SMURD isi cumpara avion din contributia de 2% a populatiei: S-a platit deja avansul

Sambata, 02 Iunie 2012, ora 16:40
2235 citiri
SMURD isi cumpara avion din contributia de 2% a populatiei: S-a platit deja avansul

Subsecretarul de stat Raed Arafat de la Ministerul Sanatatii a declarat, sambata, ca a fost platit avansul pentru un avion sanitar folosit, de fabricatie americana, care va fi utilizat de SMURD. Aparatul de zbor, care va costa circa 900.000 de euro, va ajunge in tara in august.

Raed Arafat a spus, la inaugurarea SMURD Beclean, care functioneaza in cadrul Garzii de Interventie Beclean a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bistrita-Nasaud, ca vineri a fost virat avansul pentru avionul pe care SMURD a promis ca il va cumpara din contributia de 2 la suta a populatiei.

"Avionul este contractat si in luna august soseste in tara. Este contributia populatiei, fiindca este cumparat integral din fonduri colectate din 2%, cu mici participari de la firme, cu mici donatii care au venit suplimentar, insa banii colectati din 2% au fost suficienti sa achizitionam acest avion si deja avansul e platit si avionul va veni in luna august si va deservi toata tara", a promis Raed Arafat.

Intrebat ulterior de jurnalisti despre ce fel de avion este vorba si cat a costat, Raed Arafat a spus ca aparatul de zbor sanitar este de fabricatie americana.

"Este un avion sanitar cu doua targi, un avion Piper Cheyenne III A, un avion american de fabricatie. A fost utilizat ca ambulanta aeriana, deci nu trebuie sa facem multe modificari pe el. Nu este nou, este second-hand, dar e in stare buna, are putine ore de zbor pentru cati ani are, deci are 5.000 de ore de zbor si este in stare buna.

Acum urmeaza sa se faca anumite revizii, sa fie pus la punct si sa fie reinnoite anumite chestii in el si, dupa care, va fi adus. Speram ca, in luna august il vom vedea in Romania. Va opera din Bucuresti", a spus Arafat.

Subsecretarul de stat a adaugat ca avionul propriu-zis a fost negociat pana la 635.000 de euro, dar in pretul final vor mai intra si alte aspecte, reviziile lui, echipamente medicale si targa suplimentara care ridica aceste costuri, in prima faza la 750.000 de euro, din care a fost achitat jumatate.

"La aceasta suma de 750.000 de euro se vor adauga costurile de pregatire pentru piloti, tehnicieni si mai sunt alte costuri suplimentare care vor face obiectul altor contracte. Pana se finalizam total achizitia, avionul va ajunge poate intre 800.000 si 900.000 de euro. Cel mai probabil, acolo vom ajunge. Ce s-a platit vineri este jumatatea sumei de 750.000 de euro", a precizat Arafat.

Intrebat daca vor mai fi cumparate si elicoptere, Arafat a spus ca aceste aparate de zbor sunt achizitionate de Ministerul Sanatatii.

"Avem deja un elicopter care va sosi in luna iulie si altul care va sosi in septembrie si mai raman trei elicoptere de achizitionat in urmatorii doi ani. Existand un acord cadru pe patru ani, deja s-au luat din sase elicoptere unul anul trecut, doua anul acesta si mai raman trei pe care sa le achizitionam pana in 2014. Cele doua care vor sosi, unul va fi la Iasi si unul va un deschide un nou punct de interventie la Craiova", a declarat Arafat.

Raed Arafat a mentionat ca, anul trecut, romanii au directionat spre SMURD circa 1,2 de milioane de euro, suma fiind mai mare fata de anul precedent.

"Anul acesta inca nu stim cum stau lucrurile. Ne asteptam si la cresteri, si la scaderi. Nu poate sa fie constant. Important este ca putem face ceva cu acesti bani", a declarat el.

Subsecretarul de stat a subliniat ca SMURD inseamna parteneriat intre Ministerul Sanatatii si cel de Interne, cu autoritatile locale, intre Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta si Serviciul de Ambulanta, intre Spitalul Judetean si Unitatea de Primiri Urgente.

"Acesta este SMURD-ul, dar mai ales este parteneriat cu populatia, fiindca inclusiv populatia participa direct in constructia acestui sistem si a sistemului de urgenta. Si daca luam doar contributia prin 2% inseamna ca populatia este parte componenta a acestui sistem", a spus Arafat.

Intrucat in Bistrita-Nasaud nu exista aeroport, el a precizat ca cei care vor avea nevoie de avionul sanitar vor fi transportati cu elicoptere la Cluj sau Mures.

"Din pacate, in zona Bistrita, nu este aeroport ca sa aterizeze, dar, daca, Doamne fereste, va fi nevoie de transferat pacienti la o distanta mai mare, catre Bucuresti, catre alta parte in tara atunci se poate prelua pacientul din Cluj sau din Targu Mures, iar pana acolo sa fie dus cu elicopterul. Sistemul se construieste, dar are nevoie de oameni care sa participe, sa construiasca, sa gandeasca, oameni care sa aiba initiativa", a declarat Arafat.

Raed Arafat a participat la inaugurarea SMURD Beclean, oras traversat de DN 17, punct de lucru care va deservi populatia pe o raza de 20 de kilometri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
#SMURD avion sanitar american, #SMURD avion contributie , #SMURD