3700 de halate chirurgicale, peste 1000 de combinezoane, 11 videolaringoscoape si 13 monitoare functii, 11 tunele de dezinfectare, mai multe aparate de ventilatie, injectomale, electrocautere, aparate de anestezie, aspiratoare chirurgicale, analizoare gaze sanguine si electroliti.

In plus, a livrat 1000 de kituri de protectie personala cu dezinfectant, masti, produse de igiena personala si jucarii, copiiilor cu afectiuni grave si familiilor acestora.

Chiar daca unele programe ale Asociatiei Magic, de dinainte de pandemie, au fost puse pe pauza (MagiCAMP, taberele pentru copiii bolnavi de cancer, nu se vor organiza in vara aceasta, din motive evidente) cele mai multe dintre ele continua: livrarea de pachete saptamanale catre parintii internati cu copiii lor in sectiile de onco-pediatrie, din Bucuresti si Cluj; Sofer de Suflet asigura transportul in siguranta al copiilor catre spital si inapoi acasa; cele 14 apartamente si case MagicHOME, din opt orase (Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi, Targu Mures, Craiova, Bucuresti, Chisinau, Viena) gazduiesc neincetat parintii veniti cu copiii la spital pentru chimioterapie, operatii, controale; 450 de colete MagicBOX merg lunar catre familii din medii vulnerabile, cu un copil grav bolnav; MagicHELP, aplicatia in care 200 de parteneri ofera 1300 de servicii si produse gratuite pentru 400 de beneficiari, deasemenea familii cu un copil cu diagnostic oncologic.

Asociatia Zi de BINE a facut #scutpentruspitale din 15 martie pana in 31 mai, timp in care a ajutat 78 de spitale si 31 de medici de familie -sub forma de aparatura medicala si teste COVID (peste 500.000 de euro) si echipamente de protectie, dezinfectanti si containere (peste 400.000 de euro)- si s-a alaturat proiectului initiat de Auchan si Leroy Merlin, cu sprijinul Ministerului Sanatatii si al Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU), in constructia a doua unitati de suport medical, la Bucuresti si la Cluj. Rezultatul: 350 de paturi pentru pacienti cu forme usoare ale bolii, zone de terapie intensiva, containere de cazare pentru medici, containere sanitare si dusuri pentru pacienti, zone distincte de luat masa pentru cadre medicale si pacienti, zone dedicate relaxarii pentru pacienti.

Asociatia Casa Share, in timp ce construia, in plina pandemie, inca trei case pentru familii cu copii care traiau in conditii in care nimeni nu ar trebui sa traiasca in mileniul III intr-o tara civilizata, ajungand astfel la 30 Casa SHARE, a mai gasit energie sa stranga si 55.000 de euro si sa cumpere cu ei un aparat performant de testare si cateva zeci de mii de masti, care au ajuns la Spitalul din Iasi. In plus, Casa Share a pus ARC in contact cu furnizorii, astfel ca alte doua aparate de testare au putut fi comandate si au ajuns la spitale din Arad si Timis.

Asociatia VeDem Just a facut posibila fabricarea si apoi donarea a peste 150.000 de viziere, in toata tara si in Republica Moldova. Impreuna cu 50 de voluntari, au cumparat, importat plastic, adus, curatat, stantat, ambalat, distribuit jumatate din numarul de viziere produse in Romania. In vremuri fara pandemie, cauza pentru lupta VeDem Just este introducerea educatiei juridice in scoli si educarea juridica a tuturor romanilor, indiferent de varsta.

Geeks for Democracy a lansat in pandemie proiectul "Cumparaturi la usa ta", care a asigurat kituri de pandemie pentru persoanele vulnerabile (65+), cazuri sociale. Ideea proiectului s-a rostogolit in toata in toata tara si a fost de mare ajutor, in perioada starii de urgenta.

Pe langa aceste ONG-uri, alte zeci de organizatii din Romania, mai mari sau mai mici, au venit in ajutorul medicilor si al spitalelor. In plus, trebuie subliniat si rolul esential pe care multe altele il au in sprijinirea grupurilor vulnerabile si care fac tot ce e omeneste posibil pentru a-si indeplini in continuare misiunile in care s-au angajat, in ciuda faptului ca donatiile in aceasta perioada au scazut considerabil -din cauza orientarii lor catre nevoile urgente, legate de sistemul medical, si desigur si pe fondul nesigurantei (la nivel de individ, dar si de corporatii) si al pierderii joburilor sau diminuarii veniturilor.

Puse cap la cap, eforturile acestor organizatii inseamna mii de voluntari, mii de ore de munca, mii de transporturi, mii de colete. Si, bineinteles, zeci de mii de donatii -de la persoane fizice, firme sau corporatii.

Anul 2020 a venit cu schimbari si provocari mari, pentru absolut toata lumea, in toata lumea.

Omenirea intreaga da in aceste zile un test de altruism si solidaritate.

Planeta toata e zguduita din temelii si poate ca ceea ce va face diferenta, in final, intre invinsi si supravietuitori, intre pieire si salvare (castigatori nu exista in aceasta lupta, a face bani de pe urma unei pandemii cel mult te face rege peste saracie si suferinta) va fi data nu de procentele celor care cred sau nu cred in virus, ci de procentul de oameni de pe aceasta planeta care intelege ca nu exista salvare individuala in astfel de incercari, oameni care reusesc sa se adune si in momente de maxima criza si sa intinda o mana si celor mai prabusiti decat ei.

In Romania exista multi astfel de oameni, iar asta e foarte datator de speranta.

Daca si statul roman va intelege cat de important e sa pretuiasca si sa sprijine eforturile lor, sa formeze impreuna o echipa, pentru ca in fond lupta de aceeasi parte a baricadei, Romania chiar va avea sanse sa razbeasca.

Daca nu, nu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lucrători din domeniul sănătăţii din Gaza susțin că descoperă tot mai multe gropi comune, după retragerea israelienilor din spitalul Al-Shifa
Lucrători din domeniul sănătăţii din Gaza susțin că descoperă tot mai multe gropi comune, după retragerea israelienilor din spitalul Al-Shifa
Cincisprezece cadavre au fost recuperate luni, din jurul spitalului Al-Shifa, după retragerea armatei israeliene din zonă în urmă cu două săptămâni, au declarat pentru CNN locuitori din...
Țările care au ajutat Tzahalul să distrugă sutele de rachete și drone trase de Iran asupra Israelului
Țările care au ajutat Tzahalul să distrugă sutele de rachete și drone trase de Iran asupra Israelului
Statele Unite, Marea Britanie, Iordania și Franța au ajutat la interceptarea barajului masiv de rachete și drone pe care Iranul le-a tras asupra Israelului în noaptea de sâmbătă spre...
#coronavirus, #ONG, #pandemie, #ajutor, #spital, #magic, #echipamente medicale, #masti, #test , #coronavirus