Situatie critica la spitalul "Marius Nasta". Mahler: "Este medicina de front ce facem noi. Este un tsunami care a lovit sistemul de sanatate"

Luni, 19 Octombrie 2020, ora 09:36
4885 citiri
Situatie critica la spitalul "Marius Nasta". Mahler: "Este medicina de front ce facem noi. Este un tsunami care a lovit sistemul de sanatate"
Foto: Pixabay (Arhiva)

Zeci de pacienti pozitivi au stat ore intregi in frig, la Institutul "Marius Nasta" din Capitala, pentru a fi evaluati, dar nici macar nu i-a vazut vreun doctor, acuza pacientii revoltati. In weekend este un singur medic de garda pentru COVID, iar zecile de cazuri grave internate au prioritate, declara sefa institutului. Beatrice Mahler spune ca un tsunami a lovit sistemul de sanatate si se face medicina de front.

"A zis ca nu ne putem vedea. La toata lumea de aici la fel le-a spus. Sunt oameni de la 03.00 noaptea, (...) Este o doamna asistenta cu un limbaj foarte intepat. Suntem vinovati ca suntem pozitivi. Pacat ca traim in Romania," spune una dintre paciente, intr-un reportaj Stirile TVR.

Este unul dintre zecile de pacienti dusi cu ambulanta la Institutul "Marius Nasta" pentru a li se evalua starea, conform legii. Dupa aproape 3 ore, echipajul care o astepta ca sa o duca inapoi acasa a trebuit sa plece. Degeaba au cerut sa o vada specialistul.

Intr-un final, un medic rezident i-a pus intrebari prin telefon si a trimis-o la radiografie.

Femeia s-a temut sa stea pe holul spitalului unde sunt internati pacienti cu forme mult mai grave. A asteptat aproape 4 ore in frig. Trebuia sa primeasca si concediu medical. Spune ca medicul rezident care a evaluat-o telefonic a sfatuit-o sa isi cheme sotul sa o ia acasa, sa nu mai astepte ambulanta.

75 de pacienti, 72 de paturi

Managerul institutului spune ca niciun pacient adus cu ambulanta nu a fost refuzat, dar sunt multi dintre cei pozitivi care vin singuri la evaluare si pot raspandi virusul. Zilnic, sunt peste 100 de oameni la usa si in weekend un singur medic de garda, iar urgentele din spital au prioritate.

Beatrice Mahler, managerul Institutului "Marius Nasta": "Acest lucru se intampla pentru ca in acest moment in Institutul Marius Nasta sunt 75 de pacienti internati pe 72 de paturi, pentru ca trei dintre pacienti stau intr-o zona de triaj pana cand vor avea un loc in sectie. Din acestia, 40 de pacienti sunt cu forme severe. (...) Am solicitat Ministerului Sanatatii a doua linie de garda pentru COVID. (...) Saptamana trecuta am facut solicitarea, in momentul in care a crescut foarte mult numarul de pacienti care s-au adresat Institutului Marius Nasta. De o saptamana, se lucreaza intr-un ritm pe care nu ni l-am imaginat".

Trimisi la Chitila

Oficialii Ministerului Sanatatii spun ca maine se va lua o decizie la solicitarea institutului. Intre timp, se incearca amplasarea de corturi pentru evaluare.

Cei asimptomatici sau cu forme usoare vor fi trimisi la Chitila pentru investigatii.

Beatrice Mahler, managerul Institutului "Marius Nasta": "Este medicina de front ce facem noi. Este un tsunami care a lovit sistemul de sanatate. (...) Evaluarea trebuie sa o faca medicul de familie foarte simplu la telefon. Sunt niste intrebari standard".

Ministerul Sanatatii pregateste legislatia prin care evaluarea pacientilor asimptomatici sau cu forme usoare va fi alocata medicilor de familie.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#marius nasta covid, #marius nasta coronavirus, #beatrice mahler covid, #Beatrice Mahler coronavirus , #spitale
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Încercați și cu pucioasă. Cic-așa-au scăpat înaintași' de pandemii!