Sistemul ticalosit sangereaza masiv (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 27 Septembrie 2013, ora 12:57
12552 citiri
Sistemul ticalosit sangereaza masiv (Opinii)

Nastase, Voicu, Becali, Costiniu, Voiculescu. Lista e deschisa. Lista politicienilor penali care isi primesc pedepsele. Dar si lista celor care se tem. Se tem din ce in ce mai rau, pana la schelalaituri de tip Vosganian. Si fiecare nume care se adauga acestor liste reprezinta cate o borna pe drumul Romaniei catre normalitate.

Am ajuns, cred, in clasa politica la un stadiu al infectiei atat de avansat incat reforma interna nu mai este posibila. Pot exista insule de onestitate si decenta intr-o mare puturoasa si bolnava. Reactia publica nu a aparut la timp si acum este, ma tem, ineficienta.

Dezamagirea este atat de generalizata, neincredrea atat de mare, lehamitea atat de profunda incat oamenii nu isi mai schimba optiunile si simpatiile, ci renunta la orice optiune si orice simpatie si se retrag masiv spre absenteism. Adica moartea democratiei.

Am ajuns la stadiul in care reforma se poate face numai cu justitia, cu Parchtele si cu instantele care sa dezactiveze ticalos dupa ticalos. Vazandu-i aliniati spre usa puscariei sau macar scosi din joc, cu privirea stinsa, ca a lui Adrian Nastase dupa cele 8 luni de detentie, poti reincepe sa speri intr-o tara normala.

Pentru ca nu e vorba numai despre condamnarile in sine. Este vorba si despre efectul inhibitoriu pe care aceste condamnari vor incepe sa il aiba asupra politicineilor romani si asupra partidelor.

USL este la putere de mai bine de un an si nu a reusit sa opreasca valul de condamnari. Ele au ajuns pana la miezul putreziunii, la combinatia sinistra dintre securism si coruptie, la ticalosia in stare pura. De acum totul devine posobil. Daca au cazut Nastase si Voiculescu nimeni nu este in siguranta. Teama de catuse este cel mai eficient mijloc anticoruptie.

In plus, toate aceste condamnari refac, caramida cu caramida, increderea poporului in justitie, in magistrati, in dreptate. Si un popor care isi recapata acest reper este cu mult mai puternic, cu mult mai increzator in viitor si in soarta lui.

Si exista niste oameni care poarta principalul merit pentru ca am ajuns aici. Unii sunt politiceni, altii nu, unii au cote de simpatie scazute, dar asta nu cred ca trebuie sa ne impiedice sa le fim recunoscatori pentru ca, iata, ceea in 2004 parea SF a devenit realitate si incepe sa devina regula.

Este meritul lui Traian Basescu care cel putin pana in aceasta primavara a tinut spatele Justitiei, a garantat independenta magistratilor si a resuit sa mentina in functiile cheie ale justitie oameni integri si de valoare.

Este meritul Monicai Macovei, cea care a inceput reforma justitiei, a creat DNA si a luptat la baioneta pentru primii pasi pe drumul extrem de anevoios al eliberarii justitiei.

Este meritul lui Catalin Predoiu, ministrul Justitiei care vreme de mai bine de 4 ani a promovat 4 coduri, a intarit zidul de aparare a sefilor de Parchete si a realizat mica reforma, cea care a scurtat termenele astfel incat procesele au mers cu mult mai repede spre condamnari.

Este meritul lui Daniel Morar, procurorul sef al DNA care nu a cedat niciun pas in lupta cu coruptia, care a devenit cosmarul tuturor politicienilor din tot spectrul politic, cel care a ajuns datorita intransigentei, profesionalismului si verticalitatii sale un simbol al anticoruptiei. Procurorii condusi de Daniel Morar sunt cei care au instrumentat toate dosarele care acum se lasa cu aceste condamnari spectaculoase.

Este meritul Liviei Stanciu, impecabilul presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care a avut curajul sa pronunte cele mai grele si condamnari ale politicienilor, in frunte cu aceea a lui Adrian Nastase, care a rezistat si rezista in continuare tuturor presiunilor politice, care a redat onoarea celei mai inalte instante a tarii, impunandu-i un standard inatacabil.

Este meritul Alinei Ghica care a recredibilizat CSM si si-a riscat statutul pentru apararea principiilor.

N-au facut singuri reforma, dar au fost lideri care au garantat independenta Justitiei si au coagulat echipe care au luptat cu acelasi adversar care a ajuns sa inregistreze pierdere dupa pierdere.

Catalin Predoiu spune acum ca lupta cu sistemul ticalosit a fost totusi in mare masura pierduta si trebuie reluata in interiorul partidelor. Poate ca da, partidele sunt inca ingrozitor de gaunoase si rezistente la reforma. Dar pasii facuti deja inseamna ca lupta aceasta nu mai este la inceput. Sistemul e tot acolo, e adevarat, inca rezista, dar sangereaza greu si tot mai des intra in fibrilatii.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Dan Voiculescu condamnare, #reforma Justitiei, #Traian Basescu Monica Macovei Catalin Predoiu, #Daniel Morar Livia Stanciu , #justitie