Situatie dramatica a ambulantelor: jumatate au peste 30 de ani vechime, se trimit cate doua, ca sa ajunga macar una

Duminica, 29 Octombrie 2017, ora 12:35 2577 citiri

Seful Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), Daniel Dragne, a declarat, sambata, ca parcul auto SMURD este invechit, motiv pentru care, sunt situatii in care se trimit doua mijloace de interventie, ca sa ajunga macar una, iar 100 de ambulante sunt scose din uz.

"Trebuie sa asiguram mijloace care sa poata scadea timpul de interventie, mijloace care nu au 30, 40 de ani vechime. Cateodata trimiti doua ca sa ajunga macar una. 50% din parc are peste 30 de ani, si niciun comandant nu isi permite sa rateze o intervente sau sa nu ajunga acolo.

Eu nu pot sa ii explic cetateanului de ce nu a ajuns ambulanta acolo. Din masuri de siguranta, comandantii prefera sa trimita doua autospeciale de interventie, iar daca una ar putea avea probleme, avem asigurata interventa cu cealalta autospeciala", a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, organizata sambata, seful Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta.

Sefii IGSU admit ca au fost judete, cum ar fi Caras-Severin sau Vaslui, care nu au avut disponibila nicio ambulanta SMURD, pe parcursul unei zile, din cauza defectiunilor tehnice. In astfel de situatii, s-a apelat la ajutorul echipajelor SMURD din judetele invechinate.

Adjunctul IGSU, Cristian Radu, a explicat ca, fata de anul precedent, timpul de raspuns in cazul intervetiilor SMURD a crescut cu un minut, din cauza deteriorarii parcului de autospeciale.

"Peste o suta de ambulante SMURD sunt defecte sau scoase din interventie ca urmare a unor accidente de circulatie pe care le-am inregistrat. Iar alte peste 100 de ambulante, zilnic, sunt scoase din interventie din cauze tehnice", a explicat col. Cristian Radu.

Conducerea IGSU explica faptul ca multe dintre cele 100 de autospeciale nefunctionabile necesita schimbarea motorului, iar asta ar insemna costuri foarte mari.

"Multe dintre ele necesita costuri foarte mari. Daca facem o analiza pe cele 100 de mijloace de interventie, aproximativ 30% dintre ele au nevoie de inlocuirea motorului. Un motor este intre 40.000 si 50.000 de lei. Costurile sunt enorme. Le reparam in limita resurselor bugetare. La ora actuala, in Bucuresti, din cele 43 de echipaje pe care ni le dorim functionale, in fiecare zi, avem o medie de doar 21", a precizat colonel Daniel Dragne.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News