Simona Maya Teodoriu nu mai este Agentul guvernamental al Romaniei la CEDO

Miercuri, 29 Ianuarie 2020, ora 20:497889 citiri
Simona Maya Teodoriu nu mai este Agentul guvernamental al Romaniei la CEDO
Foto: SNSPA

Premierul Orban a decis, la propunerea ministrului de Externe, inlaturarea Simonei Maya Teodoriu din functia de Agent guvernamental al Romaniei la CEDO.

In Decizia 88/2020, publicata miercuri seara in Monitorul Oficial nr. 61, se precizeaza ca premierul Orban a avut in vedere "Adresa Ministerului Afacerilor Externe nr.H/242 din 20 ianuarie 2020".

"Articol unic - Se constata incetarea aplicabilitatii Deciziei prim-ministrului nr.216/2019 privind numirea doamnei Simona Maya Teodoroiu in functia de secretar de stat, Agend guvernamental pentru Curtea Europeana a Drepturilor Omului, in cadrul Ministerului Afacerilor Externe (...)", se arata in Decizia 88/2020 a premierului Romaniei.

In februarie 2015, Simona Maya Teodoroiu a fost propusa de PSD si a ocupat ulterior locul ramas liber prin plecarea lui Toni Grebla de la Curtea Constitutionala. Dupa expirarea mandatului, ea a fost numita in septembrie 2019 de fostul premier Viorica Dancila in functia de Agent guvernamental al Romaniei la CEDO.

Teodoroiu i-a luat astfel locul lui Viorel Mocanu, eliberat din functie la cerere de premierul Viorica Dancila, in 21 august, dupa ce la finalul lunii iulie a aparut informatia ca Mocanu este implicat intr-un dosar deschis de DNA in legatura cu modul in care acesta a reprezentat Romania in procesul deschis de Liviu Dragnea.

Dosarul ar fi fost cerut de Sectia speciala de la DNA.

Agentul guvernamental pentru CEDO Viorel Mocanu a avut unul dintre cele mai scurte mandate la sefia acestei institutii: 6 luni. Dar nu lipsit de controverse.