Soferii sa aleaga cand sa le fie suspendat permisul, intr-un an de la savarsirea contraventiei - proiect de lege

Sambata, 16 Martie 2019, ora 23:20
8504 citiri
Soferii sa aleaga cand sa le fie suspendat permisul, intr-un an de la savarsirea contraventiei - proiect de lege

Deputatul ALDE Stefan-Alexandru Baisanu a depus la Senat o initiativa legislativa prin care soferii pot alege perioada de suspendare a permisului auto, potrivit faptei contraventionale pe care a savarsit-o, intr-un interval de un an de la data contraventiei.

"In cazul suspendarii provizorii a permisului auto, conducatorul auto poate sa-si aleaga perioada suspendarii, potrivit faptei contraventionale pe care a savarsit-o. Conducatorul auto poate sa-si aleaga perioada suspendarii, potrivit faptei contraventionale pe care a savarsit-o intr-o perioada de 365 de zile de la data savarsirii faptei contraventionale", arata deputatul ALDE in proiectul de lege depus, in procedura de urgenta, la Senat.

Exceptiile de la prevederile mentionate o fac faptele deosebit de grave, "care prezinta un pericol social, fiind savarsite cu vinovatie si care sunt prezentate de legea penala si sunt pedepsite de aceasta - infractiuni", potrivit sursei citate.

In expunerea de motive, deputatul ALDE noteaza ca de aceasta lege ar beneficia soferii care "pentru o incalcare minora a unei reguli de circulatie nu mai pot lucra si raman << fara paine >> ".

"Sunt de parere ca la nivel national avem o problema mare legata de suspendarea permiselor de conducere ale soferilor. Imi exprim speranta ca aceasta initiativa legislativa va gasi sustinatori indiferent de doctrina politica, drept pentru care va supun aceasta propunere legislativa spre dezbatere si adoptare", sustine Alexandru Baisanu, in expunerea de motive a proiectului.

Initiativa deputatului ALDE Stefan-Alexandru Baisanu a fost inregistrata la Senat, prim for sesizat, decizionala fiind Camera Deputatilor.

Potrivit Codului Rutier, soferii pot fi sanctionati prin suspendarea permisului pentru o perioada de 30, 60 sau 90 de zile.

Suspendarea pentru o perioada de 30 de zile si o amenda intre 4 si 5 puncte primesc soferii in urmatoarele cazuri: - daca au depasit coloanele de autoturisme oprite la semafor sau la trecerile la nivel cu calea ferata; - neacordarea prioritatii de trecere a pietonilor; - neacordarea prioritatii de trecere autovehiculelor care au acest drept; -nerespectarea semnificatiei culorii rosii a semaforului; -nerespectarea regulilor privind depasirea; - nerespectarea semnalelor, indicatiilor si dispozitiilor politistului rutier aflat in exercitarea atributiilor de serviciu; -neprezentarea la unitatea de politie pe raza careia s-a produs un accident de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale, in termen de 24 ore.

Suspendarea permisului pentru o perioada de 60 de zile si o amenda de 6-8 puncte este dispusa pentru: - nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depasirea sau trecerea la culoarea rosie a semaforului, daca prin aceasta s-a produs un accident de circulatie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale; - nerespectarea interdictiei temporare de circulatie instituite pe un anumit segment de drum public; - nerespectarea regulilor de circulatie la trecerea unei coloane oficiale sau intercalarea intr-o astfel de coloana; - circulatia pe sens opus, cu exceptia cazurilor in care se efectueaza regulamentar manevra de depasire.

Permisul de conducere este suspendat pentru 90 de zile, alaturi de o amenda intre 9 si 20 de puncte pentru urmatoarele contraventii: - conducerea sub influenta bauturilor alcoolice, daca fapta nu constituie, potrivit legii, infractiune (sub 0,40 mg/l alcool pur in aerul expirat); - conducerea vehiculului cu defectiuni grave la sistemul de franare sau mecanismul de directie, constatate de politia rutiera impreuna cu specialistii RAR; - neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferata cand barierele sau semibarierele sunt coborate sau in curs de coborare sau cand semnalele cu lumini rosii si/sau sonore sunt in functiune; - depasirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv si pentru categoria din care face parte autovehiculul condus.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#suspendare carnet alegere perioada proiect , #amenda